Oleo-Mac GS 410 CX - podělte se se mnou o zkušenosti



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 72.149 (?) 
16.2.2015 10:32

To je ono. Také bývá problém s broušením na brusce. Stihl totiž nikde nezveřejnil úhel nastavení kotouče brusky. Údaje na krabičkách jsou jen pro ostření pilníkem. Na bruskách orig. Stihl HOST(asi je to nepřesné) je napevno nastavený úhel 50°.  Úhel nastavení na univerzální brusce je uveden jen v návodu na brusku USG. Proto se stává, že v servisu, kde mají brusku Oregon (je jich většina) nastaví úhel 60° i na řetěz Stihl, na který má být správně nastaveno 50°. Potom takto nabroušený řetěz nepodá výkon jak má.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 96.2 (?), 16.2.2015 10:19

Úhel ostření závisí na materiálu řetězu. Ostřejší úhel=lepší úběr materiálu ale také kratší životnost ostří a ocel musí být houřevnatější a ne tak tvrdá aby nepraskala. Zuby řetězu se v tom nijak neliší od ostatních řezných nástrojů. Takže jedna výhoda je vyvážena na druhé straně nějakou nevýhodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 16.2.2015 10:13

Aniž bych se nějak chtěl dotknout řetězů Stihl tak si troufám napsat, že nemáte úplně pravdu. Nejde o použití "cizích slov". Každá firma, když něco vymyslí tak to také pojmenuje. Oregon není česká firma tak holt nepoužívá češtinu :-)

Vibe Ban je zvýšená dosedací plocha, takže zub se nedotýká v tomto místě lišty a "vznášejí" se. Detail též zde na str. 3. Řetěz Stihl nic takového nemá (viz také zde), spodní hrana zubu je v jedné rovině, není zvýšená.
Oregon Lubri-Well jsou malé otvory ve vodicím článku zlepšující unášení oleje lištou. Vím, že něco podobného používá i Stihl ale zřejmě ne u všech řetězů.
Oregon lubrilink je vodorovný prolis na spojovacím článku zubu, kapsa zlepšující nesení oleje. Opět když kouknete na obrázek řetězu Stihl třeba zde (všimněte si že tentokrát je řetěz Stihlůu s otvorem ve vodicím článku) tak nic podobného neuvidíte.

Tolik o technologiích. To že si koupíte řetěz od Oregonu (či Stihlu) ovšem neznamená, že získáte tyto fíčury. Některé typy řetězů je mají, jiné je nemají, i když výrobce je pořád stejný. Záleží na tom do které části "regálu" zrovna sáhnete. Ono paušalizovat vlastnosti výrobku a zaměňovat je s názvem výrobce může být ošemetné. Výrobce má několik desítek typů výrobků a ne všechny mají špičkové vlastnosti. Řetězy Oregon jsou běžný standard na celém světě a jistě neuděláte chybu pokud si je koupíte. Zvlášť jsme li ve vlákně Oleo-Mac :-) 

Co se týče katalyzátoru, tak pobavil mě ten "ťula" , který má potřebu se ke všemu vyjádřit, ostatní zesměšnit aniž tomu sám rozumí a ani si nedá tu práci si to zjistit. Pokud pila nějaký katalyzátor má (a na webu se píše že emise spalin jsou redukovány katalyzátorem takže zřejmě má), tak pohledem do rozebraného výfuku to stejně nezjistíte. Maximáně najdete nějakou kovovou síťku nebo mřížku s kanálky zvětšující plochu. Okem ovšem těžko zjistíte jestli vedle lapání jisker je také pokovena platinou nebo není a jestli má i funkci katalyzátoru. Takže bych raději věřil technickým údajům a nikoli vlastnímu zraku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 136.63 (?), 16.2.2015 13:10

Zdravím, googlení Vám jde dobře ale vůbec nevíte co porovnáváte.  Oregon Vibe Ban je stejné konstrukce jako Stihl Rapid super comfort. Má stejně sníženou zadní patku řezného ale i spojovacího článku. Tento řetěz se pozná podle výlisu trojůhelníčku na spojovacím článku (při montáži se mesmí otočit). 96.2 to pro porovnání krásně "nalinkoval" aniž by věděl co dělá. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 16.2.2015 14:48

Omyl milý Stando, vím poměrně přesně co dělám. Nejde ani tak o to jak mi jde googlení. Jde o konkrétní technické informace, která jste si ani nenamáhal ověřit, natož pochopit. Rozumím, že teď nevíte, jak z toho ven a cítíte potřebu alespoň posledním slovem diskutující zesměšnit a nějak znevážit. Klidně si to užijte smiley

Chtěl jsem ukázat těm jednodušším, kteří si pletou pojmy a dojmy, že příliš netuší o čem píší. Nejprve je vyděsí cizí slova. Pak popisují, aniž ví co. A k tomu si pletou název výrobce s jedním konkrétním výrobkem z mnoha. Jsem rád že alespoň primitivní obrázek zlepšil i vaše znalosti a zamezil prázdnému tlachání smiley
Už jste pochopil rozdíl mezi libovolným "řetězem STIHL" a řetězem "Stihl Rapid Super Comfort (RSC)" a zdokone vládl opsat z uvedeného linku i jeho správný název.

Protože se domníváte, že nevím co dělám, prosím všiměte si opět, že "Stihl RSC" nemá kapsu podobnou Oregon Lubri-Link.

Rovněž vibrace řeší poněkud jiným způsobem. Patka zubu není zvýšená nýbrž je jen pozvolněji zkosená. Prosím ověřte si to nejlépe na vlastní liště, detaily najdete jistě sám i v katalogu Stihlu. Zjistíte že patka na lištu dosedá. Neplave ní nad ní jako u Oregon Vibe Ban. Také byl dlouhou dobu řetěz k dispozici pouze v jediné velikosti.325.

Zlé jazyky tvrdí, že si starý pán Andreas Stihl zaplatil prohlídku v Oregoňácké továrně a zkopíroval pár klíčových nápadů. A pak své vzpomínky ještě vydal knížně. Na druhou stranu Stihl má poněkud jinak a možná i lépe řešené otvory ve vodích článcích (obdoba Oregon Lubri Well).  Pokud jste něco nepochopil, klidně se zeptejte. Akorát k tomu nemusíte prudit.

Nijak se nechci dotnout vašeho milovaného Stihlu. Koneckonců mě osobně je lhostejno zda je řetěz od Stihlu či od Oregonu. Nejsem evangelizátorem jedné značky. Pro mě je podstatné, že u obou jsou nějaké inovace. U obou člověk nešlápne vedle. Je fajn, že se novoty tak rychle šíří a že si firmy vzájemně kopírují své nápady. Já z toho jenom těžím.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 24.27 (?), 16.2.2015 22:58

Zdravím 96.2, téma řetězů typu RSC jsme zde řešili někdy před dvěma, třemi roky a netřeba se k tomu vracet. Nejsem žádný "stihlák" ani "husqvaňák" a myslím, že posuzuji oba výrobce zcela objektivně. K problému katalyzátoru se nebudu vyjadřovat pokud nebudu znát složení materiálu oné "placky". Možná nese stopy platiny ale také může jen vytvářet "horké hnízdo" pro dokonalejší dohoření zplodin. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 16.2.2015 14:48

Pro 96.2:

Tady je katalog Stihl.

Tam jsou řetězy dobře popsány. Zvětšetě si to, pak je vše patrné. Jistě, koupením řetězu od Oregonu neprohloupíte, ale není pravda, že všechny pojmenované "vychytávky" Oregonu jsou jedinečné a dávají oproti jiným značkám lepší vlastnosti. To snížení zadní části patek zubu je samozřejmost.

Ke katalyzátoru. Funkční katalyzátor se pozná, ne že ne. Ono je totiž vidět ve srovnání s okolními povrchy jestli žhne.

Já jen zopakuji: Mě je jedno co si kdo koupí, nejsem na ničem závislý, nejsem ani prodejce, ani servisák. Vadí mě ale, když někdo uvádí polopravdy ať už záměrně, nebo z nevědomosti a ovlivňuje tím lidi méně znalé. Pokud je to záměrné, což se ale jen těžko pozná, pak se taková činnost dnes nazývá "marketing". Ten je bohužel prolezlý dnes všude v té nejohavnější podobě.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 16.2.2015 15:07

Pro FO: vidím, že jsme se sešli s odpovědí na minutu stejně. :-) Naprosto s vámi souhlasím, že vychytávky (ať už Oregonu, Stihlu či jiné firmy) nejsou nijak jedinečné a výjimečné. Nemyslím si, že by běžný uživatel poznal rozdíl.

Rovněž souhlasím s vaším názorem na manipulaci s fakty. Proto jsem také raději uvedl konkrétní odkazy.
S katalyzátorem to je jak jsem psal: dal bych zejména na dokumentaci (a ta katalyzátor uvádí). To že ve výfuku vidím nebo nevidím mřížku nebo že rudě žhne, se mi nezdá úplně to podstatné (řada benzínových katalyzátorů na bázi Pt funguje při teplotách kolem 40-50°C, žádné žhnutí není potřeba).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 73.175 (?), 16.2.2015 15:31 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.116 (?), 16.2.2015 15:40

hoby Solo a farma nema katalizator

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika