Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Dobrý den,

nemějte obavu, mýty o tom, že břečťan a tím spíš přísavník může nějakým způsobem narušit zdivo domu jsou neopodstatněné. Je to mýtus. Je potřeba mít ovšem opravenou fasádu bez prasklin a podobně, pokud se vám na domě odlupuje omítka, břečťan pod ni může vrůst a odloupnout ji úplně, to ano, ale na opravené zdi nikoli.

Kvůli břečťanu nebo přísavníku se také nemusíte bát, že vám budou vlhnout zdi, rostliny zdivo před vlhkem chrání, navíc zdivo porostlé popínavými rostlinami v létě chrání dům před přehřátím, také se zlepší mikroklima v okolí domu (díky tomu, že se z listů odpařuje voda). Zeď zarostlá některou z těchto popínavek také nepotřebuje opravy, tato "zelená fasáda" se obnovuje sama, to bych hodnotil jako další, plus. Navíc např. břečťanem porostlý dům může uspořit cca 20% tepla v zimě. Problémy mohou nastat snad jen s ucpáváním okapů šlahouny a odumřelými listy, toto je pak potřeba kontrolovat. Také bych nenechával růst např. břečťan až na střechu, nevylučuji, že jeho šlahouny mohou vrůst pod tašky a nadzedávat je. Jinak podle mne přednosti převažují nad nedostatky, takže já osobně vřele doporučuji. Počítejte, že s tím pak bude nějaká práce, ale podle mne se to vyplatí.

Nedávno (cca 3 týdny zpět) jsem mluvil s jedním majitelem takového domu, má ho celý porostlý břečťanem a koukají jen okna a střecha a nemůže si to vynachválit.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika