Vřetenová sekačka - elektrická? Jakou zvolit?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 70.248 (?) 
10.7.2012 20:05

Mno neviem aký rozdiel je medzi týmito nožmi ale viem o vretenových kosačkách asi toto.

  Prvoplánovo sú určené na profesionálnu a pravidelnú údržbu anglického trávnika.

To znamená v preklade do zrozumiteľnej reči asi toto:

   - trávnik je zložený len z jednoklíčnolistých rastlín

  - trávnik je 2x ročne vertikutovaný

 - na trávnik je dodávané patričné množstvo hnojiva a ochrannej chémie

 - na trávnik je dodávané patričné množstvo vody t.zn. cca 50l/m2/týždeň

 - trávnik je patrične prevzdušnený

 - trávnik je kosený 2x za týždeň

 - také veci ako psy, hra z deťmi a iná zábava na trávniku nehrozia

    A to je len základ.Pokiaľ čokoľvek z tohoto neviete urobiť, tak pestovanie trávnika je zabitý čas a peniaze.A pokosenie trávnika na krátko bez závlahy znamená preň rýchlu smrť.

    Pri 300m2 to znamená všetok voľný čas venovať rastlinkám na dvore.A samozrejme inteligentný zavlažovací systém tiež niečo stojí.Ovšem za predpokladu že sa Vám nechce vynosiť 15 kubíkov vody na trávu za týždeň.Neviem ako u Vás, ale tu voda tiež niečo stojí.Chémia tiež nie je za darmo dá sa ovšem vyberať dvojklíčnolisté rastliny aj ručne, ale treba si uvedomiť že do neho nalieta neskutočné množstvo púpavy/pampelišky/a čo ja viem akých bežných rastliniek od nezodpovedného suseda ktorý nie je ochotný sa stať otrokom svojho dvora.

   Neberte to ako výsmech - snažím sa len povedať že kvalitná trávna zmes je len prvý krok ďalekej cesty, na konci ktorej je cieľ z názvom kvalitný trávnik.Tento cieľ je vykúpený neskutočnou prácou, pomerne veľkými peniazmi a nakoniec aj radosťou z výsledku.

  Ja osobne som zástanca peknej trávy, občas krásne kvitnúcimi pampeliškami a inými lúčnimi kvietkami ktorým neviem ani mená / ale sú pekné/ a raz za týždeň/pokiaľ je to potreba/ pokosená.Spokojne sa na ňej môžu pohrať deti a môžem sedieť pri káve a elektronickej cigarete a pozerať ako tam behajú psy.

 Stále platí - nič nepokosí tak pekne ako vretenovka - ale ak ju pustíte ku zemi a nebudete zalievať - trávnik jednoducho zhorí. Zoberte radšej kvalitnú rotačnú kosačku a v prípade potreby najviac raz za týždeň pokoste.

  Nikomu nevnucujem svoj názor, ale tieto snahy som mal aj ja a našťastie som sa vrátil z kratšej cesty a moje ATCO je zaparkované celkom v zadu v garáži.Radšej mám svoju klasickú kosačku - nemenovanej dobrej značky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 10.7.2012 22:04

Kdo tady ovšem mluvil o profesionálním anglickým trávníku? Já tedy určitě ne. Nepotřebuju super trávník, chci ho mít jen pěkný a když vidím souseda a další lidi okolo, jak to berou rotační a do večera mají vršky trávníku zaschlé a trávník je bez barvy, tak mě to opravdu neláká, nehledě na to, že se začne opět zelenat až někde 4 den a to už přichází na řadu další sekání, takže se nezazelená skoro nikdy.

Neznám nikoho z okolí, kdo by zaléval denně trávník, když už je nějaký rok ujmutý a trávník vypadá moc pěkně a nezasychá nikde nic. Také sekají vřetenovkou, nejdříve měli rotační, kterou používají už jen na chatě :)

Jednou za rok pohnojí, v dobách veder zalijí častěji, sekají 2x za týden, nic neprovzdušňují a žádnou další chemii nepoužívají a trávníky mají velice vydařené.

Nehledě na to, že když budu sekat rotační, tak tráva poroste akorát navýšku, ale houstnout bude velice, ale velice pomalu. Sám jsem si to zjišťoval právě od těch lidí, kteří používají vřetenovou sekačku a dost z nich přecházelo právě z rotační

Nehledě, že se tady bavíme o trávníku kolem rod. domku a nikoliv o golfovém hřišti, fotbalovém stadionu a podobně, takže proč vrážet stovky korun, když není třeba mít profi trávník, ale "pouze" trávník, který bude vypadat stále pěkně zeleně a hustě za každé doby i po sekání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.193 (?), 10.7.2012 22:23

Souhlasím s Georginatorem... taky nepotřebuju mít profesionální anglický trávník, ale chci mít lepší (pěkný už mám) trávník. A pokud vřetenovkou posekám na 25-30mm, nemyslím, že bych měl suchý palouček. Vertikutuju 2x ročně, hnojím 3x ročně pomalorozpustnými granulemi, kropím dle potřeby jen v dobách největšího sucha, sekám 1x týdně na výšku 50mm rotačkou Gardena 36E.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 70.248 (?), 10.7.2012 23:38

Vtedy ked som ho skladal stálo bezmála 60k Skk ale ja som si ho opravil zo prakticky ukončeného stroja ale aj tak ma stálo cca 20k je z hondou motorom cca 50cm záber a typ neviem je prestriekany.Bolo to pred asi 10 rokmi a ani vtedy nebol nový a predat ho nechcem, ked raz budem mat čas tak budem mať príma trávnik a potom mi ho bude treba:)

     Pravda je však taká, že pokiaľ je vhodné počasie, tak s ním prebehnem dvor a potom je to krása.Je to však tak 1-2x do roka.

  Dávnejšie, keď som si myslel že pekný trávnik je brnkačka tak som si vyrobil pekný žltohnedý porast - bolo sucho a potom tiež nepršalo.Začal som sa trochu vážnejšie zaoberať trávnikológiou a prišiel som na to že na vážny trávnik nemám čas./A ani peniaze/ Podľa nojej skúsenosti je vretenovka pri vyššom strnisku+- porovnateľná z ostrou rotačnou.Rozdiel je pri krátkych strniskách.Ale potom je to nebo a dudy.Je to jednoducho krása.Vidno každú vlnku pozemku.Len problém nastane pokiaľ nezaprší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 11.7.2012 19:08

Je úplně jedno jestli je rotační sekačka s ostrýma nožema nebo jsou dokonce nové, prostě střih vřetenovky to nenahradí. Už jsem psal, že je tam sakra rozdíl a je úplně jedno jestli seču 4cm vysokou trávu vřetenovkou, prostě se to nedá porovnat v kvalitě střihu a po pár hodinách žloutnutí trávníku po rotačce, který se začne regenerovat až 3-4 den, kdy dochází k dalšímu sečení, takže jsme opět u zažloutlého trávníku, což u rotační nevzniká.
Nehledě na to, že pokud sečeme s rotační, tak se růst trávníku na 3-4 dny přeruší a po následné regeneraci roste zase sakra rychle nahoru, ale neroste do hustoty, což u vřetenovky dochází k regeneraci do 24 hodin a trávník je stále zelený a roste stále "pomalu" a hlavně houstne, což je další výhoda.

Nechápu, co je za nesmysl, že když je čas vezmete to vřetenovkou (což je 2x za rok), přitom trávník s vřetenovkou posečete stejně rychle, jako s rotační. Leda že byste sekal/a 2x za měsíc, kde je už poněkud u vřetenovky problém posíct takto vysokou trávu.
Také jestli máte sekat třeba 1000 m2, tak se ani nedivím. Vždycky se mi líbí lidé, jak si nakoupí pozemek a jediné, co na to dají je trávník a poté to celý rok jen sečou, ale hlavně že mají velký pozemek, po kterém se jednou projdou denně, občas si zahrají fotbal apod., ale jinak neustále jen sekají.
To jsem dělal stále na chalupě, naštěstí jsem si řekl, že už toho mám dost a vzdal jsem to, vezmu to 2x za rok a kašlu na to když na tom place stejně nic nedělám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.38 (?), 11.7.2012 22:52

Nie je pravda, ze ostrou rotacnou sekackou nemozete mat pekny travnik. Ak sekate casto a len stvrtinu ci tretinu dlzky travy, radove 1 cm, pripadne trosicku viac, mozete dosiahnut dobry vysledok. A ak mate ostre noze. Vtedy nezbadate vyznamne poskodenie travy... ta to ustoji. Co sa tyka vasej poznamky, ze travnik nerastie 3 dni a len regeneruje ak sa robi rotackou,... mnohi si to praju, aby travnik nerastol tak rychlo. Aj s klasickou rotackou mozete mat krasny travnik husty tak, ze sa zeme cez travnik nedohrabete. Pravda, nie nad kvalitu strihu vretenovky. Iba ak sa vam do vretena dostane hrubsi konarik, kusok mulcovacej kory, nedajboze kamienok, zistite, ze vreteno po case nepracuje ako by ste si priali, neustrihne, zozmoli... a mozete zhanat niekoho erudovaneho, kto vam to nastavi a opravi. Nakoniec vytiahnete ako moj znamy rotacnu sekacku co ma odlozenu v zalohe a seka tou. Nove vreteno nechce, lebo sa mu to zda nekrestansky drahe a nema mu kto nastavit, mozno nabrusit, to co ma. Rotacna podstatne lepsie zbiera, a to aj listie aj mokre. Vretenovka na travu so spadanym listim nie je. Neviem si to predstavit. Vretenovka je pre zdrave sekanie kazdy 3 den, este lepsie kazdy druhy, ak ma na to niekto cas. Ja nie. Mozno by som ju chcel na obcasne pouzitie, ked by som mal, povedzme pocas dovolenky, cas to po 2-3 dni robit. Akonahle date prestavku a povedzme mate travu 8 cm a mate strihnut z nej polovicu, tak si vretenovka nemusi efektivne poradit. Co je najhorsie, ze vam nik neda vretenovku vyskusat. Pytal som sa vo viacerych obchodoch. Vraj to aj tak nik neobjednava a na vyskusanie vyrobok nemaju. Ale radi objednaju...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 12.7.2012 17:48

Naprostý nesmysl, když budete sekat trávník často, tj. 3x za týden, tráva budep ořád zažloutlá s můžete si sekat třeba o 1mm z celkové délky, mám to prodiskutováno, otestováno a shlednuto na pár dalších trávnících, je úplně jednoj estli má ostré nože, prostě je pořád nažloutlá, sice ne už 3-4 dny, ale 2 dny minimálně ano, takže mě netahejte za nos :)

Asi špatně chápete, ale je super, že někdo chce, aby trávník rostl málo, ovšem u rotační možná na 3 dny zastavíte její růst, než se zregeneruje, ovšem potom roste extra rychle, aby dohnala to, co ztratila za ty 3 dny. Takže ve finále rostě mnohem rychleji, než když posečete vřetenovkou a trávník tak roste plynule, ale pomalu.

Ano, s rotačkou můžete mít pěkný trávník, to netvrdím, že ne. Ale rozodně se nedá srovnávat s vřetenovkou. A hustý trávník s rotačkou je někdy dosti problém, když vysejete novou, tak roste akorát do výšky, ale nehoustne. Za X let začne houstnout, ale u vřetenovky je ta doba mnohem rychlejší.

Ten kdo chce pěkný trávník, tak počítá s tím, že nebude mít mezi trávou kusy kamenů, nějaké malé tam samozřejmě budou, ale neznám zatím nikoho, kdo by měl problém s tímhle. To máte asi jako když u rotačky křápnete do kamene, můžete jít ji nechat přebrousit, když říkáte že s otrýma nožema je krásný trávník.

Už vůbec nevidím důvod, proč sekat trávník každý druhý den, to je nesmysl u vřetenovky roste trávník plynule a pomaleji, než při sekání s rotační, takže se zamyslete, co jste plácnul. To byste sekal trávník po 1mm? To zní opravdu logicky, to začnu radit také ve svém okolí, že pak je to naprostá bomba. Každý, koho znám seká vřetenovkou 1x a max. 2x za týden a trávník je více, než luxusní. Samozřejmě nějaké to hnojivo a zálivka při vedrech.

Asi chodíte do špatných obchodů, většina opravdu, nemá výrobek k vyzkoušení, protože ne každý ho chce. To platí i u rotační, že nemají právě daný model na vyzkoušení, ale mají zase jiný.
Však vám sekačku objednají, vy si ji vyzkoušíte a pokud se nebude zamlouvat, můžete ji vrátit, stačí zajít jen do specializovaného obchodu (nikoliv Mountfield nebo jak se ten hnůj píše) a uvidíme, že vám výjdou vstříc.

Příště pokud nemáte s danýma věcma zkušenosti, raději nic nekomentujte. Nehledě na to, že tady byla řeč o výběru jaké vřetenovky a ne, zda je dobré mít ostré nože a zda sekat po 1mm :))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 12.168 (?), 12.7.2012 18:13

Nezmysel s tým že 1 - 2x do roka je preto že ju pustím ku zemi a kosím.Ako som povedal pred tým keď som toto urobil niekde pred x rokmi stalo sa asi to že celý trávnik jednoducho zhorel.Nebol polievaný a ani nepršalo.Čiže môžem si dovoliť kosiť tedy pokiaľ je napršané a je predpoklad dažďov.A popri tom musím mať aj čas a samozrejme chuť.Je to jednoducho moc premenných a všetko spolu sa stane tak 1-2x do roka.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.35 (?), 14.7.2012 13:23

Neviem preco, ale vretenove kosacky nemaju taku oblubu u nas na kosenie travnikov. AJ tu na fore su to vsetko sprostredkovane informacie. Malo ludi, ktori ju maju, sa podelia s vlastnymi skusenostami. Ze by sa nebolo cim chvalit? Skuste pozriet ine diskusie cez vyhledavani. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 15.7.2012 9:39

Chválit je co, jen v ČR bohužel vřetenovka není moc rozšířená, proto ani není zrovna moc na výběr, bohužel.

Mně u té vřetenovky akorát vadí, že ruční nechci - bude občas sekat asi i žena a nechci, aby s tím zápasila, nejde to ani nijak snadno, ani těžko, ale přeci je to žena, kterou nechci u toho dřít :) Potom u elektrické vřetenovky je tam ten kabel, což je pořád ho jen hlídat apod., a u té akumulátorové, tam je zas problém v tom, že sice uvádí, že životnost je 10 000 hod., což vychází při sečení 2x za týden na 10 let, ale všichni víme, jak to je (takže z toho nakonec budou 3 roky). A co jsem koukal, tak nová baterie stojí cca 3000 kč, takže další investice, to se vyplatí si koupit rotační do 12 000 Kč a udělá tady v ČR člověk nejlíp. Protože ty jejich předražené vřetenovky a žádný výběr, ať si strčí někam :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika