Co na starou kamennou chalupu bez omítky?



host - 148.14 (?) 
22.5.2009 2:10, zobrazeno: 4880x

Prosím porařte mi někdo. Přemýšlím o zeleni na zdech naší chalupy ale nevím jaký druh břečťanu nebo jiné popínavky zvolit. Chalupa má kamenný základ asi do výšky oken a potom je dostavovaná z cihel, nejsou na ní omítky, je nějaká taková popínavka? Bojím se abychom neměli za pár let kvůli zeleni chalupu jako zříceninu. Děkuju předem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 231.226 (?), 22.5.2009 6:31

a nešlo by to radšej pekne prešpárovať a nechať vyniknúť kameň a tehly???...niektorý kamenári a murári /zednicí/ mali krásnu skladbu kameňov... nie iba hocaké šutre naplácané na sebe... ak tvoria mozaiku tak by som ich nechal vyniknúť... dnes už sa také veci nevidia a ani nerobia... určite by som ich neschovával... a napr brečtany dnes dostať aj farebné /panašované/ tak by som dal asi na aspon dva farby na peskačku nech to nevyzerá fádne           Juraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 22.5.2009 8:03

V podstatě všechno už pověděl Juraj, takže bych dodal jen že břečťan je sice vzhledově bezkonkurenční, ale roste dost pomalu. Já už si pro tento účel předpěstovávám 3 druhy (obyč. zelený, panašovaný a do fialova).

Podstatně rychleji roste přísavník. Je k dispozici Parthenocissus quinquefolia (běžnější a "erárnější") a Parthenocissus tricuspidata (ten se mi líbí víc, ale musí se roubovat).

Další, už ne tak hezká možnost, je rdesno (Polygonum).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 67.126 (?), 9.6.2009 12:38

Rdesnu, neboli opletce (dříve Polygonum, dnes Fallopia baldschuanica, nebo F. aubertii) bych se na ozelenění stěn domu spíše vyhnula. Je to liána ovíjivá, takže bez opory neporoste a navíc má enormní přírůstky (několik m ročně), čímžto pádem po několika letech vytvoří hodně mohutný a těžký propletenec, který je nutné zmlazovat. Navíc, jak už bylo zmíněno, po opadu listu nevypadá moc pěkně.

K doplnění možného sortimentu ještě k břečťanu a přísavníku přihazuji trubač kořenující (Campsis radicans) a velmi pěknou hortenzii popínavou (Hydrangea petiolaris).

Co se týče vlivu zeleně na stavbu domu, tak se nemusíte obávat jakéhokoli poškození (pokud Vám nevadí zbytečky po koříncích, nebo přísavných terčících pnoucích rostlin). Naopak takové rostliny fungují jako částečná tepelná izolace, zlepšují mikroklima ve svém okolí a mají schopnost ze zdí vstřebávat přebytečnou vlhkost.

hodně zdaru

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika