Odlupování klíčků je zbytečné... stačí před tepelnou úpravou brambory pořádně oloupat (nestačí ulámat klíčky a pak třeba uvařit ve slupce). Lepší je oloupat z brambor silnější vrstu než jen škrabkou... ve středu brambory prý skoro žádný solanin není.. nejlepší je, ale skladovat brambory tak, aby neklíčily vůbec - v tmavé místnosti s 5-10°C, ale to není jednoduché, protože ani ve sklepě taková zima nebývá, aspoň o takovém sklepě nevím...
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když brambory začínají klíčit, začne se vytvářet jedovatý solanin. Mají se klíčky průběžně odstraňovat? Zabrání se tak tvorbě solaninu?
Přesně to nevím, ale klíčky z brambor odstraňuji až před loupáním. Nemyslím si, že by solaninu nějak významně přibylo v samotných hlízách. Ostatně naklíčené brambory se konzumovaly od nepaměti (objevení Ameriky) a nepochybně ve větších objemech než dnes.
Odlupování klíčků je zbytečné... stačí před tepelnou úpravou brambory pořádně oloupat (nestačí ulámat klíčky a pak třeba uvařit ve slupce). Lepší je oloupat z brambor silnější vrstu než jen škrabkou... ve středu brambory prý skoro žádný solanin není.. nejlepší je, ale skladovat brambory tak, aby neklíčily vůbec - v tmavé místnosti s 5-10°C, ale to není jednoduché, protože ani ve sklepě taková zima nebývá, aspoň o takovém sklepě nevím...