Živý plot z Buku lesního červeného



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 67.249 (?) 
6.9.2013 9:32

Také se přidávám s dotazem.. objednávali jsme na živý plot 60 sazenic červeného buku vel. 80-100cm, z toho je patnáct naprosto pryč, některé živé jen do jedné třetiny, některé jsou živé víceméně celé nebo zcela celé.. u některých během léta zaschly listy, ale zdají se alespoň z části živé (při namokření rostlinky živá část zabarvená do zeleno-šediva, mrtvá červeno-hnědá), některé obrážejí až nyní. Naprosto netušíme co jsme udělali špatně, že máme tak fatální výsledky. Snažili jsme se pravidelně zalévat (nikoliv kapkovým systémem, ale každovečerně), sezenice byly před zasazením ponořeny do vody na více než 24hodin.. zálivka při zasazení byla bohatá, sezenice šly dostatečně hluboko (ne však příliš hluboko).. přesto je výsledek více než tristní.. a teď upřímně nevíme co dál.. zda počkat do jara na další výsledek pro případnou náhradu nebo již nyní nahradit i ty, které jsou jen z části živé.. předem děkuji za jakoukoliv radu. Eva

Buk lesní - červený
Buk lesní - červený
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 6.9.2013 9:38

Jestli jste je nepřelili. Pod tím keřem, kde je i tak větší vlhko, vypadají více postižené. Zkuste jeden stromek vytáhnout a zkontrolovat kořeny - na řezu by měly být bílé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.94 (?), 20.10.2013 12:15

Bohužel právě naopak.. bydlíme v lokalitě, kde je tzv. mediterán počasí, přes léto jsou extrémní sucha, takže jsme velice často zalévali z obavy, aby stromky nezaschly.. stromky, které byly kryté jinými, vzrostlými, to přežily v pořádku.. ale ty nechráněné bohužel jsou pryč. Viz. další foto.. Včera jsme nahrazovali asi deset stromečků, byly kompletně bez drobných kořenů :(Ještě nám zbývá vyměnit asi dalších pět, možná více.. Napadlo mě také, jestli není chyba, že jsme je sázeli příliš mělko.. bohužel bylo u zídky dost obtížné vyhloubit díru natolik hlubokou, abychom nemuseli při sázení kořeny kroutit a tak je napasovat do díry - byla zhruba pouze 30cm hluboká..


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.9.2013 10:24

Ty sazenice byly v kontejneru nebo jen tak vyrýpnuté ze země?

Podle toho, že píšete, že jste je před výsadbou namáčeli, bych si tipnul, že byly jen tak vyrýpnuté ze země. Pak bych řekl, že chyba byla v tom, že měly málo kořínků na počet větviček. Asi byla v tom, že jste je po výsadbě měli hodně sestřihnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.94 (?), 20.10.2013 12:24

Byly jen vyrýpnuté ze země.. jak moc se po zasazení musí zastřihnout? Včera jsme sázeli dalších deset nových (jako výměnu za ty odumřelé), které jsou vyšší - zhruba 80-100cm, tak váhám, zda je nezakrátit.. našla jsem na internetu, že by mohlo pomoci také přisypat k jednotlivým stromečkům bazickou silikátovou moučku a tak jsme ke každému přisypali asi půl kila.. a přeci jen si říkám, že sázet takhle na podzim je asi vhodnější než na jaře, kdy má stromek více času dobře zakořenit, neb je méně sucha a počasí je delší dobu méně extrémní kvůli.. no vkládám další obrázek, jak bídně stromečky z první várky po půl roce od zasazení vypadají.. ty, které jsou kryté vyššími stromy (např. od Komule Davidovo) léto krásně přežily, neodumřel jediný..


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika