|
Plesnivé švestky v kvasu
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.10 (?) 10.10.2016 19:22, zobrazeno: 17369x
Dobrý den,
před 3 týdny jsem nasbíral 2 sudy švestek, které jsem nechal kvasit. Bohužel jsem švestky nerozmačkal a švestky jsem nechal neporušené a celé. Asi po 14 dnech jsem přidal do sudu zákvas.
Nyní při kontrole jsem zjistil, že spoustašvestek začíná plesnivet.
Při naklonění sudu je patrné, že ve spodní části švestek je štáva ze švestek.
Bojím se těch plesnivých švestek.
Co mám dělat? Mám švestky nějakým způsobem pomačkat?
Popř, mám do kvasu dát cukr či zákvas?
děkuji za odpověď
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 10.10.2016 21:29
Švestky jste měl pomačkat hned, aby se uvolnila šťáva, která vyžene vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Uznávám, že to někdy nejde, zvláště když se zakládá kvas z např 2q švestek. V tomto případě doporučuji dolít do sudu tolik vody, aby finální hladina souhlasila s hladinou švestek. I tak se dá zabránit plesnivění jakýchkoliv plodů. Ve Vašem případě se už asi nedá dělat nic, ale na kvalitě destilátu se to určitě projeví. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.210 (?), 11.10.2016 13:04
Že jste dával do sudu švestky neporušené a celé by zas nebyla až taková chyba a nic by se nestalo kdyby už byl v sudu zákvas, kdyby už v něm něco kvasilo a byl dostatečný vývin C02. A aby tam už něco kvasilo, muselo by to být rozmělněno a v přiměřeně vodnatém prostředí.
Pak už je možno přidávat celé plody.
Anebo jak píše p. Šlosar. Málokomu se chce pučit metráky švestek.
Co se týká úplného rozmělnění švestek to taky nemusí být nejlepší řešení. V teple může díky tomu dojít k velmi rychlému průběhu kvašení.
*
Podle stupně napadení plesnivé plody odstranit anebo kvas promíchat aby ty vrchní napadené vrstvy byly dole. Nicméně naši předci toto moc neřešili, kvasili v jen symbolicky uzavřených kádích a vyhazovali před pálením i přes 20cm vysoké plesnivé a všelijak napadené koláče. Ale to byly vysoce lihovité kvasy z velmi sladkých švestek...
Do jaké míry se projeví ta plíseň v destilátu nevím, nemám s tím zkušenosti. Dbám na utěsňování sudů.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.157 (?), 11.10.2016 19:56
Mám úplně stejnou nebo velmi podobnou zkušenost. S mým dědečkem a vlastně i o jeho zprostředkovaných zkušenostech od jeho kamarádů. Nijak o tom nemluvil, nezaučil mně, nicméně nešlo si těch jeho aktivit nevšimnout. A ty jeho kádě a kvasírna, ta vůně na mně působily úplně magicky. A jako malý ogarek jsem se tam snažil vniknout a odhalit to tajemství té Třínácté komnaty.
Naproti tomu obrovská sušárna ovoce mně vůbec nezajímala..
Ve starším věku jsem ty dřevěné kádě s obrovskou chutí zlikvidoval a nahradil plastovými sudy s dobře těsnicími víky, ale ty švestky, tu tehdejší surovinu se mi i přes veškeré snahy a pokroky v technologii nahradit nikdy nepodaří...
*
Švestky se setřepávaly a sbíraly na plachtách až po prvních mrazech. Co spadlo dřív, toho si ani nevšimnul, tvrdil že to je pro srnky jinak k ničemu. Pěstoval i spoustu rynglí apod., ale jen jako stolní ovoce nebo na kompoty.
Taktéž jaderničky, strýmky apod., nejrůznější hrušky byly jen na sušení nebo na zpestření krmiva krávam. Nikoho tehdy tam nenapadlo něco takového zkvašovat.
Naproti tomu měl velkou výsadbu bobulovin z větší části určenou k výrobě ovocných vín a byl i velkým výrobcem a propagátorem medoviny a medových likérů.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.74 (?), 12.10.2016 11:56
Jo, měl jsem ho moc rád a často na něj vzpomínám.
*
Přiznám se, že nevím jakou odrůdu nebo odrůdy pěstoval. Bral jsem je jako Domácí.
Vím jen, že pocházely z odkopků. Bohužel silně trpěly šarkou, tak jsem je vytrhal. Byla to tehdy taková všeobecná euforie, švestkové sady se hromadně likvidovaly.
Ale po pravdě napsáno byly už nepoužitelné k ničemu.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|