Půda po rajčatech s plísní



Stránky: 1,  2   
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?) 
3.9.2014 11:08, zobrazeno: 17480x

Dobrý den, vytrhala jsem rajčata zasažená plísní a zlikvidovala, kovové tyče jsem postříkala desinfekcí, nevím co s bambusovými, na táborák? Jak teď ošetřit půdu a co vlastně na místě pěstovat či nepěstovat příští rok? Předem děkuji za odpovědi.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.9.2014 11:19

Ono stačí pěstovat přerušovací plodiny, které nejsou hostiteli daného patogenu. Od toho jsou osevní postupy/sledy, aby se nemuselo příliš přemýšlet.

Teď dejte hořčici na zelené hnojení, pokud v příštím roce nebudete pěstovat brukvovité nebo hrachoobilní směsku, pokud právě příští rok brukvovité na záhonu po rajčatech/bramborách plánujete.

Bambus nechte na sluníčku a několikrát jej otočte. Desinfekce UV zářením je postačující (někdy není potřeba, pokud první postřik v daném roce děláte měďnatými prostředky).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.9.2014 13:28

Protože další možné postupy se mohou lišit, bylo by dobré vědět, zda se jedná o půdu ve skleníku, nebo mimo něj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 3.9.2014 23:04

Skleník nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 4.9.2014 0:01

Nasijte zelené hnojení s hořčicí, řepkou nebo ředkvičkou. Až bude hořčice 30 cm vysoká, posekat či sešlapat a zarýt.

Dusíkaté vápno je dobré do skleníku, ale jeho nevýhodou je, že tato desinfekce působí i na prospěšné rozkladné organismy a tím retarduje rozklad posklizňových zbytků (kterých však ve skleníku je mizivě). Naočkování prospěšnými mikroorganismy se nejlépe provede rozhozením vyzrálého kompostu (tj. 2-3 týdny po aplikaci dusíkatého vápna je potřeba hnojit kompostem)..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 91.178 (?), 3.9.2014 15:31

Dusíkaté vápno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.9.2014 15:36

To ano, ale určitou dobu před výsadbou.Pokud by výsadba na volném prostranství měla nastat až na jaře, tak je hnojení/desinfekce provedená touto dobou plýtváním drahým DV.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 3.9.2014 16:42

Já mám jeden dotaz. Je zbytek kořene rajčete po vytrhnutí ze země posklizňovým zbytkem ve kterém přežívají spóry Phythophotra infestans, když u brambor jsem četl, že spóry této plísně se udržují v posklizňových zbytcích brambor (listech, stonku a hlízách).

Také jsem četl: Rostliny rajčete mohou být napadeny až sekundárně a to sporangiemi přenesenými větrem z infikovaných porostů brambor nebo vodními kapkami ze sousedních infikovaných porostů rajčat.

Tyto informace jsou z materiálu Minsterstva zemědělství- Průvodce chorob "plísně bramboru a rajčete".

Já jsem to pochopil tak, že pokud není plíseň na bramborách, mohu mít rajčata zasazeny na pozemku, kde předešlý rok byla na rajčatech plíseň bramborová a nic se nestane. I ostatní materiál (třeba i ty bambusové hole) nemají žádný vliv na infikaci rajčat plísní bramborovou. Proto bych ani nedělal žádné opatření  (jako je například dusíkaté vápno) ani v případě, že bych všechna rajčata sázel na stejné místo.

Jen pro informaci: velmi často se mně stává, že část rajčat mám na pozemku, kde jsem v předchozím roce měl plesnivá rajčata. Nepamatuji si, že by někdy plíseň  začala v tomto místě. Jistě, tato moje zkušenost není žádným důkazem.

                                   Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 3.9.2014 17:27

Ano, to co uvádíte je nepřímým vyjádřením, proč se postřikem "vyplatí" zachraňovat v podstatě i odepsaná rajčata. Posklizňové zbytky jsou tím méně infekční, čím lépe byla provedena chemická a mecanická ochrana rostlin. Ano, i mechanická ochrana má své místo, protože pokud pokládáme nějaký materiál za mírně infekční, je lépe jej včas mechaniky odstranit a přemístit do kompostu k desinfekci fermentačními procesy. Pouze ze zdravého porostu můžeme posklizňové zbytky nechat na záhonku/poli jsko biomasu pro "zelené hnojení".

Pro použití stejného pozemku na brambory v prvním roce a rajčata v roce následujícím je rozhodující mimo zdravotního stavu i meziplodina a dávky hnojiv. Některé rostliny svými kořeny vylučují přírodní biocidy, které půdu sanují přirozeně bez poškození boudiverzity (jak je tomu u "ostrých desinfekcí"). Málokdo si uvědomuje, že desinfekci půdy ve skleníku (kde každoročně pěstuje rajčata a papriky) provádí dvakrát ročně výsevem ředkviček. Jednou napodzim, po sklizni lilkovitých a podruhé na jaře před výsadbou lilkovitých.

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 138.19 (?), 3.9.2014 18:43
Pane SfK, můžete, coby odborník vyjmenovat rostliny, které vylučují do půdy přírodní biocidy a jsou vhodné k použití v zahrádkách. Myslim si, že by to prospělo velké části zahrádkářské veřejnosti. Když se to neuvede, má to stejnou váhu, jako informace u insekticidů, že je mám použít v době hromadného rojení imag. Tato informace je akorát na dvě věci, když ani pořádně nevím, jak dospělec, proti kterému, respektive jeho potomstvu, mám bojovat, vypadá. Konkrétně se jedná o vrtalku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika