Zastavené kvašení u rybízového vína



Roman007 - (35) - 119.228 (?)
30.8.2016 9:33

Pokud uvádíte na 10 l vína 2 kila cukru, tak těch mých 6 kilo na 30 litrů není zas tak mimo, jak mi někdo psal. Je to tak?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
host - 119.228 (?), 22.8.2016 17:28

Určitě je použití ušlechtilých kvasinek správné, také je pravidelně používím. Ale v tomto případě mi to jaksi nevyšlo. Nevadí. Nicméně. Jaké máte tedy ověřené poměry ovocné šťávy, vody a cukru, když mi bylo napsáno, že 6 kg cukru je na 30 litrů naprosto nevhodné množství?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 25.8.2016 7:25 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 25.8.2016 10:01

Osvědčený poměr... rodiče semtam dělají čučo z černého rybízu, žádný poměr není, do demižonu se dá jen rybízová šťáva a pokud se doslazuje tak jen tak symbolicky, na ten váš demižon tak do půl kila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 160.137 (?), 27.8.2016 18:03

Ahoj diskutéři. Každý vinař má svůj osvědčený grif na to NEJ vínko.

Já si osobně myslím, že optimální poměr mošt : cukr : objem je tento:

1/3 bobulí či moštu : 20 - 25 dkg cukru / L objemu : dolití vodou

(1 vinné kvasinky + 1 živná sůl / 10 litrů celkového objemu)

Plnění demižonu (příklad):

Takže do 10 L demižonu většinou dám 3 L moštu, 2 kg cukru a demižon doplním do 9 / 10 jeho objemu vlažnou vodou (25 - 30 C). Přidám kvasinky a živnou sůl (vrznu je přímo do demižonu). Demižon promíchám a uzavřu ho špuntem s bublákem. Cukr se dá rozdělit na tři dávky a přidávat jej postupně s odstupem cca 3 dní, ale kdo by se s tím páral! V jednoduchosti je úspěch i krása.

Výsledky mám slušné a ještě jsem nic nevilil!!!  wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 141.201 (?), 28.8.2016 12:16

Osvědčený poměr... rodiče semtam dělají čučo z černého rybízu, žádný poměr není, do demižonu se dá jen rybízová šťáva a pokud se doslazuje tak jen tak symbolicky, na ten váš demižon tak do půl kila.

Ferdo, měl jste na mysli ten výše zmíňovaný 30l demižon a v něm cca 30l rybízové šťávy + 0,5kg cukru?
Jak se ten výrobek jmenuje a na co se používá?
A jak se konzervuje?

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.8.2016 12:36

do demižonu se dá jen rybízová šťáva a pokud se doslazuje tak jen tak symbolicky, na ten váš demižon tak do půl kila.

To ale není v praxi možné. Rybízová šťáva obsahuje tolik kyselin, že v nezředěném stavu je nepitelná. Ať už začerstva nebo zkvašená. Nehledě na cenu takového výtvoru.10 litrů vína se dělá z 2,5 - 3 litrů rybízové šťávy, cca 2 kg cukru a doplní se vodou. Poměry se mohou drobně lišit, podle zralosti rybízu a podle toho, chceme-li vyrobit stolní či dezertní víno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 28.8.2016 13:36

Přesně tak, i při průmyslové výrobě (dávno tomu, ještě za socialismu) se rybízová šťáva ředila podle obsahu kyselin a poté se doslazovala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Roman007 - (35) - 119.228 (?), 30.8.2016 9:33

Pokud uvádíte na 10 l vína 2 kila cukru, tak těch mých 6 kilo na 30 litrů není zas tak mimo, jak mi někdo psal. Je to tak?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 1.9.2016 9:14

Přesně tak. Celé je to dáno i stavem zralosti rybízu. Dělám z červeného hodně zralého a dávám na 10l 6kg. Kyseliny se po vykvašení a půlročním stání pohybují okolo 10 - 15g/l.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika