Bobkovišeň Novita



host - 228.86 (?) 
13.9.2010 14:39, zobrazeno: 28105x

Rad bych zasadil kere Bobkovisne Novita (vyska 60-80) do rady jako zivy plot cca 50 cm od sebe, ale bohuzel si nejsem jisty, do jake zeminy/substatu to zasadit.

Mam celkem jilovitou pudu (pozn. travnik v tom, ale bez problemu roste), takze se chystam pro jistotu zeminu pro bobkovisne nahradit nebo smisit s nejakym substratem.

V jednom zahradnictvi mi poradili, ze mam pouzit raselinu a smichat to v pomeru 1:1 s puvodni jilovitou zeminou a zduraznovali, ze je treba vykopat diru maximalne na vysku balu kere a nezasazovat kere moc pod urovni zeme.

V dalsim zahradnictvi zase rikali, ze raselina je znacne kysela a ze bobkovisen novita nesnasi kysele prostredi, takze to zasadit do zahradnickeho substratu a vubec to nemichat s puvodni jilovitou zeminou. Navic bych mel udajne zahradnicky substat dat minimalne 20 cm pod baly keru, aby koreny nerostly v jilovite pude.

Takze jako naprosty zahradnicky laik v tom mam ted trochu zmatek... :) Muzete mi prosim poradit, jak ty kere vlastne zasadit a pripadne, jak, cim a kdy je nasledne hnojit a strihat?

Baly mych keru jsou cca 20 x 20 x 20 cm. Jak hluboky a siroky pas pro bobkovisne mam nahradit? Pozn. spise bych byl pro reseni se smichanim substratu s puvodni zeminou, protoze kere uz mam nakoupene a nevim, kde sehnat v Praze kvalitni zeminu pro 8 metru dlouhy zivy plot.

Dekuji moc za Vase rady a zkusenosti.

Cernohlavek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 60.169 (?), 16.9.2010 13:44

Dobry den, tak tady cekam na reakci, co vam kdo napise... Take by me to zajimalo. Jen se vas chci zeptat, jak vypadaji, kde a za kolik jste bobkovisne koupil. Ja jsem si je objednala a kdyz dorazily, tak jsem neverila svym ocim. Vubec nejsou rozvetvene.. Je to vzdy jeden nebo dva slahouny dlouhe cca jeden metr. Premyslim, jestli je nemam vratit. Neb seto rozvetvi?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 78.114 (?), 16.9.2010 14:52
Zdravím, my jsem nakoupili cca 20ks v Baumaxu, mají je teď v akci za 130,-. Na etiketě je uvedeno, že chtějí kyselejší půdu cca 4,5-7 pH. Taky máme pěkný jíl, vykopal sem brázdu cca 35-40cm hlubokou, dospodu kačírek, pak zahradnický substrát promíchaný s pískem a původní zeminou. Dávali jsme je po 40cm. Snad porostou :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 228.86 (?), 17.9.2010 2:01
My je mame z Baumaxu v Hradci Kralove za 109 Kc (60-80 cm vysoke, zeme puvodu Holandsko). Jelikoz jsem videl Novity ve trech ruznych velkych zahradnich centrech (ne hobbymarketech), tak muzu rict, ze paradoxne v Baumaxu je meli nejlepsi (spise bych cekal opak a to jeste v zahradnickych centrech byla cena kolem 220 Kc za kus). Nase kere jsou jiz odspodu rozvetvene do min. 3 odnozi, ktere jiz jsou vespodu dost silne a zdrevnatele. Na me jako laika to pusobi dobre a bytelne, ale tim netvrdim, ze je to i dobre. Zalezi hodne na tom, jak se v konkretnim hobbymarketu o ty kere staraji. V letnanskem Baumaxu v Praze byly kere hodne povadle a nahazene v obrovske bedne v horizontalni poloze jeden ker pres druhej... Zatimco v hradeckem Baumaxu hezky vyorvnane a i laik hned na prvni pohled videl, ze je to pravidelne zalevane a svezi... Vse je o konkretnich lidech a jejich pristupu... Podle doporuceni ze zahradnictvi by se melo zastrihavat 1/3 rocniho zeleneho prisrustku a nestrihat do jiz zdravnatelych kmenu. Strihanim se ker rozvetvuje. Z meho laickeho pohledu pokud je ker od zacatku narostlej jenom do vysky bez rozvetveni, tak se zmohutneni keru jiz bude hure dohanet. Ale prosim berte me s rezervou, protoze jsem naprosty zahradnicky laik. Jinak co se sazeni tyka, tak jsem take vykopal rigol 40 cm siroky a 40 cm hluboky a ten se chystam vysypat nasledujici smesi (1/3 puvodni zeminy, 1/3 zahradnickyho sustratu a 1/3 raseliny kvuli kyselosti). Padne na to dost pytlu substratu, ale kazda sranda neco stoji... :) Jinak ty oblazky naspodu jsou hodne dobry napad. Asi ho tak zrealizuji, protoze ten jil ve hloubce 40 cm se chova jako nepropustny beton. Az to zasazim a zasypu, tak na to natahnu nejakou tkaninou kvuli zabraneni prorustani plevele a na to dam kuru. Napiste prosim take nekdo, kdo s tim mate jiz nejake opravdove zkusenosti. Zajimalo by me, jak daleko od sebe to sazite, jak daleko to sazite plotu z pletiva, aby to po zmohutneni prorostlo pletivem a clovek to mohl strihat na urovni pletiva a to jiz nebylo videt. V sobotu se chystam jiz sazet...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 106.7 (?), 21.5.2011 22:38

Mám Novitu z hobbymarketu. V obchodě vypadala krásně, na zahrádce pěkně raší, ale po 3 týdnech na ní mám už 3 různé defekty listů. Stříkám Dithane, uvidím, zdali to zabere. Ale neumím si představit, jak pak budu stříkat ten 3 m keř.

Nevíte o nějaké odolnější odrůdě? Hodila by se mi ještě jedna bobkovišeň, ale toto mi fakt kazí náladu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika