Hibernal - praskání bobulí



host - 155.235 (?) 
14.8.2014 9:05, zobrazeno: 3567x

Zdravím, pro pěstitele Hibernalu dám nějaký postřeh a zároveň otázku. Mám pouze u domu, orientace na jih, Brno, stáří 5 let.  Odolnost na plíseň velice vysoká, nestříkám a přesto minimální výskyt. Letos jsem proti plísni stříkl pouze jednou, krátce po odkvětu Quadris max (nestihl jsem před květem). Jinak letos jsem použil hlavně Karathane a Kumulus, kdybych neošetřil vůbec nebo jen jednou, tak můžu úrodu vyhodit. Padlí by mi to zcela zdecimovalo (zkušenosti z minulých let, kdy jsem zkoušel min. používat "chemii"). Zřejmě hrají významnou roli místní podmínky.

Letos poprvé poctivě ošetřuju a snažím se hrozny částečným odlistěním "držet na luftu". Letos mám pouze jeden problém - praskání bobulí. cca od počátku srpna mi na každém hroznu již několik bobulí prasklo a stále (byť méně) to pokračuje. Dle mého to padlí není, resp. možná třeba za třetinu může padlí, dejme tomu, ovšem zbytek mi přijde fyziologická porucha. Co bych mohl zlepšit (ve výživě?), aby se to stávalo méně? Podotýkám, že révu nezalévám a je v takovém místě, že půdní vlhkost se srážkami zřejmě příliš nemění. Přesto to souvislost s vlhkým počasím, případně v kombinaci se sluncem dost zřejmě má.  Dík Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 3.143 (?), 14.8.2014 21:12

Pokud nemáte na hroznech povlaky padlí, tak v této době praskání způsobují kroupy. Někdy je jich málo a člověk to ani nezategistruje. Poznávací znamení - poškozeny jsou bobule na odkrytých hroznech.

Odrůdy jako Hibernal a Ryzlink rýnský v této době také trpí úpalem. Popálné bobule ovšem nejsou prasklé, ale v místě poškození propadlé a postupně hnědnou. 

S výjimkou padlí proti  praskání bobulí nemůžete moc dělat, snad jen se vyhnout předčasné redukci listové plochy v zóně hroznů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika