Proč mě uhynuli jeseteři?



host - 217.135 (?)
23.2.2011 20:08

Jardo ako to je s foliou a rakmi? Nemozu v nej vyparatit nejaku dieru? Pancier na to maju... Ked som bol maly, chytaval som raky v rieke. Byvali v dierach, preto predpokladam, ze maju snahu nejake vyryt....to moze byt zle pre foliu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 24.1.2011 10:14

Dobrý den Jardo, líbí se mi, jak to jezírko máte pojato vědecky - máte to takové supermaxiakvárium  Já už jsem to sem někam psala: do nevého jezera jsme koupily pstruhy a jesetery. K pstruhům jsme dostali granule na krmení - na jesetery se nějak nepomyslelo a do 14dní bylo po nich. Z pěti zůstal jeden. Neuvědomili jsme si, že ještě není zabydlené různýma breberama, které by mohli jíst Jelikož máme jezero hluboké a nijak obvzlášt průzračnou vodu, asi rok jsme ho neviděli a nebyli jsme si ani jistí, jestli,,nevyplaval" a nesežral ho třeba pes V zimě, když jezero na chvíli povolilo, tak jsme přikrmili, přesto jsme jednoho dne na jaře našli jeho mršinu na břehu. Měl už tak 45cm. Co se mu stalo nevíme. Vláknitou řasu moc nemáme, a v 2m hloubce už vůbec ne. Spíš taky umřel hlady, možná nějaká choroba, chemie... V létě jsme pořídili nových 5ks a minulý týden, když zmiznul led jsme krmili a některý vyplaval až tak, že jsme ho viděli. Tak víme, že alespoň dva ještě určitě žijí 

Kočky máme britky, ale aby si chytily rybu, to je ani nenapadne. Sedí na molu a čučí do vody, to ano, ale nechytají. Zato ledňáček je pravidelný host a od podzimu také volavka. Pstruzi už jsou opravdu velcí a tam by mi ani nevadilo, kdyby si nějakého ulovila, ale jsou velcí asi i na ni. Z potoka jsem si tam kdysi,,přestěhovala" takové malé sumečky (snad hrouzek?) a dva z nich mi v létě připadli už hodně velcí, víc jak 10cm (v potoce jsem nikdy tak velkého neviděla) a ta potvora volavka onehdá šmatlala po mělčině a nějaké dvě ryby přibližně téhle velikosti sežrala (nestihla jsem ji vyfotit při činu  )



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 209.88 (?), 24.1.2011 11:25

Dobrý den též.

Tak tu volavku Vám nepřeju. To je supernepřítel. Likvidovat se to nesmí a apetit to má bezedný. U mě by neměla šanci lovit jinak, než ze břehu, nebo na mělčině a ta se dá v případě potřeby zasíťovat. V hluboké části jezírka mám téměř kolmé stěny a ke všemu bydlím v intravilánu, takže je to pro mě spíš exot. A pro kachny je to moc krátká vzletová dráha. Zato kočky mě prudí festovně. Bohužel nejsou teritoriální, jako třeba psi, tak se mi tu snaží pytlačit kdejaká cizí mrcha. Naštěstí se nerady sprchují a mám to oplocené.

Proč umřeli jeseteři nevím, ale hlady zase tak rychle neskapou. Mohli být nemocní už když jste je kupovali.Máte to foliové jezírko, nebo přírodní? Jeseter bere jen ze dna, takže potřebuje klesající granule pro jesetery a já je přikrmuju i hodně podobnými granulemi pro pstruhy, nebo koi. Hodí se čisté-odkalené foliové dno bez kačírku, aby jedli na úrovni. Jak to udělat v neprůhledné vodě nevím. Já si je stále kontroluju na kamerách a v létě, když je slunce v nadhlavníku, jim vidím až do talíře přímo. Mám to jak na dlani.

Hrouzek dokáže v ideálním prostředí vyrůst i dost nad 10cm. Pstruhy jsem zkoušel, ale i se siveny vymizeli neznámo kam. Asi mám na ně v létě moc teplou vodu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 24.1.2011 12:40

No, v plánu byl takový přírodní biotop, pokud možno bezzásahový (ne z lenosti  ) aby si tam živočichové našli cestu a udržovali si tam rovnováhu  Bohužel jsme na štěrku, takže folie taky poměrně příkré břehy. Přítok (i odtok) je přírodní (jsme ve spádu) a pokud po deštích teče,,kafe" z hor, teče i nám. Folie už je pokryta zhruba 1cm nánosem nevímčeho  Kvůli té vodní žouželi nepřichází nějaké kalové čarpadlo v úvahu, tak jsem spíš zvědavá, kam to bude spět, jestli to nebude časem jenom,,rybník Brčálník" To mě vede k tomu, že občas nevydržím a šoupnu tam enzymy na rozkládání těch kalů. Taky jsem po úvaze nad tím, že k těm bezmála půl metrovým pstruhům nikdo na koupání už nevleze  - chtěla zkusit šoupnout nějaké rostliny i doprostřed - aby spotřebovávaly ten,,bordel" taky  Něco, co koření na dně. Napadl mně však akorát některý vzrůstný leknín, nebo řezan. Manžel je zatím proti. Nechce si prý opticky ,,rozbíjet" tu volnou vodní plochu 

Fotky našeho jezera jistě znáte - já to tady zásobuju poměrně vydatně a pravidelně 



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 209.88 (?), 24.1.2011 22:18

Jezero máte krásné a s tím přirozeným průtokem to nemá chybu až na ty postupné sedimenty. S řezanem zkušenosti nemám, ale ten leknín by tomu slušel. Jestli tam ale máte kapry, tak ho budou permanentně vyrývat, ale vyzkoušet se to třeba za pár let dá.

Být Vámi, tak bych asi jesetery nedával. Kor, když je skoro nevidíte. Vím, je to krásná a atraktivně vypadající paryba, ale ti pstruzi jim toho na dno asi moc spadnout nenechají a vybírat granule ze sedimentu je ztrátové. Myslím to tak, že všechny nenajdou a zbytek se pak rozkládá a hlavně v zimě pomáhá otravovat vodu.

Jak udržujete díru v ledu kvůli odvětrání plynů z jezírka? Nebo je ten průtok stálý a toto nemusíte řešit?

Krmil bych jen na hladinu a podle toho je potřeba vybrat ryby. Máte i nějaké kaprovité? Myslím něco jako koi, karasy, jeseny nebo perlíny? Půlmetroví pstruzi jsou něco jako sladkovodní žraloci. Nebyli by lepší na roštu a pivo? Také jsem je tu chtěl, jsou moc krásní, ale vymizeli mi. Asi mám moc teplou vodu v létě a to jim nevyhovuje.

Kapři a spol. nejsou také na škodu. Jestli chcete vidět žrací orgie červených koikaprů, nakupte tašku rohlíků a zajeďte si v létě na výlet do Průhonic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 25.1.2011 13:35

Máme jenom pstruhy (chtěli jsme dravé ryby, kvůli komárům, jenomže tyhle zdegenerované potvory žerou hlavně granule  ) čtyři ostroretky (prý kvůli řase, kterou ale nejspíš vůbec nežerou  ) zmiňované jesetery a pár kusů něčeho z potoka, co by mohl být jesen (já se v rybách zase tak moc nevyznám) Mezi tím plavou prcci, asi střevle 

Díry v ledu jsme řešili po dva roky rozbíjením ledu, ale připadlo nám, že to ty ryby zbytečně stresuje a jelikož už se i rozrostla vegetace na mělčinách, tak jsme to loňský rok risknuli a s vědomím toho přirozeného přítoku a odtoku jsme to nechali na přírodě. Přežili to  

Jo, pstruzi jsou už jako žraloci  i to krmení podle toho vypadá  Po svátcích, když byla obleva, přišla sestřenka s dvouletým synkem - že na rybičky a to jak řádily ho vyděsilo tak, že se rozbrečel. Mých velkých psů se ale nebojí vůbec 

U nás by je ale nikdo na rošt nedal, všichni jsou Ferďas 

Akorát tam není nic, pro srovnání velikosti, třeba pásmo...?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.88 (?), 26.1.2011 0:15

Někde jsem slyšel, že kdyby pstruzi mohli žít ve slané vodě, tak by se jich báli i žraloci a na dovolenou bysme nejezdili my k moři, ale přímořské národy by jezdili k nám. To musí být mazec to krmit. Co takhle natočit nějaké video a poslat to na youtube?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 21.2.2011 21:31

Tak to vidíte. Já jsem chtěl pstruhy a nejdou mi, protože mám v létě asi moc teplou vodu. Jeseterům se u mě ale daří. Vy zas máte pstruhy jako koně. Asi to tak má být. Hlavně, že rostou a dělají radost. Mám teď krásně čistou vodu, tak se mrkněte na kamery.

Víte co zkuste? Pár amurů. Je to bíložravá ryba, takže ji nezajímají granule, ale třeba listy rákosu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 22.2.2011 12:20

Zdravím  Nevím, jestli to s amurama bylo na mně, ale já amury mít nemůžu, protože mám na mělčinách lekníny a ty by mi potvory zlikvidovali. Stačí, že jsem tam dva roky po sobě zkoušela propašovat předpěstovaný lotos - pokaždé byl do 3 dnů sežraný - tipuju to na ty bělice 

Toho raka, ale máte snad v akvárku ne? Takhle čistou vodu nemívají lidi ani tam  Koukala jsem na Vaše videa na YouTube a ta zelená řasa na dně vypadá náhodou moc hezky, mají to jako kobereček. To je tou ne moc hlubokou a průzračnou vodou. U nás nemá takováhle řasa šanci, je to spíš takové tmavé cosi 

Jezero už měsíc pokrývá led, snad to chudinky přežijou všichni...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 22.2.2011 15:54

Zdravím též. Ano s těma amurama jsem to myslel na Vás, ale těch leknínů by fakt bylo škoda.

Ta fotka raka červeného je dělaná teď doma v akvárku. Je to samička a semtam ji obskočí sameček. Počítám, že do jara bude mít vajíčka a pak je vyšoupnu do jezírka. Z minulých (předvánočních) ráčat jich běhá po druhém akvárku asi 30 kousků, taky půjdou ven. Přes léto jsou v jezírku a na zimu si odchytím jednoho samečka a dvě samičky na zimní rozmnožení a zachování rodu. Oni i v jezírku přežijou, ale těžko se to zjišťuje, když je pak smíchám.

Ta řasa je po celém dně a teď v zimě vypadá pěkně a neškodně. Jakmile se ale oteplí voda, tak musím nasadit řasožrouta. V půlce ledna, když povolily největší mrazy, jsem zapnul kořenovou filtraci, protože voda byla tmavá a neprůhledná. Asi za dva týdny se vyčistila tak, že mě to až zaráží. Jen aby to vydrželo i v létě. Mělké to nemám. Jeseteři jsou v hloubce 190cm a karasi s kapříkama ve 120cm. Třeba kamera3 zabírá veslonosy do vzdálenosti 3-4m a jsou vidět dobře, jak je voda průzračná.

Jestli mají průtok, tak Vám určitě přežijou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.135 (?), 23.2.2011 20:08

Jardo ako to je s foliou a rakmi? Nemozu v nej vyparatit nejaku dieru? Pancier na to maju... Ked som bol maly, chytaval som raky v rieke. Byvali v dierach, preto predpokladam, ze maju snahu nejake vyryt....to moze byt zle pre foliu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika