krysy a podobna havet



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
host - 133.213 (?) 
4.7.2009 15:48

Potkani jsou věčný problém a deratizéři s nima vedou nekonečný boj. Je pravda, že mají taky jen jed, ale mají zkušenosti a vědí, který nejlépe zabere. Navíc často mají jedy zahraniční produkce, které se u nás hůře shánějí. Plouvocí nástrahy, voňavé nástrahy, kterých se domácí mazlíčci nedotknou atd. Při běžném zamoření domácnosti je ale zbytečné deratizéra volat.

S kočkama a potkanama mám nemilé zkušenosti. Pokud je potkan menší, kočka si s ním může poradit, resp potkan se spíše snaží zdrhnout. Pokud je to ale starý samec, který může mít i kilo, kočka nemá šanci. U nás na vesnici jsou potkani poměrně přemnožení - hodně starých stodol a pár opuštěných polorozpadlých domů a navíc bývalé JZD téměř ve vesnici, kde majiteli deratizace nic neřiká. K tomu ještě dvě potravinářské firmy a mají život jak prasata v žitě. Pokud máte kočku "na venek" dlouho nevydrží.

Měli jsme psa, kterého boužel zajelo auto, ale byl to specialista na likvidaci potkanů. Za svůj desetiletý život jich stovku zvládl určitě. Jednou jsem se ráno probudil a na dvoře jsem našel 4 mrtvé pěkně vyžrané potkany naskládané vedle sebe. No chtěl se prostě pochválit. Vždycky s nima jen zatřepal a měli to za sebou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 123.3 (?), 26.2.2010 22:17

Kdysi jsme chovali slepice a králíky.Po nějaké době se nám po dvoře začali ukazovat potkani.Žrali slepicím zbytky-vždy se jen občas v týdnu mihnul nějaký ten potkan, ale postupně jich přibývalo.Na dvoře jsme měli 3 psi, kteří u boudy den co den nějakýho potkana skolili.Byli drzejší čím dál víc a producírovali se i ve všední den, jakmile jsem zabouchla dveře od dvora - mohli jsme se dívat z okna, jak velký kusy nám běhají po celém dvoře.Nejdříve vybýhali z děr takový chudí mladí potkani a za chvíli už vylízali asi letitý kusy, až měl člověk strach z té velikosti.Tečkou toho všeho bylo, když si troufli na slepice.Jednoho dne jsme našli slepici, která měla okousané nohy - pak pošla.Jediným východiskem bylo - a to jsme také udělali - zlikvidovali chov slepic a králíků.Psi se stravovali zásadně doma.Po krátké době na dvoře ani živáčka, ani pes už žádného neskolil.Díry jsme zasypali a už je to nějaký ten rok, co nevím jak potkan vypadá.A jsem ráda.Ta hrůza jít na dvůr a očekávat a bát se, že vám mezi nohama proběhne potkan, bych nikomu nepřála.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 22.10.2008 14:56

Zkusím vám popsat boj mého otce s krysami. Rodiče dávají slepicím namočený chleba a zbytky z kuchyně do velkého pekáče. Nejvíce žrádla se ztrácelo přes noc. Otec prostor pod kukaněmi zadělal pletivem s většími oky tak, aby tam nemohly slepice, ale krysy se tam protáhly. A začal je vykrmovat. Do toho uzavřeněho prostoru jim dal plný pekáč namočeného chleba se šrotem, bez jedu a průběžně to doplňoval. Pšenici a žrádlo přímo od slepic dával na noc pryč, aby se tam naučily chodit. Říkal, že jsou moc chytré. Toto dělal asi 10 dní. Potom do toho žrádla začal teprve přímíchávat jed. KUMATOX je to modrý prášek. Dělal to asi ještě 14 dní. Ony všechny najednou nechcípnou. To papáničko vždycky navrchu uhladil prkýnkem, aby viděl, zda byly na večeři. Dával to tam ještě asi týden po tom co už to nežraly. Hlavně zabezpečte to otrávené žrádlo před domácimi miláčky, aby se k tomu nedostali. Já jsem koukala co malty, kamení a hlíny vyhrabaly než se tam dostaly. Kurnik je ve starém kamenném domku, kde jsou silné zdi. Jsou pracovité. Přeji úspěšný boj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 54.27 (?), 4.7.2009 15:03

Problém je v tom, že chcíplí otrávení potkani jsou potom toxičtí i pro jejich predátory. Mohou se jimi otrávit kočky a psi a určitě i divoce žijící predátoři. Takže při trávení potkanů pozor. 

Mně se docela osvědčilo jim zaplynovat nory čpavkovou vodou stříkanou do nor 50 ml stříkačkou a 40 centimetry bužírky a potom nory ucpat dlouhými úzkými kameny vybranými z cestářského štěrku a prokládanými betonem. Ćpavek zajistí, že k tomu betonu nepůjdou, dokud nevytvrdne. V měkkém betonu nebo hodně kamenité půdě či tvrdším starém zdivu se už nestihnou prohrabat a v ucpaných norách chcípnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 5.7.2009 11:31

U jedů na bázi kumarinových antikoagulancií (a těch je většina) se toxicity na predátory nemusíte bát.  
   I kdyby kočka sežrala hlodavce čerstvě nakrmeného návnadou, obsah žaludku nechá být. Alespoň po něch našich kočkách musím myší žaludky uklízet. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 242.219 (?), 4.6.2009 0:12
dobry na krysy apotkany je jed v gelatinovych kouscich tahaji to do hnizda
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
klukjc - (40) - 93.251 (?), 11.6.2009 22:24

ja davam salam obaleny v sadre a vedle toho misku s fridexem.  Je fakt, ze to zabije jen ty mlade, ale aspon neco. Jinak kocky jsou fajn, ty nachytaj spoustu mysi.

Nevite jak udelat hluboky zaklad, aby ho nepodhrabala havet? (hlodavci)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika