Presazeni revy



Stránky: 1,  2   
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?) 
12.9.2012 23:00, zobrazeno: 9563x

O vikendu mame jet k babicce a bude se likvidovat vinohrad. Je nejaka sance vykopat par hlav a presadit si je k sobe? Jake maximalni stari ma sanci prezit a chytit se, nebo spis jak postupovat.  Diky jirka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 13.9.2012 6:35

Pokud nikdo neporadí, tak osobně bych to prostě "zkusil". Buď je vyhodíš rovnou, nebo se možná chytnou. Réva je docela držák. Uříznul bych ji 10cm nad zemí(nad náhr čípkem) a rozumný kořenový bal převezl. Možná by to šlo i bez balu jen kořeny, ale takhle si myslím bude větší šance. Popř. zkusit obojí, jestli je prostor na experimenty. Zasadit jak bylo před tím a zahrnout růvkem. Pokud tam byl náhradní čípek u země to musí klapnout. Dále postupovat jak při výsadbě nový.

Ale je to jen laický pohled-začínám. Zkušenější jistě přidají to svoje.

S pozdravem GB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 13.9.2012 7:16

Ani bych se nebál přesazovat starší keř révy jako spíš konkrétního času, půlka září určitě není na přasazování ideální termín. Réva není ve stadiu vegetačního klidu, naopak se teprve na zimu připravuje, takže podle mého názoru tyto keře nepřežijí zimu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 13.9.2012 7:27

Neuvádíte jak starých hlav se přesazování týká.Uvádí se, že přesadit hlavy starší než 3 roky je téměř bez šance.V tuto dobu vůbec žádné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 13.9.2012 8:55

ja se prave ptal jak stare maji sanci prezit, ale jestli starsi nez 3 roky ne, tak to nema smysl. ty hlavy maji od deseti let vys. Sice bych si vybral ty mladsi, ale i tak by to bylo tech 10let. je to tedy zbytecna prace :(Skoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 13.9.2012 11:51

Já osobně bych to zkusil přesadit, i když třeba knihy praví jinak. Někdy v půlce listopadu, vyrýt s balem kořenů, kmínek zaříznout tak na půl metru, zavoskovat ránu. To zase tolik práce není. Stejně je musíte vykopat, tak co. A když se to nepovede, tak se svět přece nezboří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 178.235 (?), 13.9.2012 17:32

Tazatel mluví ale o tomto víkendu(?),v listopadu bude asi už po všem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 13.9.2012 19:22

Už bylo řečeno výše, že pokud se akce provede už nyní, kdy réva ještě nedokončila přirozený vegetační cyklus, šance na úspěch se výrazně sníží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.2 (?), 15.9.2012 9:12

Neni pravdou, v připadě přesazovani je dobre se řidit moudrem školkařu, a terminem zahajeni prodeju vypěstku ve školkach.A tyto prodeje začinaji od poloviny řijna.Podstatna je doba odlistěni nebo opadu zeleneho listovi. Sazet a vysazovat se da v přiznivych dobach až do Mikulaše.V tomto připadě podzimni mraziky moc nevadi, většim nebezpečim je uschnuti vysadboveho materialu.Proto se pravě doporučuje u novych vysadeb čehokoli nebat se zalivat až do doby trvalych mrazu a tedy zavřeni pudy pravym mrazem..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 73.68 (?), 14.9.2012 0:29

Přesadit se dá, ale oproti výsadbě nové sazenice se ušetří možná tak rok času. Jeden z pěti přesazených keřů poroste tak dobře, abyste ho mohl další rok zatížit hrozny, občas je problém v roce výsadby vůbec vypěstovat plodné dřevo, záleží, kolik kořenů bude v kořenovém balu po vykopání keře. Lepší by bylo počkat až opadnou listy, ale třeba se to podaří i teď, důležité je do zimy ochránit keř před vyschnutím. Kmínek seřežte a dobře zabalte mikrotenem a omotejte izolepou, oddělat až na jaře, po narašení ze spících oček udělat podlom a znovu zabalit. Přes léto kmínky trpí vysycháním (po přesazení jsou nedostatečně zásobené mízou) a mohou praskat, což je pro keř smrt. Pokud keř na jaře po přesazení neraší, nebo ze spících oček raší pouze slabé výhonky, které moc nerostou,  zkusit ke kmínku přiroubovat očka ze zimních prutů. Přesazený keř ale bude stejně dva roky krpačit, než se rozroste, někdy následující sezonu přežije a zahyne až během další zimy. Jeden krásně rostoucí přesazený a zároveň přeroubovaný keř mi zdechl poté, co jsem v srpnu vybalil kmínek, do týdne vlivem prudkého vysychání praskl a za měsíc bylo po keři.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika