Brambory 2017 - odrůdy, termíny předklíčení a sázení



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.71 (?) 
12.3.2017 9:26, zobrazeno: 7283x

Tak jsem včera připravil brambory na předkličovací lísky. Pro letošek jsem vyřadil Princess. Nějak se zvrhla a ani ta z nakoupené sadby nebyla o mnoho lepší. Jako nejranější budu mít odrůdu Anuschka (AB-BA). K uskladnění pak odrůdy Rosara (Ab), Belana (AB-BA), Dalí (BA-AB), Laura (B) a Satina (BC).

Rosara je nejlepší jako salátová. bohužel začíná příliš časně nakličovat a tak je na salát použitelná spolehlivě jen do konce února. Hlízy s delšími klíčky v salátu trpí černáním.

Belanu mám pro nejlepší chuť a vysoký výnos středně velkých hlíz.

Dalí mám pro nejlepší skladovatelnost a výborné vlastnosti při přípravě domácích hranolků. Hlízy jsou střední a velké = velké třídím na hranolky a střední pro obecný konzum od dubna do plné sezóny nových.

Laura je typicky přílohová brambora k pokrmům bohatým na výpek, šťávu nebo dušeným s omáčkou. Tj všude tam kde potřebujete konzistenci na šťouchané brambory nebo vidličkou rozmačkat k ochucení výpekem (kuře pečené na másle, králík na tymiánu,...).

Satina je jediná škrobovitá a zároveň chuťově příjemná brambora na hladké bramborové kaše. Dobře váže i v těstech a dá se použít na škubánky (zapékané šťouchané brambory).

Řazení jmen a vlastností je podle rannosti = Satina je polopozdní.

SfK.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 21.4.2017 12:36

Podle záznamu v kalendáři. jsem na den přesně měl před rokem zasázené brambory. Potom se prudce ochladilo, s ranními mrazíky. Letos je tomu zdá se, právě naopak. K sázení se zatím ani nechystám, protože je mokro a chladno, není zatím potřeba spěchat. Brambořiště o rozměrech přibližně 4 x 15m obdělávám ručně, úroda pokryje celoroční spotřebu mojí čtyřčlenné rodiny. Sázím vlastní brambory odrůdy Rosara a pár řádků obětuji Keřkovským rohlíčkům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.4 (?), 21.4.2017 12:58

Zdravím.

Já mám jenom pokusně 10 dolců na takové ty první brambory, pokud se dobře pamatuju, tak mám Colette (kupovala jsem víc odrůd pro jiné pěstitele). Nechala jsem je doma narašit, sázela jsem asi před 14 dni. Zatím vylezly jenom dvě, přihazovala jsem na ně zem kvůli mrazům. Mám je vedle dveří na zahradu, takže dostávají (budou dostávat) i vodu - čmáchnu tam lavorem. Pár mám ještě odložených na pokusné pěstování v trávě, ale ty jsou v teple v květináčích doma, tady zatím není tráva na sečení, ale zato mrazu na rozdávání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika