Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Plesnivé švestky v kvasu

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.182.10 (?)
10.10.2016 19:22, počet návštěv: 2027
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

před 3 týdny jsem nasbíral 2 sudy švestek, které jsem nechal kvasit.  Bohužel jsem švestky nerozmačkal a švestky jsem nechal neporušené a celé. Asi po 14 dnech jsem přidal do sudu zákvas.

Nyní při kontrole jsem zjistil, že spoustašvestek začíná plesnivet.

Při naklonění sudu je patrné, že ve spodní části švestek je štáva ze švestek.

Bojím se těch plesnivých švestek.

Co mám dělat? Mám švestky nějakým způsobem pomačkat?

Popř, mám do kvasu dát cukr či zákvas?

děkuji za odpověď

Připojit reakci   
   

Plesnivé švestky v kvasu


Jaroslav David (153) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.10.2016 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nedělejte nic - ignorujte, ono to dopadne

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


Martin Votrubec (310) - xxx.xxx.146.186 (?)
11.10.2016 5:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Lenost se nevyplácí, o nutnosti narušení plodů nebo jejich rozmačkání jste asi věděl předem. Já bych to přece jenom pomačkal nebo použijte často zmiňovaný způsob narušení plodů pomocí vrtačky a vřetena na míchání stavebních hmot.
Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


Walter (881) - xxx.xxx.168.18 (?)
11.10.2016 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neviděl bych to tak černě. Napřed bych zkusil zjistit, jak je to s tou plísní, jsou-li plody dostatečně sladké, neměly by plesnivět celé. Taky bych se mrkl, jak hluboko jde ta plíseň, protože ta potřebuje vzduch a uvnitř kvasu ho zas tolik není. Spíš bych věřil, že je plíseň jen na povrchu a na slupce a dole že to vesele kvasí. Vršek kvasu nikdy nevypadá vábně.

Připojit reakci
   

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
10.10.2016 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švestky jste měl pomačkat hned, aby se uvolnila šťáva, která vyžene vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Uznávám, že to někdy nejde, zvláště když se zakládá kvas z např 2q švestek. V tomto případě doporučuji dolít do sudu tolik vody, aby finální hladina souhlasila s hladinou švestek. I tak se dá zabránit plesnivění jakýchkoliv plodů. Ve Vašem případě se už asi nedá dělat nic, ale na kvalitě destilátu se to určitě projeví. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.179.210 (?)
11.10.2016 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že jste dával do sudu švestky neporušené a celé by zas nebyla až taková chyba a nic by se nestalo kdyby už byl v sudu zákvas, kdyby už v něm něco kvasilo a byl dostatečný vývin C02. A aby tam už něco kvasilo, muselo by to být rozmělněno a v přiměřeně vodnatém prostředí.
Pak už je možno přidávat celé plody.
Anebo jak píše p. Šlosar. Málokomu se chce pučit metráky švestek.
Co se týká úplného rozmělnění švestek to taky nemusí být nejlepší řešení. V teple může díky tomu dojít k velmi rychlému průběhu kvašení.
*
Podle stupně napadení plesnivé plody odstranit anebo kvas promíchat aby ty vrchní napadené vrstvy byly dole. Nicméně naši předci toto moc neřešili, kvasili v jen symbolicky uzavřených kádích a vyhazovali před pálením i přes 20cm vysoké plesnivé a všelijak napadené koláče. Ale to byly vysoce lihovité kvasy z velmi sladkých švestek...
Do jaké míry se projeví ta plíseň v destilátu nevím, nemám s tím zkušenosti. Dbám na utěsňování sudů.

Rafael.

Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


Miloš Vysloužil (14300) - xxx.xxx.92.38 (?)
11.10.2016 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebožtík tchán na Slovácku míval kvas u zdi domu v dřevěných škopcích přikrytých jen lepenkou, aby do nich nepadalo listí. Ovšem kvasil jen pravé švestky a durancie. Slivovici míval vyhlášenou, i když už si její chuť přesně nepamatuju. Troufnu si ale říci, že při dnešní technologii kvašení a pálení by byla ještě lepší - když si uvědomím, jakou měl surovinu! Moje švestky méně sladké přidat do svého kvasu odmítal, slívy a pološvestky - to už by považoval za urážku. A já dnes nic jiného ani nemám...crying

Připojit reakci
            

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.186.157 (?)
11.10.2016 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám úplně stejnou nebo velmi podobnou zkušenost. S mým dědečkem a vlastně i o jeho zprostředkovaných zkušenostech od jeho kamarádů. Nijak o tom nemluvil, nezaučil mně, nicméně nešlo si těch jeho aktivit nevšimnout. A ty jeho kádě a kvasírna, ta vůně na mně působily úplně magicky. A jako malý ogarek jsem se tam snažil vniknout a odhalit to tajemství té Třínácté komnaty.
Naproti tomu obrovská sušárna ovoce mně vůbec nezajímala..
Ve starším věku jsem ty dřevěné kádě s obrovskou chutí zlikvidoval a nahradil plastovými sudy s dobře těsnicími víky, ale ty švestky, tu tehdejší surovinu se mi i přes veškeré snahy a pokroky v technologii nahradit nikdy nepodaří...
*
Švestky se setřepávaly a sbíraly na plachtách až po prvních mrazech. Co spadlo dřív, toho si ani nevšimnul, tvrdil že to je pro srnky jinak k ničemu. Pěstoval i spoustu rynglí apod., ale jen jako stolní ovoce nebo na kompoty.
Taktéž jaderničky, strýmky apod., nejrůznější hrušky byly jen na sušení nebo na zpestření krmiva krávam. Nikoho tehdy tam nenapadlo něco takového zkvašovat.
Naproti tomu měl velkou výsadbu bobulovin z větší části určenou k výrobě ovocných vín a byl i velkým výrobcem a propagátorem medoviny a medových likérů.

Rafael.

Připojit reakci
               

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
11.10.2016 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, máte opravdu krásné vzpomínky na svého dědečka.

Bystrickou muškátovou nebo Čerčinskou náhodou nepěstoval?

Připojit reakci
                  

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.130.74 (?)
12.10.2016 11:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, měl jsem ho moc rád a často na něj vzpomínám.
*
Přiznám se, že nevím jakou odrůdu nebo odrůdy pěstoval. Bral jsem je jako Domácí.
Vím jen, že pocházely z odkopků. Bohužel silně trpěly šarkou, tak jsem je vytrhal. Byla to tehdy taková všeobecná euforie, švestkové sady se hromadně likvidovaly.
Ale po pravdě napsáno byly už nepoužitelné k ničemu.

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20175411
Průtahové destiláty2522.2.20172189
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20171824
Kalení destilátů jinak2416.2.20173977
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171265
drtič na ovoce409.2.2017100286
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171436
Dřevo do destilátu228.2.20179656
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174445
Kvas Oskoruse5923.1.201749391
Pálenka z dýně4317.1.201727172
Vymrazování916.1.20171563
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201767989
Kvalita domacej palenky1209.1.201727587
Domácí ořechovice9027.12.2016137972
Množení turbo kvasinek1322.12.20161529
Zakalená slivovice16422.12.2016163816
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610941
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201641554
Odkalovač na koloně?411.12.20161352
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016750
Nahořklá slivovice6823.11.201650947
Jak zakopat slivovici4622.11.201636707
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163519
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161380
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016926
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614550
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161487
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161181
Proč tolik cukru38.11.20161338
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161363
Výběr domácí pálenice43.11.20161848
Náhrada škody od pálenice253.11.20165684
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161259
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161020
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164418
Síra ve vínovici531.10.20161079
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161261
Tatratea jak na to?1530.10.20162787
Fleret 627.10.20161388
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře24.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas16.2.2017
Dmácí uzený sýr11.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů