Tovární malotraktor na silnici



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 114.243 (?) 
12.6.2009 20:27, zobrazeno: 137106x

Poradí mi někdo, zda je možné na starší japonský tovární malotraktor uzavřít povinné ručení pro provoz na silnici. Stačí to policajtům, nebo hrozí problémy.Co je případně potřeba udělat abych se vyhnul problémům s policajty. Díky za rady a vaše zkušenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 12.6.2009 22:58

Dobrý den. Pokud malotraktor nemá RZ, nelze uzavřít povinné ručení a na silnici takvý stroj nesmí. Pokud se chcete vyhnout problémům s PČR, tak s tím na silnici nejezděte. :)

J.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.177 (?), 13.6.2009 7:08

Myslím si že RZ a povinné ručení spolu vůbec nemají nic společného.S malotraktory tovární výroby se po silnici vždy legálně jezdilo.Pojišťovnu zajímají peníze nikoliv RZ.Mám dojem že podmínkou byla silnice třetí třídy.F.Š.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.219 (?), 13.6.2009 7:27

Jane, vy jste asi z velkého města, že o této problematice v praxi moc nevíte. Na malotraktory, frézy domácí a tovární výroby bez registrace se povinné ručení běžně uzavírá. A provoz se toleruje, neznám nikoho, kdo by byl pokutován, že jede s takovýmto samohybem po silnici. Policajti kontrolují většinou jenom alkohol a osvětlení, pokud se jede za snížené viditelnosti. J.G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 20.52 (?), 13.6.2009 8:17

Například PF 62 a MF 70 na silnici směla, ale jen díky tomu, že to byl tovární stroj který měl vyjímku na silnice 3. třídy v rámci katastru obce. Poviné ručení se platilo podle obsahu.S MF 70 se smělo dokonce jezdit i v noci s přídavným světlem protože má v zapalování i sv.cívku a pod motorem zásuvku pro světlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 156.190 (?), 13.6.2009 8:22

tak, tak, jakožto i vari, silnice 3 třídy, ručení platíme taky,  je to jistota

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 13.6.2009 10:24

Jistota je povinné ručení, rozhodně je ve vyhlášce a kategoriích skupina vozidel -  7. Kategorie vozidel S se člení na

* Ss - pracovní stroj samojízdný je zvláštní vozidlo s vlastním zdrojem pohonu, konstrukčně a svým vybavením určené pouze pro vykonávání určitých pracovních činností. Pracovní stroj samojízdný není určený zpravidla pro přepravní činnost,
* Sp - pracovní stroj přípojný je zvláštní vozidlo bez vlastního zdroje pohonu, konstrukčně a svým vybavením určené pouze pro vykonávání určitých pracovních činností. Pracovní stroj přípojný se připojuje k tažnému motorovému vozidlo, které je přizpůsobené pro jeho připojení. Pracovní stroj přípojný není určený zpravidla pro přepravní činnost. Pracovní stroje přípojné se dělí:
1. Sp1 pracovní stroj přípojný s největší technicky přípustnou hmotností nepřevyšující 3 000 kg,
2. Sp2 pracovní stroj přípojný s technicky přípustnou hmotností převyšující 3 000 kg, avšak nepřevyšující 6 000 kg,
3. Sp3 pracovní stroj s technicky přípustnou hmotností převyšující 6 000 kg. 

Registraci podléhají

• silniční motorová vozidla a nemotorová vozidla, která jsou vyrobena za účelem provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí,

• zvláštní vozidla (zemědělské nebo lesnické traktory a jejich přípojná vozidla, pracovní stroje samojízdné, pracovní stroje přípojné, nemotorové pracovní stroje nebo nemotorová vozidla tažená nebo tlačená pěšky jdoucí osobou, pracovní stroje samojízdné, pracovní stroje přípojné, vozíky pro invalidy s motorickým pohonem, pokud jejich šířka nebo délka přesahuje jeden metr, jejich konstrukční rychlost převyšuje 6 km.h-1 nebo jejich maximální přípustná hmotnost převyšuje 450 kg, zvláštním vozidlem se rozumí i mobilní stroj, průmyslové zařízení schopné přepravy nebo vozidlo bez karoserie, ve kterých je zabudován spalovací motor), která jsou vyrobena k jiným účelům než k provozu na pozemních komunikacích a která mohou být při splnění podmínek stanovených zákonem č. 56/2001 Sb., k provozu na pozemních komunikacích schválena.

Povinné registraci nepodléhá pracovní stroj přípojný (vozidlo patřící do kategorie S), který je účelově a technicky určen pro práce v zemědělství; toto vozidlo lze však registrovat na žádost vlastníka

Takže tyto "samochody" bez RZ jsou zařazeny do kategorie S, neznamená to však že registraci nepodléhají ! Dále pak tu je kategorie R -   ostatní vozidla, která nelze zařadit do výše uvedených kategorií. Na tato vozidla lze u většiny pojišťoven uzavřít pojištění na škody způsobené provozem vozidla. Většinou je požadováno výrobní číslo namísto RZ. Samozřejmě musí splňovat podmínky dané pro provoz vozidel na pozemních komunikacích(osvětlení, brzdy atd.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 45.244 (?), 13.6.2009 10:56
Pro 26219 není možné zahrnovat do všech těchto kategorií a ani do žádných jiných jaké koliv doma vyrobené stroje a povozy, to co pan Radek uvedl se vztahuje jen na stroje tovární výroby tak aby si to někdo nespletl, jaký koliv domaděl vám žádná pojištovna pro provoz na pozem.. komunikaci nepojistí.Kategorie S se například zahrnují samochodné řezačky, rozmetadla,horaly... nemají spz ale mají výrobní štítky a doklady KP
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 13.6.2009 11:59

Pravda to je a není, určitá možnost ve výkladu je. Pokud by "domaděl" byl vyroben z částí standartně použitých k podobným účelům, pak, za určitých podmínek... ale spolehněte se na úředníka, že ty podmínky uzná!? Vari, Tera, MF, tam je to danné a má-li i dědova PF výrobní štítek (čitelný!), lze ji registrovat. S tím pojištěním K.P. bych si nebyl tak jistý! Je to pojištění na škody způsobené provozem vozidla (stroje)! Nepamatuji si přesný výklad zákona zda při provozu na poz. komunikacích, či nikoliv. Ono pojišťovnu, jak bylo výše napsáno, zajímá hlavně placení! A registrační místa, pokud vám zaregistrují, hlavně z překvapení, i ten "domaděl", pak není co řešit. Původní dotaz na starší Japonský malotraktor, bych neviděl tak problémový, je tu dost dovozců a mají-li ochotu dělat registrace na své dovozy, pak je tu i precedens a odkaz na již registrovaný stroj. Předpokladem je stále výrobní štítek. Jak napsal K.P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.185 (?), 7.11.2020 8:19

Dobrý den. Je tomu rok, co jsem uzavřel povinné ručení na PF 62. Jediná pojišťovna která s tím měla problém, byla ta naše bývalá státní. Takže jestli má pán na malotraktoru originál štítek, nevidím v tom problém. Nesmí na silnici I a II třídy a to platí i jako křižování. S pozdravem Standa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika