VITAMÍN B 17
Vitamín to ve skutečnosti není, jde jen o obchodní název, který zní lépe než kyanid... Čistý vitamin B17 se skládá z derivátů z hořkých mandlí, jak je využívali již ve staré Číně. Vázaný kyanid se uvolňuje při kontaktu s enzymem beta-glukosidáza. Volné molekuly kyanidu usmrcují nádorové buňky, zdravým buňkám ovšem neškodí, protože ty jsou chráněny jiným enzymem. Má v sobě látku laetril, která je bohatě obsažená v jádrech meruněk. Podle svého objevitele za vznikem rakoviny stojí především nedostatek laetrilu.
Laetril obsahuje mimo jiné i polosyntetickou molekulu látky amygdalin. Ten můžeme najít ve více než 1200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Dalším zdrojem této látky jsou i jádra z různých druhů ovoce, jako jsou třeba jablka, hrušky, třešně či švestky, ale najdeme ji i v ostružinách, malinách nebo také v luštěninách.