Brambory ještě nevylezly
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 5.5.2014 21:00
Brambory pěstuji teprve třicet let, už jsem slyšel všecko možné, ale Vy jste mě svým postupem dostal. Vůbec nechápu, proč se lidi tak namáhají kvůli tomu, aby jim nic nevyrostlo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 5.5.2014 21:30
24 hodinovým namočením (jedno do čeho) jste zlikvidoval sadbu, udusila se. Hypermangan - nechápu proč. Trávu a kopřivy - taky nevím proč. Jesti 15-20 cm myslíte od rovné plochy, tak je to moc hluboko.Hnůj má být zaoraný na podzim. Zlehka zalil - voda se nadostala k bramborům. Na zálivku počítejte, že 1 litr na m2 promočí zem zhruba 1 cm do hloubky. Zalévá se, když je totální sucho, jinak vzcházející brambory ne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 5.5.2014 22:42
Proč je 15-20cm moc hluboko?? Já brambory nechám naklíčit a pak na zahradě udělám rýhy na hloubku rýče, do každé navezu kolečko uleželého hnoje, do hnoje narovnám brambory, zahrnu a uhrabu. Když vylezou, nahrnuji řádky... Hnůj dávám až zjara, protože u nás je písčitá zem. Dávala jsem je letos také cca v polovině dubna a lezou asi dva -tři dny. A to byly naklíčené. Tazatel měl sadbu nenaklíčenou. A zalévám, když je potřeba, na žádné "totální" sucho nečekám, to bych měla hlízy jako oříšky... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 6.5.2014 10:47
Lído, 20cm od rovného terénu se mi zdá hodně. Když potom nahrnu řádky, tak mám brambor v 30-35 cm a to se mi hodně zdá. Já sázím od ronné plochy max. do 10 cm. Hnůj na jaře. Dejme tomu do písku ano. Větší provzdušnění, rychlejší rozklad. Jinak však může dojít k uvolňování dusíku přijatelného pro rostliny až v druhé půlce vegetace a to už není taky dobře. Zálivka. Když při vzcházení brambor je přiměřený nedostatek vody, rostlina ji "hledá" a mohutní kořenový systém více než když je již od počátku jak v bavlnce. Pak dostane optimální podmínky a větší kořenový systém je lépe zúročí ve výnosu. Každý to prostě děláme jinak.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 6.5.2014 11:10
Toto jsem pochopil taky, že nesází tak hluboko. Tvrdí ale, že 15 až 20 cm je normální. Tak co vlastně radí?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 6.5.2014 13:24
Tazatel udělal řádky 15-20cm hluboké a pod brambory dal vrstvu trávy, čili byly výš. Nevím, jak vysokou vrstvu dal, ale brambory asi nemá v hloubce 20cm. I kdyby, tak mu vylezou o něco později. Nemusí pak tak vysoko nahrnovat.
A vzpomněla jsem si, co tady také někdo radil - vysázet brambory a neustále při růstu na ně vrstvit další zeminu jako Aztékové (kdysi jsem viděla stejný postup pro pěstování brambor v sudu)... .
Hlavně, jestli tazatel měl brambory sadbové a ne konzumní. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|