Marhuľa málo kvitne



host - 92.198 (?) 
6.3.2013 22:56, zobrazeno: 3667x

Mám asi 20-ročnú marhuľu Vesna, ktorá má obrovskú korunu a veľmi málo rodí. Je zasadená na malom kopci pri Piešťanoch. Veľkopavlovickú mám pri nej a tá rodí nadmerne. Čiže v pôde to asi nebude. Čím ju mám teraz na jar pohnojiť, aby zakladala viac kvetných pukov? Superfosfát používam, no nepomáha. Asi jej chýba niečo iné.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.3 (?), 7.3.2013 8:55

Dost záleží na podnoži. Jestli to byly semenáče myrobalánu, nebo nějaké vegetativně množené.

Pokud máte pocit, že je to v hnojení, přichází v úvahu první způsob řešení: Ten superfosfát na jaře už násadě letošních květů nepomůže. Musí být v půdě už v létě, na podzim. A fosfor se musí dostat až ke kořenům. Jestli pod stromy nerýpete, rozmíchejte nějaké plné hnojivo se stopovými prvky do konve, udělejte tak šest děr po obvodu koruny (trubkou, do hloubky cca 30-40 cm a nalévejte do těch děr postupně obsah konve. Obyčejně to vychází tak, že než dojdete k té první, je už zálivka v ní vsáklá. Udělejte to několikrát za sezonu (do září) a příští jaro uvidíte.

    Druhá možnost je upravit řez. Jestli to neděláte, zkusit Šittův řez. Má se s ním nejspíše začít už u mladých stromků, ale za pokus to stojí. Podle knih roste bujně a převisle, plodnost středně velká, někdy střídavá.  

Třetí řešení: nekvete ona téměř "naplano"? Vesna je jen částečně samosprašná, dokonce jeden údaj říká, že je cizosprašná. A Velkopavlovická vedle ní nemusí být  (pro ní) 100% opylovač. 

Kdybych měl dvacetiletý strom, pěkně rostoucí a zdravý, narouboval bych do koruny několik odrůd, které kvetou ve stejnou dobu jako Vesna a nejsou vyšlechtěné z Velkopavlovické a Maďarské. A také bych pohnojil a ořezal. Ten Šittův řez by měl rozložit kvetení na delší dobu, byla by větší pravděpodobnost opylení ze zdrojů pylu v okolí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika