Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Karlos: vždy je to o mikroklimatu v kterém se rostlina nachází. Někdo může mít tak dobré mikroklima, že může dělat téměř vše opačně, než se všeobecně doporučuje a kytky mu krásně porostou a pokvetou, někdo naopak může mít tak špatné mikroklima, že se může snažit sebevíc a stejně mu kytky do půl roku odejdou.

Nerosil jsem moc. Vandy nezačaly uhnívat, jen listy u kmínku začaly schnout a odpadpadávat. Tento fyziologický proces byl nastartován tepelným šokem, který jsem kytkám způsobil právě oním rosením. To, že Vandy reagovaly jako první, bych připsal jejich vyšší citlivosti. Proč tepelný šok? Když voda mění své skupenství z kapalného na plynné, tak při tomto procesu odebírá z okolí teplo (tohoto principu využíváme i my lidé při termoregulaci svého těla pomocí pocení, využívají ho i pěstitelé orchidejí při pěstování kytek ve skleníku, při velmi parných dnech polévají cestičky ve sleníku vodou, čímž snižují teplotu ve skleníku). Problém je však v tom, jak rychle se voda odpaří, čím rychleji, tím je změna teploty náhlejší, je-li velmi rychlá, může způsobit živému organismu tepelný šok (arabové z pouští o tom vědí svoje). Voda se odpařuje tím rychleji, čím je nižší vlhkost vzduchu... a v tom je ten problém (na poušti je velice nízká vlhkost vzduchu + kombinace s vysokou teplototou způsobuje, že na poušti se neumírá na přehřátí a dehydrataci, ale paradoxně na silné podchlazení, aby arabové zabránili rychlému vypařování potu, tak se i v největších vedrech navlékají do svých typických habitů). Jenže já mám vlhkost vzduchu doma poměrně nízkou a proto k tomu došlo. Proto také domácím pěstitelům nedoporučuji rosení, mají-li doma suchý vzduch. často slyším radu, máte-li doma suchý vzduch, roste své květiny, to je ale špatná rada.

Ve skleníku je to něco jiného, neboť zde bývá vlhkost vzduchu poměrně vysoká, zde rosení rostlinám neublíží, rozhodně naopak jim prospěje. A taktéž je to v přírodě, před deštěm vždy stoupá vlhkost vzduchu, je-li mlha, pak je vlhkost vzduchu 100%. Ovšem doma před rosením vlhkost vzduchu nestoupá. S čistým svědomím můžu všem doporučit aby v létě, při takové té klasické letní bouřce své orchideje vytáhli ven a nechali je pořádně zmoknout, to jim dělá neskutečně dobře. Kdybych měl Vandy ve skleníku, tak je také beru hadicí.

PS: o otevírání průduchů vlivem rosení dost pochybuji. Průduchy se otevírají v závislosti na světelné intenzitě, vlhkost v okolí rostliny s tím moc nesouvisí. Je-li tma, orchideje své průduchy otevírají, je-li světlo, tak je zavírají (ale celý mechanismus otevírání a zavírání průduchů je složitější... jsou zde ještě jiné vlivy, které rozhodují o tom, zda se průduchy vůbec budou otevírat...)

S pozdravem Jirka

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika