Jak se zbavit nežádaného křenu?



Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 248.240 (?) 
23.4.2010 13:17, zobrazeno: 19568x

Dobrý den. Pracně dávám do pořádku zahradu, kde je návoz zeminy z pole a zeminy z rybníka. Zem byla navezena, částečně rozhrabána, částečně zakryta folií, ale nestihly jsme ji zrylovat, protože měla přednost kolaudace stavby. Úroda byla výborná, ale teď úporně bojuji s plevelem na všech místech, kromě toho pod fólií. Mám"úžasné souvislé křenoviště", cca 25m2" a když zaryju do země, tak je do 30cm hlouby křen, který má kořeny i více než 50 cm, ale nejsou k jídlu, protože jsou tenké. Hlína byla navezena na opuku a vypadá to, že se ten křen po ní táhne. Roundapem se mi ho zatím nepovedlo zničit, ani narušit jeho životaschopnost. Nezná někdo z vás, kromě metody "rúčo", účinnou likvidaci křenu? Připadám si jako popelka, když vyhledávám ve vyryté zemině kousky křenu. S ostatním plevelem jsem si poradila, ale ten křen nejde ani pořádně vytáhnout. A ještě jeden dotaz. Jak se zbavit komárů v půdě? Děkuji za užitečné rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 23.4.2010 13:40

tak ja mam take pozemek plny krenu... na jare mam tenke koreny a oni mi do podzimu stlousnou... ale nesnazte se ho vyryvat vzdy vam tam trochu zbude korinku a on podpozi vetsi rust... a randapem delam na plevem hned z jara jak zacne rasit a pokud ne tak ho sesecu sekackou a do cerstvych ran satrikam randap... ale i ten ja kren pouzivam i tenky jak tuzka nebo nekdy jsou i vetsi a nakladam to se zeleninou jako cele kousky... ten tlusty koren se chodi na strouchani do pomazanek...-

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 248.240 (?), 23.4.2010 13:50

To jo. Použila jsem asi 10 hezkých kusů, co jsem si loni v létě vyhlídla a podpořila jejich růst. Ale chci tam dát jahody a ne pěstovat křen. On není jenom sem-tam, ale rýč je plný jeho kořenů. To až k pláči. Ta zem úplně voní po křenu, když do ní hrábnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 155.121 (?), 23.4.2010 14:11

Zkusil bych herbicid GARLON.   VK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 73.201 (?), 18.10.2010 19:51

Jana, s křenem na zahrádce zápasím 22let a nemůžu se ho zbavit.Roste hlavně v záhoncích, co vyryjem-to zas naroste.Je to k pláči.Ostatní zeleninu křen zahluší, takže je zbytečné něco jiného pěstovat.Děkuji za každou radu, jak se toho zbavit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 58.254 (?), 21.11.2010 21:07

Na křen se dá použít řada herbicidů, vzhledem k tomu, že chcete na pozemku pěstovat jahody, nejlepší je použít něco, co obsahuje glyfosat a pod.na jaře při vyrašení křenových listů je stačí pokapat, nebo natřít trochu silnějším roztokem, tak od 5 % výše a počkat, až křen sežloutne.Pokud něco zůstane zelené, postup je nutné opakovat někdy i několikrát, ale určitě to zabere a je to jepší, než pracné vyrývání, protože při tom vždycky něco kořenů v půdě zůstane, a tak v potu tváře si ten křen vlastně množíte.Pokud budete chemii používat opatrně, lze hubit křen i mezi jahodami, ale samozřejmě nesmíte kapnout na sazenici jahody, ani na vlhkou půdu vedle ní.Chce to trpělivost, ale určitě se nezapotíte, jako při marném vyrývání. pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 237.52 (?), 21.11.2010 22:00

22 let? Neuvěřitelné. Mám úplně opačný problém. Zajímalo by mě, jaký typ půdy máte, že se tomu křenu u Vás tak dobře daří? Já mám na zahradě i zahrádce velmi dobrou zem, místy však i kyselejší. Snažím se proto křen, sice neúspěšně, ale vysazovat v různých částech zahrady už několik roků a nic. Někdy i trochu vyroste, neodnožila nikdy ani jedna sazenice, po čase uhyne úplně. Ještě jsem nesklidila ani na přílohu k párku, nebo klobásce. A to mi jinak roste na zahrádce všechno, snad by mi rozkvetly i hrábě, kdybych je zasadila, jenom křen ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 167.29 (?), 9.12.2012 22:00

V roce 2010 jse si vysadila na úzkou plochu mezi záhony 3 kusy křenu, abych jej pracně nemusela vždy shánět. Mohu říct, že byl pěkný a kluk měl co dělat, aby jej jakžtak dokázal vyrýt. Jenže ouha. V loňském roce, ač se vyrylo co se dalo, tak se milý křen objevil na několika místech, kde byl nežádoucí. A tam, kam jsem jej přesadila, se mu vůbec nelíbilo a neudělal vůbec nic. A tak celý loňský rok jsem jej tepala a to Randaupem. Jakmile zaschl, tak co šlo jsem vytáhla a jakmile se někde objevil další list, tak jsem jej hned natírala a mohu říct, že snad každý týden nějaký list a snížila jsem jeho výskyt hnedle na nulu. Jsem zvědavá, kde se objeví v příštím roce. Jen poznámka: nechápu, ale pod plotem máme podezdívku do hloubky asi 60 cm, ale milý křen se objevil i vedle na zahradě souseda, který je z něj nadšený. Tak jsem zvědavá, co bude dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.120 (?), 19.9.2013 19:55

Při použití roundopu v jahodáh pozor i na výpary, jahody jsou na něj dost citlivé.Místo kolem křenu si oddělte od jahod např.kartonem při postřiku.A pak na křen navlečte igelitový sáček, a nechte ho na něm pár dní.Mám to vyzkoušené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika