Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Každopádně zde je nový příspěvek k problematice zavedení této neškodně geneticky modifikované švestky do praxe, čili na pole.

P.S.: Profesor Drobník v něm zmiňuje docela zásadní věc, a to, že rezistence vychází z mechanismu RNA interference. Laicky: Blokování tvorby proteinu (v tomto případě obalového proteinu viru) díky existující další kopii příslušné nukleové kyseliny (právě ta genovými inženýry vložená do švestky). Mechanismus brání množení viru (šarky) a napadání dalších buněk, včetně přenosu do mšic a následně na další stromy.

Proč je to ale tak zásadní? Nechci ve Vás (i sám v sobě ) vzbuzovat plané naděje... ALE: jak známo, právě výše zmíněný mechanismus RNA interference je zprostředkován malými kousky nukleové kyseliny (tzv. siRNA), právě té kódující obalový protein viru, které se rostlinou šíří symplasticky (tj. z buňky do buňky přes drobné otvory propojující téměř celou rostlinu (=plasmodesmy)).

Zkrátka lze uvažovat, že i kdyby GM švestka stála za prd co do plození a kvality plodů, mohla by sloužit jako "vložka" mezi podnoží a požadovanou odrůdou (ideálně ´Domácí´), která by produkovala ony siRNA, které by tekly symplastem nahoru do Domácí a bránily by množení PPV v silně náchylné Domácí. Ta by se tak stala rezistentní (troufám si říci ZCELA!).

Stálo by to za vyzkoušení (samozřejmě mít doma GM kytku (kukuřici/švestku...) je vzhledem k současné legislativě na kriminál), ale třeba podnět pro VÚRV... A naděje pro nás!

Omlouvám se za rozšafnost a doufám, že je to aspoň trochu srozumitelné.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika