Kde sehnat malou pálenici



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 14.11 (?) 
5.2.2014 10:38

Milane, zdravím a Nazdraví!


Takových příspěvků tady moc není.
Se vším musím víceméně souhlásit!

Jen Vaše doporučení použít v neměděné aparatuře "aspoň" měděný chladič je bohužel nesprávné a když to velmi silně zveličím i nebezpečné.

Zkusím to proto velmi jednoduše a srozumitelně vysvětlit:


Měď totiž nepůsobí jen katalyticky, ale mnoha reakcí se i sama aktivně zúčastňuje. Navíc není vůbec vhodným materiálem v potravinářství. Jen v destiláterství při správném použití se díky svým nenahraditelným vlastnostem "toleruje" a hojně využívá.

Ale:
-Pokud je vařák měděný probíhají ty reakce v něm a vzniklé nežádoucí sloučeniny již nedestilují a zůstanou tam.

-U neměděného se nad něj umísťuje reakční člen s měděnou výplní a do chladiče už jdou taky vyčištěné páry, které již s mědi v něm nijak moc nereagují.

Proto u neměděných aparatur musí být měděný chladič pocínován anebo vyroben taky z inertního materiálu. Jinak by ty žádoucí reakce probíhaly až v něm a jejích zplodiny by byly splavovány do destilátu. A to v konečném výsledku udělá více škody než užitku!

A tvrzení, že Cu má nějaký vliv na rychlejší zrání či ustaření pálenky je taky zcestný.
*
A až na pár výše uvedených výjimek se měď v destiláterství, likérnictví i potravinářství vždy cínovala a později nahrazovala inertnějšími materiály.

Ale ty mé připomínky nejsou žádné zásadní věci, tím se nikdo neotráví a na jakost pálenky to má jen velmi malý vliv. Jen mně Váš odborný příspěvek zaujal, tak jsem si ho dovolil doplnit. Snad se na mně nebudete proto zlobit.

Rafael

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 45.252 (?), 27.2.2014 20:18

K Milanovi: Píšete polopravdy a povyšujete je na jediné univerzální pravdy.

1. Metanol při kvašení ovoce jistě vzniká, ale v naprosté většině kvasů ze zralého ovoce v naprosto zanedbatelném množství ze zdravotního hlediska a to zejména v porovnání se syntetickými směskami podloudných stáčečů z 1 000L kontejnerů, kteréžto mají svůj prapůvod v ropě.

2. Uvedte odbornou literaturu pro své tvrzení.

3. + a) Na kvalitní oddělovací rektifikační koloně jde v pohodě postupně oddělit celá škála chem. látek předku. Oddělí většinu toho minima metylu, acetonů, atd. Samozřejmě při pomalém ohřevu a dokonalé oddělovací koloně- náplnové koloně s X teoretickými patry. A kvalitní kvas obsahuje 90%-100% metylu doslova pár kapek v 100L kvasu. Pokud by tomu bylo totiž naopak pak by logicky celá jižní a východní Morava byla už několim staletí s dosti významným počtem otrávených metanolem a minimálně trvale slepých, ale tak tomu není a to ani v jednom případě.

b) Rektifikační kolona je při vhodné konstrukci a vhodné regulaci a řízení, stejně vhodná na velmi kvalitní kvasy a pokud je rektifikace vedena dokonce záměrně delší dobu, pálenka je ještě kořenitější než z přepotopního strécového kotla. Jenže holt stréci kolone neoznávajo, protože jim nerozomi.

c) Máte pravdu, také doufám že si opatříte odbornou literaturu o rektifikační kolonách a množství jejich variant, ale v češtině ji nehledejte...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.44 (?), 28.2.2014 10:00
Pane 45.252, co Vám vlastně vadí na Milanově příspěvku? Mi naopak přijde, že se v mnohém shodujete... V koloně? Ale tam přece píše o možnosti její regulace. Takže si s ní může každý pracovat podle své potřeby. A že ji staří "strécové" odmítají? Třeba ji z mnoha důvodů nepotřebují...(Jsem už bohužel taky nestor) Ale v žádném případě ji nezavrhuji a ani nepreferuji. Je to vše o místních podmínkách... A literatury, skript, učebnic a vědeckých práci je i v češtině dost... Jen nejsou v každé trafice a knihkupectví... Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.101 (?), 15.11.2015 19:21

Dobrý den,

v tomto příspěvku píšete odostatku literatůry alenemůžu nic najít

mám 3patrovou rektifikační kolonu ale něco je asi špatně a rád bych zjistil co. Prosim poradte kde hledat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 16.11.2015 17:48

Vážený pane, chválím vaši snahu po vzdělávání, páleničářské literatury je opravdu hodně, každá kniha stojí za přečtení, ale zachovejte si svoji identitu a konfrontujte své zkušenostin s literárně nabitými. Hlavně Vám doporučuji autory Vondráček, Uher, Grégr, Dyr. Po revoluci to už tak slavné není, ale za přečtení to stojí. A pokud budete ve sporu, platí Vaše zkušenost! O tom jak zacházet s kolonou se nikde nedočtete. Tak to prostě je. Pro drtivou většinu páleničářů je to tajemné místo, kde se odehrávají jakési neznámé děje do kterých nevidí, a proto je kvalita a množství destilátů, které zákazníkům dávají... jaksi "ve psí". V koloně se potkávají kapalné a plynné fáze, dochází tam k rovnováhám, takže kapalná fáze se mění v plynnou a naopak. Kdo s těmito ději neumí komunikovat, má prostě pech, ale to neznamená, že má špatný destilát, jen ho má málo. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.12 (?), 16.11.2015 22:59

 Snad se to dobře zařadí, protože to neumím..
*
Pokud si někdo koupí 3patrovou rektifikační kolonu - (výraz zkopírován z dotazu), což dnes není žádná nemožná věc, tak k ní i dostane podrobný návod jejímu k použivání.
*
A pokud si ji vyrobí sám, musí předem vědět o čem to je. Co a proč TO konstruuje..
Měl by se seznámit s jednoduchou destilaci a hlavně přečíst vše dostupné.
A pokud si to nedokáže najít, což je dnes velice jednoduché, tak by se do podobných věcí vůbec neměl pouštět...
*
Pan Šlosar a podobní možná potvrdí jak těžce se kdysi získávaly potřebné informace z toho oboru a jak je to dnes snadné..

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 92.130 (?), 23.10.2014 13:03

Při druhém pálení, 40% alkohol dochází ke kondenzaci při 78 st.C, stejně jako u 100% alkoholu, při 10% jsem to už nezkoušel. Tak nevím, jak je to vlastně s tím metylem? Fyzikální zákony jsou stejné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.106 (?), 25.4.2016 22:02

Svatá pravda Milane pálil praděda, děda, tatík a teď i já a když není kvalitní ovoce pokud možno najednou posbírané, pálené v mněděném kotli nebo aspoň v dvouplášťovém nerezu s mněděným deklem, dómem a chladičem tak nemá cenu mluvit o kvalitě domácí pálenky. Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 92.130 (?), 20.10.2014 20:49

Tak to se mi s tím metylem ulevilo! Mám klasický smaltovaný hrnec 50l+ volně vložené druhé dno (kulatý plech). Taky mi při 65stupních nic nekapalo, až při 78 st. Nerez připaluje! A že se nedá v podomácký varobeném destilátoru vyrobit jemná pálenka? Nesouhlasím, ta moje není o nic horší, než z palírny. Navíc v palírně vám to z důvodu zisku můžou pustit až na 20%, doma pod 35-40% nepouštím. Hotovou pálenku ještě zahřívám na 70 st.C a nechávám 10 min. odvětrat, i tu z palírny. Zkuste to, poznáte ten rozdíl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.44 (?), 26.1.2012 21:04

Vlastní někdo tuto rektifikační kolonu a jak je spokojený? Je ta kolona určitě z Polska?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika