Zase ta lipnice



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?) 
4.6.2015 15:46

Mirko,

trávník máte pěkný, péče je znát :-). Vyší výška kosení podle mých zkušeností na lipnici moc velký vliv nemá, když jsem sekal na 3,5 cm tak jí to vůbec nevadilo a klíčila vesele dál. Targu dávkuji 10 ml / 5 L vody na cca 100 m/2. Při dávce nad 20 ml ničí i kostřavu. Např. Targa v balení od firmy Agro má v návodu i ředění na trávníky z kostřav. Plošný postřik Vám rozhodně nedoporučuji, jelikož máte koberec a ten bývá vždy nějaká směs kostřavy, jílků a lipnice luční, nebo jen jílků a lipnic lučních podle určení koberce, tedy Váš trávník by nedopadl dobře. Zkusil bych lokální postřik dávkou cca 15 ml/ 5 l vody jak bude reagovat. Účinky Targy se projevují až tak po 10 dnech. Stomp by měl mít dávkování v návodu záleží zda máte 330 nebo 400. Já používám 330 protože tu jedinou umím sehnat v malém balení.

Co se pročesávání a vertikutace týče tak nejraději používám ruční vertikutační hrábě Gardena + Gardena široké vyšesávací hrábě na trávu. Výsledek je nejlepší a také nejšetrnější. Drátky jsou fajn, fungují nenadřete se, ale vyčešou i to co není třeba, proto používám ten ruční vertikutátor, který opravdu vybere jen stařinu a navíc jak je ostrý tak lehce prořezává drn. Plnění koše je horší podobné jako u normálního vertikutátoru, s nabalováním problém nemám.

Edwina na živo viděl již můj společník z firmy. Je na měm prý vidět ona "maloseriovost" i když to mne nevadí. Je prakticky celý ocelový, jemu vadilo to, že již na prezentačním vzorku bylo vidět poškození laku u dílů co se více používají (koš, řidítka). Nicméně to jsou kosmetické věci, jinak jak jsem sledoval vývoj tak si nemyslím, že by mohl v toto době mít nějaké technické potíže. Motor je tam velice kvalitní a jinak je to o mechanické spolehlivosti a tu asi bude mít dobrou. Díly se vyrábějí v ČR a Tomáš Šena se tváří jako perfekcionalista.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 136.42 (?), 4.6.2015 16:15

Lze Stomp aplikovat proti Lipnici rocni i nyni? V navodu pisou ze do travniku pouze na podzim. Chapu spravne, ze Stomp pouze zabrani dalsimu kliceni semen lipnice, tzn. pripadne vysledky budou videt az po roce jelikoze se jedna o jednoletou travu? Dekuji. Radim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 4.6.2015 16:41

Stomp můžete aplikovat klidně i nyní. Podle některých je však září idelání čas, toto zcela posoudit nedokáži, již jsem zde na to četl i jiný názor. Ano, Stomp by měl omezit klíčení semen, která do té doby dosud nevyklíčila. Pokud však necháte poté kvést a vysemenit další rostliny tak vyklíčí nová semínka. Proto sekat a sekat. Lipnice roční však není jednoletá tráva, byť se tak jmenuje. Stomp Vás lipnice roční zcela nezbaví je to jen jeden z přípravků na její omezení. Čím více se omezuje tím, je větší šance, že se po čase dokáže vytlačit nebo alespoň udržet v rozumné míře. Lipnice se pomerně hodně rychle množí proto kdo jí v trávníku nechce tak musí bojovat, jinak je schopná trávník prakticky celý změnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.79 (?), 4.6.2015 17:30

Kedze mate asi skusenosti s pripravkom mam par otazok:

1. V akom pomere miesate?

2. Postrekujete namiesanym pripravkom cely travnik?

3. Znizujete nejako pred aplikaciou vysku kosenia aby doslo lepsiemu kontaktu s podou (semenom).

4. Nevadi nasledna zavlaha alebo dazde?

Pripadne ajk som na nieco zabudol, coho sa vyvarovat, na co si dat pozor.

Dakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.79 (?), 4.6.2015 17:31

Samozrejme myslel som pripravok STOMP 330

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 5.6.2015 12:01

Dobrý den,

s přípravkem stomp 330 jako hobby uživatel pracuji na základě "tech. listu" - doporučení výrobce + podle různých doporučení od lidí co pracují v trávníkářství a mají s ním již nějakou zkušenost.

1) poměr míchání přesně z hlavy nevím, podívejte se např. na agromanual.cz tam jej určitě najdete.

2) Postřik provádím celopločně

3) cituji z agromalualu : V travách na semeno se provádí výhradně postemergentní aplikace na dobře vyvinuté trávy. Pro zajištění dobré účinnosti na chundelku metlici a lipnici roční se nejlépe osvědčuje aplikace v září.

Tedy účinnost tohoto postřiku by měla být defacto dvojí jednak by měl účinkovat jako listový herbicid a současně jej je možné použít i jako půdní herbicid, záleží na tom co chcete a jak se dá ošetřovat. Osobně jsem zaznamenal učinky na lipnici takové, že zarazila růst, ale vyloženě neuschla. Výskyt nových rostlin se poté zmenšil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.42 (?), 5.6.2015 10:40

Boj jsem uz tak trochu vzdal. Klasicka situace, travnik zalozenou firmou pred 2ma lety do nehodne pudy (tezsi puda) - hristni smes. Problemy byly od zacatku ale pak se to nejak spravilo docela jednou dobou. Loni aerifikace, nejake piskovani atd. LR me uz zlobila loni ale to jsem presne nevedel o co jde. Predokladam ze jsem si ji tam dotahl tou smesi Obnova. LR je prakticky vsude ve vetsi ci mensi mire. Letos na jare jsem do toho "zajel" trochu vice verikutaci, presel smesi VV-2 a udelal topdresing substratem aros. Neco se asi ujalo, kdyz to prohrabnu jsou videt sem tam mlade vyhonky po cca 5tydnech. Krom lipnice me navic misty trapi i kornatka nejspise zpusobena kropenim po doseti a nedavnymi desti a zimou. Trochu tapu jak zalevat po doseti, mozna by nekdo poradil. Na jedne strane to kvuli novemu doseti nechci nechat proschnout, ale tim kropenim zase pomaham plisnim a LR. Takze trochu zamotany kruh. Secu rucnim vretenm na 3cm zkousim i 2.5cm a jde to. Travnik je docela husty a dela pekny koberec, bohuzel je znacne nehomogenni co se barvy a druhu tyce a hlavne hnusne kvete par dni po seci.

Vim ze by bylo idelani to cele zalozit znova, ale i s odtranenim a pripravou se mi nechce kvuli detem odstavit zahradu na min 3mesice.

Jinak na LR jsem jeste vycetl ze by mohlo poct zvysit kyselost pudy prihnojenim siranem amonnym, ze to ta lipnice nemam moc rada. Dale co jeste delam ze po seci to prohrabnu klasickymi hrabemi temer kolmo postavenymi a tim postavim ty plevelne travy a znovu posecu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 5.6.2015 12:47

Téma lipnice roční může být nekonečné a kdyb existovala nějaká univerzální rada tak by za ní řada golfových hřišt platila zlatem. Pokud jste dosel VV-2, což já bych vzhledem k původnímu složení Vašeho trávníku asi neosel, ale nevadí. Předpokládám, že tam chete dodat kostřavy pro pestrost a jemnost trávníku. Po dosevu musíte zalévat, lehké denní ranní pokropení nevadí, pouze pokud by to bylo na holých místech tak musíte vícekrát. Po dosevu sám zalévám když svítí sluníčko denně ale hrozně málo, abych zbytečně nevytvářel podmínky pro plísně. Na lipici roční se nyní vykašlete, pokud máte oseto tak ať Vám raději něco vyklící, i kdyby jste nezaléval vůbec tak LR sama hned nezmizí. Na plísně - kornatku existují i prventivní postřiky jako např. Armorex. Klíčivost kostřav však nebude v zapojeném trávníku z jílků a lipnic nějak valná.

VV-2 jsem osel svůj trávník původně já sám. Nicméně výsledek kombinace úzkolistých kostřav se širokolistou lipnicí luční mne nějak neuchvátil, ale to je subjektivní názor. U mne se projevil problém v tom, že mne to bohužel po výsevu trochu splavil déšť a došlo na pár místech ke kumulaci lipnice luční, kde vytvářela barevně zcela jiný trávník. Jinak tam kde byl trávník v rovině tak směs působí velice homogeně a je docela odolná na sešlap. Nyní jsem se rozhodl, že vyzkouším čisté kostřavy a lipnici luční jsem postříkal Targou, funguje to 100 %, kostřavy zůstávájí lipnice luční odchází. Není to sice nic moc na oko, ale to mne nevadí. Lipnici roční tam nyní nevidím také, ale jak jsem již psal prakticky jsem ji všechnu odstranil mechanicky. Dělal jsem to vždy po dešti kdy jde krásně vvytrhnout. Poškozená místa jsem pak celoplošně zarovnal pískem s trochou substrátu a přesel.  Z důvodu posílení kostřav dosévam již delší dobu jenom čisté kostřavy a to směs VV-13/4, variant má oseva však více.

Založit trávník znovu je podle mne nejrychlejší způsob jak dosáhnout kýženého výsledku. Pokud se však začně provádět airifikace, pískování, topdresing a přesevy vhodnou směsí tak se dá uspět také, ale trvá do delší dobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rds76 - (5) - 136.42 (?), 5.6.2015 14:12

Nyni bych asi volil ciste kostravy, ale uz je to bohuzel tam, zbyl mi jeste jeden 2kg pytlik tak ho casem spotrebuji na dosev jeste. Porad asi lepsi VV-2 nez hristni smes a 25% lipnice neni zase tolik, zbytek jsou jen kostravy. Odstranit LR mechanicky je rekl bych nemozne, ani nelze poznat kde koreni, videt jsou jen vyhonky s kvetem, mam dojem ze travnik je jiz asi cely z LR - nekde jsem snad i cetl ze z LR se zakladaji hriste. Ale jak se posece na nizko tak z dalky vypada OK par dni.

Mam teda nastavit denni zalivku tak na cca 2mm? Je to asi 5-6 tydnu po preseti /travnik je nyni docela husty/. Kdy pak prejit na klasickou zalivku co 3-4den/10mm?

Pak bych mel dotaz kdybych se chtel te komplet lipnice zbavit tou Targou, kdy to ma smysl aby to neublizilo tem cerstve dosetym kostravam?

Zaroven bych chtel ted nekdy odlehcit tu pudu zase aerifikaci + pisek, ale nevim jestli to neni hloupost to ted provest 6t. po doseti popr. kdy idealne provest i vzhledem k rocnimu obdobi.

Dekuji. Radim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 5.6.2015 16:38

Pokud máte oseto již 5 týdnů, tak zalévejte normálně, maximálně můžete nyní když jsou vedra frekvenci zvýšit. Kostřava klíčí mezi 10 - 20 dny po osetí v závislosti na podmínkách. Nejpomaleji klíčí lipnice luční až 30 dnů po osetí.

Co se Targy týče, tak nerad bych aby došlo k nedorozumění, její účinky se projevují kromě jednoděložných plevelů převážně na jílcích a lipnicích lučních. Její účinky na Lipnici roční jak jsem psal zatím pozoruji jen mírně, lipnice se nerozvíjí - retarduje. Tedy Targou by jste se zbavil hlavně jílků a lipnic lučních, které tvoří většinu vašeho dnešního trávníku. Pokud by jste chtěl tento experiment vyzkoušet, tak bych to samozřejmě nedoporučoval nyní když máte vyklíčené mladé kostřavy, ty by to také nemuseli přežít. Nicméně si myslím, že ve Vašem případě je to nesmysl, jelikož kostřavy Vám budou nyní tvořit stejně max 30 % trávníku tedy nezůstalo by Vám tam nic. To je stejné jako když to postříkáte totálním herbicidem.

Airifikace se nejvíce provádí ke konci sezony září až říjen, lze ji též provést na jaře. Pokud to uděláte nyní tak vyloženě trávníku neublížíte airifikace není vertikutace, udělat pár děr do země a přidat písek trváníku i po dosevu nemůže ublížit. Něco jiného je pokud by jste měl nově založený trávník tam se sezamozřejmě podobné zásahy dají dělat až když je trávník 100 % zapojený a odolný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika