Srnec a plot a už mě to



Stránky: 1,  2   
ITBrno - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 198.91 (?) 
20.4.2022 20:39, zobrazeno: 3704x

Zdravím od Kuřimi,

mám takový skromný dotaz, docela si nevím rady a nevím, zda mě někdo pomůže se svoji vlastní zkušeností. Mám zahradu ve svahu a kolem sousedi včetně mne máme klasické drátěné ploty, nedaleko je les a v noci se nám tu neustále potulují srny, který lezou prostě nevím jak mezi všema pozemkama. Všichni máme poničené ploty od nich, neustále díry v nich. Před dvěma lety jsem natáhnul zcela nový plot a je navyhození.

Ptám se zkušenějších, mám zkusit na tyčku k plotu nastříkat ten pachovník co je u silnic vidět, pomůže to? Ja ten plot budu muset asi udělat celet ze dřeva nebo nevím, drátěněj je zase zničenej. jenže 140 metrů pořád opravovat není žádná sranda.

Nějaká doporučení nápady? Zděněj plot za milion nehodlám dělat, děkuji za pochopení :-)

Že mám díry v plotě, to by tak nevadilo, ale že mám věčně ožraný a zdecimovaný mladý stromky, tak to mě neustále štve. i když dám ochranu kmínku ta srna okouše kosterní větve na mladém stromečku.  Nebudete věřit ale mám tu stromek z roku 2012 a v životě neměl ovoce, neustále ožranej :-(

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 1.49 (?), 20.4.2022 21:13

Ožírají i stromky nabílené vápnem? Tady v zimě podle stop běhá zajíc a nevšímá si jich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.18 (?), 20.4.2022 21:13

Chce to dát dva kůly a kolem nich a stromku chovatelskou svařovací síť do dostatečné výšky (kam srnka dosáhne), tak asi 150 cm by mělo stačit. Nám se to osvědčilo. Jestli máte ale stromky hodně dobré, může se asi vloupat i tam. Pachovník má soused a teda nic moc, tuje ma ožrané..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ITBrno - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 198.91 (?), 20.4.2022 21:53

Ano, převážně kmínek je nabílený ale zbytek prostě srna si smlsne. Nejraději máji jabloně mladý stromky když dobře, tak z nich zbyde špičák, starší stromky ožírají na kosterních větvých a neustále dochází k tomu, že musím vystříhávat větve a posouvat korunu nahoru a stromky kolikrát nemají tvar co chci, ale co zbyl a pak na rostl a vznikají koruny jak u nýmanda. Pokud nezakryji jablon a srna ji najde, tak na lýko je oholené do druhého dne. Já ne vím co do těch zahrad je táhne, všude maj pole, lesy, ale lezou pořád k nám a všem. Jedna srna se už zabila v zahradě, zběsile utikala podel plotu a růžky se ji zahákly do plotu a zlomila si vaz, i to se tu stane.Zakopal jsem ju pod ořechem, pěkně roste :-) JInak je to neštětí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 177.195 (?), 21.4.2022 8:31

Tak ono je to právě tím, že se jim zmenšuje prostor a často už nemají kam jít, všude se staví silnice, obchodní centra, pole jsou plné pesticidů a lesy schnou díky klimatické změně... prostě člověk se rozpíná a ničí jim jejich přirozené biotopy, tak mu to takhle částečně vrací :) Bohužel na to doplácí zahrádkáři a ne majitelé stavebních firem...

Ale abych poradil. Nám jeden chovatel poradil toto: najděte srnčí trus, přelijte vodou, nechte chvíli stát a pak rozmíchejte do takové kaše. Tou pak natřete kmínek i všechny větve a je klid. U nás 100% účinné, jen se musí čas od času (zejm.po dešti) obnovovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.142 (?), 21.4.2022 8:58

U nás chodí srnec až do vsi a ožere, co uvidí, růže, kytky, konce větviček, při vytkloukání zničí mladé kmínky. Co není dokonale oplocené, přijde vniveč. PP.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ITBrno - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 198.91 (?), 21.4.2022 22:04

zkusil jsem napsat mailika a čekam jestli se někdo ozve, spíše očekávám že nikdo neodpoví a zajedu stejně koupit svařované pletivo 40-60 cm a napnu to ho včetně nových vazacích dratů od spodu a uvidím zda to pomohlo. Pořád si říkám že to svařovaný nemáj jak rozplést, tak s tím asi dám práci do budoucna. Teď se těším jak kvetou krásně švestky a pomale začínají třešně a po nich jablíčka, každej sme úchylnej na něco jiného :-)  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ITBrno - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 198.91 (?), 23.4.2022 21:19

Tak jen pro info, myslíte že se někdo ozval? psal jsem email na lesy a evidentně nezájem. Kdyby někdo řekl, my s tím nemáme nic společnýho obraťte se tam a tam, ale že nikdo ani neodpoví, trošku zklamaní. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 232.16 (?), 24.4.2022 0:24

To jste se ptal špatně. Samy lesy mají s touto zvěří problémy. Zvěř patří všem, ale lovit ji může, jen ten, kdo má na to správné papíry, už toto mi připadá velmi mírně řečeno pošahané. V minulosti, měl každý majitel půdy s rozlohou nad 10ha, zbrojní pas, flintu (i několik různých druhů), lovecký lístek a nikdo mu nesměl v tomto bránit. Dnes může lovit jen řádný člen myslivecké korporace s potřebnými papíry, tuto činnost umožňující. Ještě v nedávné minulosti, hradily tyto korporace škody na majetku, pokud je majitel prokázal. Jejich vlivní členové, si však prosadili zákon, že za škody způsobené zvěří, si majitel může sám, protože musí dbát ochrany svého majetku a tím pádem myslivecká sdružení, jsou mimo okruh možnosti vymáhání úhrad škod, včetně státu. Takže i na něm nelze škodné vymáhat. Proto vám nikdo neodpověděl, protože to nějak plyne okolo. Zvěř neni ovce a tak má také jiné nároky na stravu. Kdo má zájem vědět, jakou potravu a jakým způsobem ji přijímá a tráví v různých ročních obdobích, si může každý dohledat na netu. Takže obrovské plochy monokultury jsou pro tuto zvěř přímo vražedné. Zvláště rozsáhlé porosty modifikované řepky s potřebnými postřiky, způsobuji této zvěři poruchy vidění a proto se nalézají kusy se zlomeným vazem, protože zvěř prchá naslepo. Tady bych se zeptal, kdo by vydržel jen na nechutných rohlících, plných zvláčňovadel vyrobených z čínských vlasů a oslích kopyt. Proto budu stále tvrdit, že zvěř v agrárněprůmyslové krajině, nemá místo a abysme věděli, jak evropský srnec vypadá, bysme se měli chodit podívat do ZOO a uvažovat nad tím, kam to nenasytný a jistým způsobem lenivý člověk dotáhl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ITBrno - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 198.91 (?), 4.5.2022 21:21

Zdravím,

tak jsem před týdnem opravil poničené ploty, mno netrvalo týden a dneska mě čekalo zase překvápko, ožraná meruňka, višeň, 2 jabloně, potrhaný ploty opět.  Mno nic, tak psal jsem na lesy města Brna, reakce nulová, psal jsem starostovi o kontakt na myslivce tak čekám, jestli se někdo neozve, poslední varianta vemu drát a nalíčím oka a je mě to fakt jedno. Jedna už leží pod ořechem vlastním zaviněním tak třeba bude i druhá.

Sem fakt naštvanej a zase vidím zdecimovaný stromky, všude zeleň a ty mrchy lezou přes x zahrad zase ke mě. Chvílama mám pocit, že se na všechno víte co.

Jediná radost co je, že mě růste pěkně hruškojeřáb, tak jsem zvědav co z něj bude.

Hruškojeřáb
Hruškojeřáb
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika