Biologická ochrana proti mrazům



host - 171.192 (?) 
4.3.2014 14:19, zobrazeno: 13176x

Dobrý den.Máte někdo zkušenosti s biologickou ochranou proti mrazům?Na trhu je v prodeji přípravek Cropaid, který zvyšuje rezistenci vůči chladu až o 7°C.Znamená to tedy až do -7°C, nebo jak je to myšleno?Kdyby to do těch -7°C fungovalo, nelitoval bych cca 1000.-Kč za litr zaplatit.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 4.3.2014 14:54

Vypadá to zajímavě.

Cropaid NPA môže znížiť bod mrazu u rastlín až na mínus 7°C.

Popis zde a video zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 4.3.2014 16:01

Ak by to naozaj fungovalo, tak by to bola pre ludi ktory byvaju v okrajovych oblastiach, velka pomoc, a podarilo by sa im vypestovat aj to, co sa im doteraz nedarilo pre pripadny neskori mrazik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.7 (?), 4.3.2014 16:33

Co je princip tejto metody?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 58.114 (?), 4.3.2014 18:05

Našel jsem na webu podrobnější informace :

Biologický přípravek Cropaid zvyšuje rezistenci vůči chladu až o 7 °C. Obsahuje tři přirozeně se vyskytující kmeny bakterie rodu Thiobacillus a různé mikroživiny, které optimálně indukují rezistenci vůči chladu. Po aplikaci bakterie se začnou vytvářet určité enzymy. Rostliny zvyšují svůj metabolismus a produkují protimrazové proteiny a aminokyseliny, cukry a obohacují se minerály. Zvláštní význam má ošetření jako ochrana před pozdními a ranými mrazy. U rajčat, okurek, paprik, lilku, fazolu, hrachu a salátu by mělo být ošetřeno již osivo. Postřik je potřeba provést dva dny před nebezpečím mrazu. Cena přípravku je zatím relativně vysoká, jak však společnost informovala, při stoupající poptávce počítá s výrazným snížením ceny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 48.254 (?), 26.4.2021 20:18
Tak, je to několik let od vložení tohoto příspěvku, co teď? Už na někdo nějaké zkušenosti? Diky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 5.3.2014 7:52

Cropaid vyžaduje při každé aplikaci ředění vodou. Pro nejlepší účinnost vždy používejte bezchlorovou vodu. Pokud není bezchlorová voda k dispozici, nechte vodu odstát a počkejte až bude hladina chloru na minimu a až potom namíchejte Cropaid s vodou v nádobě.
  
  Na přípravu roztoku použijte vodu s pH 5-6,5 (slabě kyselou). V případě, že máte k dispozici vodu s pH nad 7, dokyselte přidáním kyseliny dusičné, fosforečné či sírové na hodnotu ph 6-6,5. Podobně je možné použít Cropaid do kyselovacího roztoku pro kapkové závlahy.
Koncentrát Cropaid má hodnotu pH 1,9 - 2,1. Při použití spolu s pesticidy se taktéž doporučuje snížit pH postřikové kapaliny pod 7, aby nedošlo ke sražení emulze a tím k blokaci postřikovacího zařízení.
  
  Při aplikaci je třeba volit povětrnostní podmínky podobné jako pro aplikaci pesticidů a hnojiv postřikem. Po aplikaci Cropaidu by nemělo 6 hodin pršet. Pro nejlepší ochranu proti mrazu je optimální aplikace 2 dny před chladným nebo mrazivým obdobím ale za nejpozdější účinnou aplikaci se považuje ošetření do 6 hodin před mrazem, zde ale hraje důležitou roli stav rostliny a vlivy počasí. Za ideální se také nepovažuje aplikace na rostliny, které jsou již vystaveny mrazu. Pro aplikaci je nevhodnější teplota alespoň 12°C ce foliovníku a skleníku a nad 9°C venku. Účinek produktu setrvává 15 dní.

Réva vinná:
Prvně aplikujte na podzim, po opadání všech listů. Další aplikace provádějte na jaře, po vyrašení pupenů. Pro zlepšení kvality úrody aplikujte každých 15-20 dnů. Používejte roztok 500ml Cropaid se 100 litry vody.

zdroj: jarnimrazy.com

Určitě objednám, nejen kvůli révě na jaře, což bude letos hodně zajímavý, ale i kvůli tomu, že mi loni shodila listy již koncem září, kvůli nočním mrazíkům a i rajčata na podzim, by to mohly ocenit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 171.192 (?), 5.3.2014 11:29

Děkuji za reakci.Tyto Vámi popsané informace jsem si také našel, ale myslel jsem někoho, kdo již Cropaid vyzkoušel v praxi přímo ve vinohradě.Těch -7°C se mi zdá moc. Vzhledem k tomu, že je Cropaid na trhu krátce tak asi zatím nikdo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 113.44 (?), 13.3.2014 21:31

Dobry den, vyzkoušel už někdo v praxi ochrannou sít Tenax Defender.Má mít udajně tyto vlastnosti.Sieť utkaná z polypropylénu, je uzlovitá a nepúšťa oká; nekoroduje vplyvom chemických ani atmosferických činieľov + je stabilizovaná voči ultrafialovým žiareniu. Je ideálna pre záhrady aj ovocné sady na ochranu rastlín proti poškodeniu ľadovcom a krupobitím, od sejby až po zber úrody. Taktiež vhodná ako ochrana proti vtákom a mrazu, ktorý vytvára kryštáliky ľadu na sieti, a nie na rastlinách.Zaujala mě ta informace ohledně ochrany proti mrazu.Jaký mráz asi vydrží.

Jery

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Frany - (40) - 96.10 (?), 18.3.2014 9:49

Ostražitý začnu být v okamžiku, jestliže SK překladatel uvede odolnost vůči ledovci. V té chvíli mě začne zajímat, o kterém ledovci a co píše samotný výrobce.
Asi o žádném a nic, že...

Výrobce ale rovnou uvádí, že jde o polyetylén, nikoli polypropylén, oka 7x8mm. Proti kroupám (síť nad porostem) tedy fajn.
Přeložit polyethylene jako polypropylén, to je další mínus pro překladatele.
Aby sítě bránily proti mrazu, když nebrání cirkulaci vzduchu (they don't obstruct light and air circulation), to bych viděl jenom jako zbožné přání a reklamní spekulaci obchodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika