Cukernatost ovoce



sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?) 
4.8.2015 19:48, zobrazeno: 10089x

Dobrý den, možná je to hloupý dotaz, nicméně mě odpověď velmi zajímá s ohledem na následné zpracování ovoce na kvas.

Co má nejvetší vliv na cukernatost ovoce (teplota, sluneční záření, zálivka, něco jiného)??

Dotaz platí obecně pro meruňky a slivoně.

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
JakubM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 199.27 (?), 4.8.2015 19:56
Cukr je u ovoce produktem fotosyntézy a ta probíhá v zelných částech rostlin. Takže poměr mezi násadou ovoce a listovou plochou je jedna věc. Přetížené stromy mají měně cukru v plodech. Při extrémních teplotách fotosyntéza probíhá pomaleji. Zálivka a živiny mají samožřejmě také důležitou roli, protože podporují právě objem zelé hmoty stromu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.8.2015 20:20

Ano, listová plocha a fotosyntéza jsou jedním z faktorů, ovšem ne asi nejdůležitějším. Švestka na horské stráni bude mít víc slunce a větší možnost fotosyntézy než švestka v nížině, plody její ale sladší nebudou. Vinaři révu osečkují a před sklizní odstraňují zelenou hmotu právě s cílem dosažení sladších hroznů.
Tedy vlivy na cukernatost jsou komplexní: odrůda, poloha, půda, podnebí, výživa, zdravotní stav stromu, teplotní poměry v daném roce, sluneční záření, zálivka, násada plodů... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 11.116 (?), 4.8.2015 20:38
A to jako má otrhat zeleňze švestky a meruně?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.18 (?), 4.8.2015 20:46
Myslím., že nejvíce záleží na odrůdě a hlavně pak na její vegetační době. Obecně rané ovoce obsahuje cukru velmi málo. Že chutná sladce a lahodně je zavádějící a většinou je způsobeno nízkým obsahem kyselin. Ostatní faktory už hrají roli víceméně podružnou roli... Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.8.2015 22:32

Úplně obecně to platit nemusí. Třeba pozdní hrušky sladší nejsou. Ani pozdní třešně - chrupky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 5.8.2015 10:24

Abych trochu upřesnil dotaz, vhodnost odrůdy můžeme vynechat, zde jsem přesvědčen o správné volbě. Spíš mě tedy zajímají řekněme podpůrné faktory jako to světlo, teplo, zálivka atd. Obšírnější odpovědi mě rozhodně nevadí;-)

Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.8.2015 10:36

Světlo, teplo - rozhodně ano. To jsou ovšem faktory pěstitelem těžko ovlivnitelné.
  Se zálivkou to není jednoznačné. Voda je samozřejmě nutná pro fotosyntézu, pak taky kladně ovlivňuje velikost, chuť a šťavnatost plodů. Co se týče obsahu cukru, u stromů ve velikosti, kdy jsou využitelné na kvas, zálivka cukernatost (vyjma extrémních poloh) příliš neovlivní. Naopak, teoreticky vydatná zálivka a ovlivnění šťavnatosti sice zvýši množství ovocné hmoty a trekutost kvasu, ale procentuelní (ne absolutní) obsah cukrů naředěním rozpustných složek může dokonce poklesnout.
    Určitě bych nezapomněl na přihnojení začátkem a v průběhu vegetace

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 5.8.2015 10:54

Vraj dostatok draslika vyznamne vplyvnuje tvorbu cukrov. Prikladom moze byt najsladsie ovocie - hrozno. Kedze ma vinic korene prilis hlboko, je trochu problematicke zaistit draslik prave v obdobi ked ho treba (zrenie plodov). Preto je dolezity prisun draslika aj z horniny v ktorej koreni a preto je dolezite (pre vinic) zlozenie pody a podlozia. Mozno preto su oblasti, kde sa rodi doraba vynimocne vino a nikto nevie preco. 

Cize odpoved je. Hnojenie draselnej soli, (alebo lepsie kombinovaneho hnojiva ale s vysokym obsahom draslika) na list moze pomoct pri vyzive pocas vytvarania plodov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 5.8.2015 12:30

Zdravím, s tím draslíkem máte pravdu, pro broskvoně a vínnou révu je doporučováná síranová forma draselných hnojiv.Dalším významným prvkem prokazatelně zvýšujícím cukernatost je bor, jeho nedostek může vést k tzv. sprchavání květenství vinné révy.Oba prvky zvyšují odolnost rostlin k chorobám a používají se k podzimnímu hnojení, pro lepší vyzrávání pletiv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika