Poškozená zelenina: bezpečné dobrodružství nebo riziko?

Poškozená zelenina a ovoce
Zdroj: www.foodbev.com

Téměř třetina potravin vyprodukovaných na světě se vyhodí. Velkou část z toho tvoří poškozená zelenina a ovoce. Pokud máte vlastní zahradu, možná vyhazujete méně dokonalou nebo dokonce mírně poškozenou zeleninu. V naší kultuře, která je nakloněna dokonalosti, je i ta nejmenší dírka na kapustě často považována za potravinový odpad a je vyhozena do koše. Je bezpečné jíst kapustu s dírami? Často záleží spíše na tom, co díry způsobilo, než na samotných dírách. Zajímá vás, zda můžete jíst zeleninu s dírami? Přečtěte si informace o konzumaci poškozených produktů.

Konzumace poškozeného ovoce a zeleniny

Mnoho domácích zahrádkářů je nadšeno, když je jejich první úroda připravena ke sklizni, někteří natolik, že jim pár brouků na zelenině nevadí. Někteří poškozenou úrodu okamžitě vyhodí, zatímco jiní pečlivě okrajují plodiny, které byly okusovány škůdci, a zbytek snědí.

To, zda by měl člověk jíst poškozené plodiny, je směsicí osobního názoru a vědy. Nakonec skutečně záleží na tom, o jaké poškození se jedná. Například díra po červu v jablku není absolutně nic hrozného, ale plodina, která má známky krmení savci nebo výkaly, nebo je prostě jen plesnivá, je varovným signálem.

Poškozená zelenina: bezpečné dobrodružství nebo riziko?
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Můžete jíst zeleninu, kterou sežrali brouci?

Plodiny, které byly zjevně okusovány hmyzem, stojí za druhou prohlídku. Pokud je v ní pouze několik děr a nejsou na ní žádné stopy po samotném okusovači, s největší pravděpodobností ji lze bezpečně jíst.

Produkce, která je posetá dírami, je méně lákavá. V závislosti na počtu děr může mít ovoce nebo zelenina více děr než produkt.

Škody, které je bezpečné jíst

Možná vás překvapí, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv má směrnice, kolik chyb je v daném druhu potraviny povoleno. Stanovují normu pro maximální množství přirozených nebo nevyhnutelných vad v potravinách určených k lidské spotřebě.

Možná jste například na internetu viděli video o jahodách, které se po namočení do slané vody ukázaly jako plné malých červů. Ano, tyto drobné bílé larvy existují a ne, nejsou pro spotřebitele škodlivé. Ve skutečnosti, kdybyste se na video nedívali, je možné, že jste nějaké sami pozřeli.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvádí, že v bobulovinách se smí vyskytovat v průměru 4 a více larev na 500 gramů, tedy o něco více než půl kila. U toho se ale nezastaví. Další pokyny určují, kolik úlomků hmyzu smí být ve vaší oblíbené čokoládové tyčince nebo kolik larev je v kečupu.

Poškozené ovoce a zelenina, které byste neměli jíst

Ačkoli někomu může poškozená zelenina, která byla okusována hmyzem, nechutnat, je obecně bezpečná ke konzumaci. Jiné kousance nebo stopy po kousnutí živočichy nejsou tak bezpečné.

Produkty, které vypadají, jako by je okusovali hlodavci nebo králíci, byste pravděpodobně měli vynechat. Nechte ji králíkům. Totéž platí pro produkty, které klovali nebo pokadili ptáci. Důkazy o trusu jsou sporné. Pokud trus není na produktu a nikde v jeho blízkosti, je pravděpodobně v pořádku, nicméně výkaly mohou být zdrojem mnoha nemocí. Stojí to opravdu za to riziko? Kompostujte.

Každý produkt s velkými nebo mnoha dírami je podezřelý. Důvodem nemusí být nutně hmyz. Díry mohou být způsobeny zařízením, povětrnostními vlivy nebo poraněním při sklizni. Problém je v tom, že díky dírám je nyní ovoce otevřené mikroorganismům, které způsobují onemocnění z potravin nebo jiné škodlivé plísně, které mohou být pro člověka toxické.

Tyto patogeny nemusí být snadno patrné, dokud není produkt v dalším stádiu rozkladu, ale riziko tu je. Vaření může zničit některé patogeny, ale ne všechny, a nestojí za to riskovat život blízké osoby tím, že ji nakazíte salmonelou nebo jiným onemocněním.

Plísně

I plísně mohou být smrtelné. Penicilin je sice zodpovědný za vyléčení milionů lidí, ale někteří jsou na něj alergičtí a může je zabít. Některé plísně produkují mykotoxiny, které mohou člověku způsobit žaludeční nevolnost a průjem, ale člověka s oslabeným imunitním systémem nebo komorbiditou mohou zabít. Staré přísloví říkalo: „Když máš pochybnosti, vyhoď to“. Dnes místo popelnice láká hromada kompostu, jejíž doplnění bude přínosem.

Poškozená zelenina: bezpečné dobrodružství nebo riziko?
zdroj: www.istockphoto.com

Závěrem lze říci, že konzumace poškozené zeleniny ze zahrady je složitá otázka, která závisí na povaze poškození a osobních preferencích. I přesto, že některé dírky od hmyzu nemusí být nebezpečné, je důležité být opatrný a pečlivě prozkoumat stav plodiny. Směrnice Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv mohou poskytnout orientační rámec pro akceptovatelné množství vad, ale bezpečnostní rizika spojená s možnými patogeny nebo toxiny nespojenými s hmyzem by neměla být zanedbávána. Při pochybnostech je vždy lepší být opatrný a vyhnout se riziku možné kontaminace. Napište nám do komentářů zda je poškozená zelenina ve vašem repertoáru.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno