Brambory ještě nevylezly
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 43.84 (?), 15.5.2014 17:24
Jestli Aztékové vrstvili zeminu do nějakých ohrádek a měli brambory v několika patrech, nikdo v Evropě neví. Když zauvažujete, tak příjdete na to, že to neni možné. Ale nic vám nebrání tento způsob vyzkoušet, fotozdokumentovat a pak se výsledkem pochlubit
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 5.5.2014 23:21
Já jsem sázel o týden dřív a jsem rád, že ještě nelezou. Ono je lepší, když dobře prokoření a vystrčí první lístky až po poslední hrozbě přízemních mrazíků.
Pokud jste je navíc dával hlouběji, tam není půda od sluníčka toli prohřátá, tak klíče mohou narůstat pomaleji. Dokud není sadba schnilá, dá se počkat a pěstovat mezitím pohodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 239.107 (?), 6.5.2014 9:27
Klíčení brambor je závislé na teplotě půdy, na kvalitě sadby. Jestliže jste brambory zahrabal 15-20 cm hluboko, nemusela se zem dostatečně prohřát, aby rostly. To už píše Standa z H.K. Myslím, že nějaké klíčky už mohly mít při sázení, letošek brambory nenechal moc dlouho spát, i ve skvělých sklepích bylo tepleji než jindy Pokud to byla sadba, poroste, pokud to byly brambory z marketu, nepomůže mnohdy ani namáčení, ani lůžko z trávy. V tuto dobu mohou být na obchodě brambory ošetřené proti klíčení. Nevím jestli je to v ČR povolené ale za hranicemi žádný problém. A takové brambory toho moc, pokud jde o rašení a růst, nedokážou. Nemám zkušenosti se stlaním čerstvé zelené hmoty pod sadbu, nemyslím že je to moc dobré. Řekl bych, že to může být i příčinou objevení se některých houbových chorob v době růstu, důvodem objevení se strupovitosti hlíz. Podívejte se na diskuzi "sázení brambor", dával jsem tam odkaz na metodiku sázení (29.4)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 6.5.2014 9:54
Vy jste teď tazateli určitě poradil. To mu brambory porostou jak z vody.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|