Vhodná keříčková odrůda rajčat do nádob



Stránky: 1,  2,  3,  4   
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?) 
10.12.2014 14:22, zobrazeno: 33368x

Hledám odrůdy vhodné pro takovéto pěstování.Část kyblíků je 10 l, druhá část pouze 3,5 l.

Letos sem pěstovala v 10 l nádobách italské odrůdy, ale asi se jim to nelíbilo, což může být ovšem způsobeno i špatným rokem.Letos totiž v kýblech stály za houby u mne všechny rajčata-i tyčkovky...

Přesto nemá někdo nějaký tip, co už má vyzkoušeno?U některých keř. odrůd české produkce se i uvádí vhodnost pro kýblové pěstování.Třebas Pavlína /ty mám, a už i odzkoušeno ve volné hlíně/,prý Karla.Oranže, Rubínek...

.Do těch 3,5 l kyblíčků snad asi nějaké ty miniaturní odrůdy/ Venus, Vilma/.Jaké s nimi máte zkušenosti.V těchto maličkých nádobách se mi dařilo pěstování rajčinových paprik Moravská ovocná, tak v nejhorším, když nenajdu vhodnou odrůdu rajských, budu tam mít tyto papričky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 10.12.2014 19:06

Ty keříkové v těch 10 i půjdou plody neleží na zemi nehnijí já jsem je tam měla a ve volné půdě už keřové nebudu pěstovat stačila krátká tyčka jako opora a nebo převisly přes kýbl. Jsou možná o trochu menší než ve volné půdě ale chuť stejná. U těch tyčkových je problém s oporou ale zkusila jsem tyčku zapíchnout do hlíny vedle kýblu a šlo to. Pod kýble dávám podmisku a mám je umístěné na jižní straně domu na chodníku a tyčky zapichuju do předzahrádky. Rajčata jsou tam dřív protože mají víc tepla a netrpí tolik praskání v důsledku nadbytku vláhy /na podzim/ Zkoušela jsem různé odrůdy Stupické rané-je menší chery rajčata většinou nejranější odrůdy nebo rajčata dobré chuti ale trpící praskáním, v těch květináčích nebo kýblech přebytečná voda odteče. Do těch 3,5 litru asi něco z truhlíkových odrůd a pokud je narzchlíte doma nebo ve skleníku tak budete mít hodně ranou úrodu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 10.12.2014 19:32

letos sem v těm velkých kýblech keříky měla, ale nestálo to za nic, tyčky normálně v kýblech mívám pěkné, jen letos to bylo slabší.Proto hledám nějakou konkretní vyzkoušenou keříkovou odrůdu.Mám semena Pavlíny, ale ty sem měla jen ve volné hlíně...

ty truhlíkové koupím, uvidím,třebas to půjde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 173.17 (?), 10.12.2014 22:18

Já bych v těch malých květináčích jistě pěstoval tyčkové (indetrminantní) odrůdy, nejlépe cherry. Letos jsem měl v pětilitrových kbelících (substrátu tam bylo něco méně než 4 l, protože jsem tam měl ještě mezidno) Stupická rajčata a plodila celé léto až do listopadu. Rajčata byla trochu menší než na záhoně, ale chuť se mně zdála lepší. Nemyslím si, že Stupické je jediné vhodné rajče, ale myslím si, že by to měla být nějaká cherry rajčata- připomínám, že Vimon pěstuje dvě rajčata Goldkrone v jedné nádobě 12 litrů a jistě mně každý dá zapravdu, že úspěšně.
Proč nedoporučuji běžné keříčkové odrůdy do tak malých kontejnerů? Kořenový systém rajčat v takovém prostoru je malý. Keříčková rajčata rostou tak, že v krátké době se vyvinou všechny plody, tyto v krátkém intervalu uzrají a rostlina skončí. V momentě, kdy se začínají vyvíjet plody, tak i při dostatku živin nejsou kořeny schopny přenést potřebné látky do tohoto množství plodů a plody nedosáhnou svou velikost, mohou trpět například nedostatkem vápníku a podobně.
U tyčkových rajčat to funguje jinak. Vytvoří se první vijan květů, první plody a tyto jsou přednostně zásobovány kořenovým systémem. Pokud je kořenový systém nedostačující, růst rostliny se zpomalí nebo dokonce zastaví a pokračuje až tehdy, když plody dozrají do botanické zralosti. Vytvoří se další plody a tak to pokračuje celou sezónu.
Pokud jde o ty desetilitrové kbelíky, tak bych uvítal, kdybyste mohla odzkoušet alespoň dvě odrůdy tzv. trpaslíků. Semena bych Vám dodal. Já je letos budu pěstovat normálně v záhonech. Mám zatím semena těchto odrůd –Big Green Dwarf, Dwarf Blazing Beauty, Perth Pirde, Sleeping Lady, Summer Time, Sweet Adelaide a Wherokowhai. O jaké odrůdy se jedná se můžete podívat na Tatiana´s TOMATObase.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 11.12.2014 20:38

pro p.Vladimíra-ty semínka, když mi nějaká vyberete, budu ráda a vyzkouším...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 27.12.2014 19:59

napadá někoho jak vylepšit tenhle samozavlažovací kýbl na pěstování rajčat?

samozavlažovací kýbl na rajčata
samozavlažovací kýbl na rajčata
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 173.17 (?), 28.12.2014 18:23

Něco podobného jako je Váš samozavlažovací kýbl také používám pro pěstování rajčat na balkoně. Pochopitelně nemám tam žádnou stříšku ze které bych svádět vodu. Nevidím zas tak nějaký velký efekt pořízení takové stříšky a proto tyto moje připomínky:
-nevěřím tomu, že deště budou tak pravidelné, aby se po nějaké období nemuselo zalévat
-v době sucha stříška nepřinese vůbec žádný efekt, spíš bude na obtíž při zalévání nad stříšku (taková stříška pro tyčkové rajče by musela být ve výšce minimálně 1,5 m)
-aby stříška měla v době deště nějaký efekt oproti nezakryté ploše kbelíku tak by její plocha měla být minmálně dvakrát tak velká než volná plocha kbelíku, tzn. při průměru kbelíku 35 cm by měl být průměr stříšky cca 50 cm. Při dešti 5 mm potom naprší na stříšku 1 litr vody oproti 1/2 litru vody při nezakrytém kbelíku. Nevím na jak dlouho bude stačit pro rajče 1 litr vody při velkých letních teplotách. Pochopitelně čím větší stříška, tím horší manipulace s rostlinou (vyštipování, atd.)
Nechci Vás opravdu odradit, všechno je třeba vyzkoušet, mé připomínky jsou jen teorie.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 29.12.2014 6:16

samozřejmě počítám s tím že budu zalévat, zapoměl jsem tam nakreslit trubku u stěny kýble, kde bude měrka hladiny vody a bude se tam voda dolévata potažmo i hnojit, stříšku zvažuju jestli ano nebo ne ale asi vyzkouším, přece jen odolnost proti plísni by se tím zvýšila.spíš přemýšlím z čeho udělat knot a jestli se přes knot dostanou ke kořenům i případná hnojiva která bych doléval.trubkou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Bacula - (37) - 145.88 (?), 28.12.2014 13:16

Dobrý den, v malých nádobách určitě vyzkoušejte Bajaju, dobrou zkušenost mám také s rajčetemTiny Tim, je to rajče slabého vzrůstu. Semínka jsem si kdysi koupila u Neoseeds.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 28.12.2014 16:34

Zkusím se po tom podívat.Bajaja je tuším v nabídce moravoseed.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika