Velké poškození kůry a pletiva u meruňky



TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 12.8 (?) 
26.6.2022 16:36, zobrazeno: 1360x

Obracím se na zdejší meruňkáře, aby mi pomohli identifikovat příčinu a probrali jsme možnou záchranu stromku meruňky. Jedná se o odrůdu Hargrand. Letos jsem našel v kůře základny nejplodnější větve trhlinu a pokusil jsem se ji ošetřit odstrněním mrtvých tkání a zacelením stromovým balzámem. Nyní, po pár měsících jsem ale našel poblíž další a po obnažení zjistil, že je již poškozeno cca 3/4 obvodu větve. Odumřelé podkorní pletivo a mrtvá kůra na povrchu navázalo na původní poškození. Je ale možné, že jsem si původního pokračování dostatečně nepovšimnul. U původní rány se při jejím otevření vysypalo hejno mravenců a měl jsem pocit, jako by v ráně byli jakési larvičky. Nešlo o vajíčka mravenců, bylo jich jen pár, byly bílé, štíhlé, cca 3mm dlouhé, tvar kmínu. Podobnou havěť jsem našel i nyní v tom novém poškození. Už se obávám o celý stromek. Nebyl chemicky ošetřován. Fotografie ukazují aktuální odkryté a očištěné poškození před novým zacelením balzámem.



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 249.55 (?), 26.6.2022 21:41

Zdravím, u Hargrandu se vyskytuje bakteriální poškození kambia dosti často, i když je to jinak dosti odolná odrůda /mrazy v květu/. Možná pomůže vyřezanou část nechat vyschnout (u nás také praská v rozvětvení), a dál na podzim po opadu listů a v předjaří měď, možná to pomůže přibrzdit rozvoj onemocnění. Jinak se s tím u meruněk nedá moc dělat, obvykle to předznamená odchod celého stromu v řádu několika málo let. Někdy se objeví ve zdravých částech zával, jež se snaží ránu zavřít, ale ne vždy se to povede. Mravenci a larvy jsou sekundární obyvatelstvo odchlíplé odumírající podkorní vrstvy, nezlepší ani nezhorší průběh onemocnění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 12.8 (?), 27.6.2022 16:15

Děkuji za informace. Smutné, nejedl jsem chutnější plody meruněk. Pokud bych přenesl rouby na VP (ta u mne prozatím neplodila a i květů měla jen po málu), myslíte že hrozí i přenos té infekce? Stromek Hargrandu se mi právě podařilo dopěstovat k takové koruně jakou jsem si přál a s plodností od samotného rozvětvení kmínku. Také zvažuji radikální řez a stavbu nové koruny. Kořenový systém je již rozrostlý, stromek jinak vitální cca 5 letý. Dá se tomuto poškození nějak předcházet (mimo tu měď - budu ji používat).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.196 (?), 27.6.2022 16:40

Tomáši, bílení je taky cesta k prevenci. A téměř ve středu toho Vašeho problému byla dříve větev-uřízl jste ji, protože schla, nebo překážela? A nevypadá, že by byla nějak zatřenácool...SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 12.8 (?), 27.6.2022 18:02

Ta větvička uprostřed letos uschla a měla průměru 10mm v místě řezu (zaschla patrně pro tu nekrózu, která ještě nebyla tak vidět). Doposud jsem ořez tak slabých větviček neošetřoval. Zatíral jsem rány po řezu větví tak nad 15mm. Bílení jsem v minulosti také použil, ale jedno místo (v jiné části stromku) s hustším nánosem vápna začalo vykazovat podobné poškození kůry a tehdy jsem to dal za vinu té vyšší hustotě vápna (byl to vápenný roztok déle rozdělaný). Přestal jsem vápnit abych neudělal víc škod než užitku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.144 (?), 27.6.2022 22:24
A máme tu zase vápnění... Ale merunky mají vápník na přihnojení rády, ale málo kdo má na přihnojení starou omítku a tak je potřeba vzít za vděk hnojivem průmyslově vyráběným. Uvádí se, že 1 ha merunkového sadu odčerpá 130 kg vápníku. Já už vápnem kmeny nenátírám hlavně proto že už se mě nechce tolik stromů natírat a nejen meruněk a NEKOLIK LET ODLEZELEHO doma hašeného vápna už je ve škopku jen trochu. A když jsem se na vápno ptal, tak prý si už lidi doma hasit nesmí...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 27.6.2022 17:00
Vím o stromech meruněk, které s podobným poškozením rostly a plodily ještě dobrých deset let. Dokonce si pamatuju jeden vývrat, který ležící na zemi každoročně taky nějakou úrodu vydal, i když to bylo už jen na ochutnání. Mravenci a dřevokazní brouci jsou problém. U meruněk se nemusí vyplatit zasahovat do hodně silných větví, i když jsou poškozené, pokud jsou listy a mladé výhony zdravé a dobře rostou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 12.8 (?), 27.6.2022 18:08

Jak se tedy postavit nejlépe k nalezenému poškození? Otevřít a vyčistit ránu, kterou pak zatřít stromovým balzámem. Nebo ji nechat bez povšimnutí (usadí se v ní havěť). Nebo ji otevřít a vyčistit a nechat odkrytou pro vysušení? U havěti se obávám dalšího jiného poškozování a u otevřené rány zase vyschnutí jádrového dřeva a pak velké křehkosti větve.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 27.6.2022 22:32
Vysadte si tři metry od toho poškozeného stromu novou merunku. A tu ránu na staré očistěte, zatřete at vám tam nelezou zviřátka, a hlavně at tam nezatíká. Obávám se, že stromový balzám není úplně nejvhodnější volba proti dlouhodobéjší izolaci od vody a budet muset nátěry opakovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika