Nekolik pripadovych studii k rezu slivoni (+foto)



kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?) 
26.3.2014 10:47, zobrazeno: 2637x

Zdravim ovocnare

ted je asi nejlepsi cas na rez peckovin, uz neni zima a jeste upllne nevykvetly. Posilam par fotek, k nim vyslovuji sve hypotezy, takze prosim pripadne jen strucne potvrdit, upravit, vyvratit

1/tato slivon je jak takz udrzitelna do tvaru-hlavni kmen, 3-patra kosternich vetvi a koruna tvar jehlanu
2/hlavni kmen neni jednoznacny. ten s kolmejsim smerem ma tu nevyhodu ze se priklani smerem kde roste vetsi tresen. Presto asi lepe tento preferovat (nebot druhy hlavni smer je beztak vice do sikma). Vsiml jsem si ze z jeho vnitrni strany vybocuje i dlouhy prut kolmo vzhuru. Tedy z nej by se postupne mohl stat hlavni kmen, tim ze postupne behem dvou 3 let budu postupne serezavat a rusit soucasny hlavni kmen.

3/hlavni tvar asi v poradku, ale vhodne prorezat, aby se probudily uvnitr spici pupeny.  V ramci prorezani patrne vest strom aby tvoril jehlan a navic nekteret vetve smerujici dovnitr redukovat.

4/Lepotice:tento strom se predloni pod urodou malem rozlamal, za sebou ma lisky, takze pomerne malo svetla a zene to nahoru. Predloni lopatky mlynu zkraceny. Nejspis diky tomu jsem ve vysce 150cm zaznamenal bujne zenouci prut, znamka ze spici pupeny jeste neusnuly vecnym spankem. Ted lopatky mlyna opet zkratim, abych vybudil dalsi spici pupeny.

5/blumicka, jeji plody se velikosti podobaji mirobalanu. Nejlepe se asi pokusit definovat hlavni kmen a konkurujici hlavni kmeny rok od roku redukovat a celkove prosvetlit, zejmena od vetvi vedoucich dovnitr a nasmerovat na jehlan.

6/tresen. vynikajici pozdni plody. Naherne rostly strom, ovsem v poslednich letech pozoruji, ze vnitrek je stale dutejsi. Malo listi a plodu, jen hodne tlustych vetvi. CHtelo by to probudit spici pupeny, dokud jeste zijou. Strom ma hlavni kmen. Ve vysce 1m je prvni patro: 5 hlavnich sikmych kosternich vetvi, kazda je svou tlostkou srovnatelnou s tloustkou hlavniho kmene. O pul metru vyse je 2. patro, jeho vetve maji vice vodorovny smer a proto na obvody koruny se krizi s dolnim patrem, coz zpusobuje vyrazne zahusteni na obvodu. KOsterni vetre tohoto patra jsou vyrazne tenci.  Dalsi pulmetr vyse je 3.patro, jeho kosterni vetve maji opet sikmy smer jako prvni patro a jsou mocnejsi nez 2.patro, vyse je jeste 4.patro, ktere ma spise vodorovny cahrakter, jako 2.patro.
Vloni jsem cca o 1metr zkratil vsech 5 hlavnich smeru prvniho patra, dle principu k cemu vetve na ktere nedosahnu z rozkladaciho zebriku. Strom chce jiste dale prosvetlit aby opet ozil vnitrek, proto tyto smery jeste dale zkratim, nicmene urcite nekoho z Vas napadne co s tim stromem jeste delat.

Budu velmi vdecny za kazdou radu.

1/
1/
2/
2/
3/Slivon s hlavnim kmenem
3/Slivon s hlavnim kmenem
4/Lepotice-vetrny mlyn
4/Lepotice-vetrny mlyn
5/Blumicka
5/Blumicka
6/Tresen
6/Tresen
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika