Stiga versus Honda



Stránky: 1,  2   
host - 208.94 (?) 
11.5.2015 22:26, zobrazeno: 11521x

Dobrý den, vybírám novou sekačku pro sečení cca 1500 metrů. Svůj výběr jsem zúžil na stigu turbo 53 SVQ za cca 15 tis. a hondu hrg 536 VK za cca 17 tis. Prosím o Vaše názory, kterou z těchto dvou byste zvolili a proč. Prosím nepište mi názory typu já bych koupil Alko apod. Sekačky jsou to dle mě srovnatelných vlastností, pro stigu hraje cena a silnější motor, pro hondu zase dvojitý nůž, pravděpodobně kvalitnější zpracování.

Za Vaše názory a postřehy předem děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 208.241 (?), 11.5.2015 23:22

Dobrý večer, s Hondou Vám neporadím, ale mám Stigu 55 turbo. Letos jí mám tuším třetí sezonu, seču s ní cca 5000 m2, takže opravdu velkou plochu, v podhůří, takže rozhodně nejsem na rovince a většinou seču větší trávu. Plus sekačky je opravdu silný motor, nepamatuji, že by se sekačka trávou zadusila. Je opravdu velká a těžká, takže dobře kopíruje terén a "neposkakuje". Super je, že šasi je opravdu z kvalitní oceli a nerezne (lak už jsem někde odrřel a stále v pohodě). Ale abych jen nechválil, při vlhké trávě se nenaplní celý koš, ale jen cca 75%. To byl ale problém i předchozí sekačky. A nyní závady, první věc byla, že se při mulčování potkal nůž s plastovou integrovanou vložkou na mulčování a poměrně jí to rozsekalo, mulč ale funguje i tak. Za plast se poměrně dostává bordel a špatně se to čistí. Po roce a půl upadlo zadní kolo, vyloženě se ukroutilo z osy, řešeno reklamací, kdy bylo zpět navařeno. Dali nám na výběr, jestli chceme novou nápravu nebo navařit, prý ale navaření vydrží a nová náprava není sázkou na jistotu, i Stiga dělá sekačky v Itálii. Takže tohle jediné mě zamzrelo, jinak je to sekačka suprová, ale ne pokud máte hodně členitou zahradu plnou stromů a keřů a kytek, na to je tento náš model dost velký. Za mě doporučuji, protože až na to kolo problém nebyl, ale nadruhou stranu, u nás dostává opravdu záhul.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 11.5.2015 23:24

První na co při výběru sekačky je, že se jí kouknu na zadek a pod sukni. Zadek by měl být pěkně široký jak u KimK a pod sukní by to mělo být vše pěkně zaoblené jak camel. Více snad citace oprásků z netu.

Stiga
Stiga
Honda
Honda
Stiga
Stiga
Honda
Honda
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.19 (?), 12.5.2015 2:47
Vpodstatě jste došel k tomu, co já.Kupovat to v plechu, volím hondu, ikdyž stiga ma pozink+práškovou barvu, proto nerezne, ale tak dlouho jsem váhal, a když jsem se dostal tak vysoko, tak nakonec stigu, ale vyšší model-v hliníku šasi i kola,3rychlosti pojezdu, opět silný motor 190ccm.Doplatek cca 3tis. oproti hondě, ale mám komunál.A co se týče sběru u stigy, tak používají univerzální nože, což může negativně ovlivnit kvalitu sběru, na druho stranu by měly být tišší.Lze to řešit čistě sběracím nožem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 12.5.2015 7:38

No vidíte, já bych naopak volil Hodu kvůli plechu. Ocelové šasí se dá udělat tenké a tím pádem lehké. Naproti tomu hloníkové šasi se vyrábí odléváním a tak jednak kvůli technologii tlakového lití, tak i kvůli prostorové tuhosti a absenci tvatové paměti musí být šasi robustnější a tím pádem těžší. Kolečka a nastavení výšky jsou v dané cenové kategorii stejná, případné ND budou asi u Stigy v originále levnější, ale při jejich životnosti bych to neřešil, pokud sekačka nepoběží 5 dní v týdnu po 6 hodinách denně. Moje zkušenost je, že vícerychlostní neznamená rychlejší, ale to že v složitějších podmínkách mohu podřadit z 1 m/s na 0,75 m/s a 0,5 m/s. Se 4 rychlostním modelem jsem neměl možnost se zatím setkat a tak nevím, jestli ta 4ka není pložena výše někam k 1,25 m/s (4,5 km/h).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.49 (?), 12.5.2015 9:02

Já když jsem vybíral sekačku, tak jsem uvažoval také o hliníkovém šasi a každý mě zase přesvědčoval, že je náchylné například na odražené kameneny. Samozřejmě mám na mysli někde mimo anglický trávník, takže záleží, jakou máte zahradu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 12.5.2015 9:13

odražených kamenů bych se nebál. Z Dolmarem a kamínky naházenými sousedovic dětmi do trávníku mám vyzkoušeno, že šasi se nic neděje (i když kudla byla natotata tupá). Horší je, že plechové odstrojené váží cca 8 kg, ale hliníkový odlitek váží cca 12 kg (pro záběr 53 cm).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 208.137 (?), 12.5.2015 11:22

Děkuji všem za reakce, zatím jsem se ještě nerozhodl. Byl jsem se podívat ještě jednou na hondu, zkusil jsem si s ní manipulovat a moc se mi líbí snadná ovladatelnost a vyváženost této sekačky. Ještě to samé zkusím znovu u stigy a podle toho se rozhodnu, ale jazýček vah se pomalu začíná přiklánět na stranu hondy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 146.58 (?), 12.5.2015 17:34

Ja uz se kamenu bojim.Al sasi MTF uz jsem spravoval.Dal jssem zevnitr plech a prinejtoval.Svarit to pry jde spatne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.194 (?), 12.5.2015 19:33
Nevýhoda Al šasi je váha, pravda,ale pokud to nenakládám do auta, není co řešit, právě odolné Al šasi se používá v komunálu, mám ji taky, je po osmi letech opískováno doběla, ale nic víc, křehké rozhodně není.Výhoda je právě v tom tlakovém lití, hliníkáče Vám na autě taky nepraskají, pokud to nejsou slabé repliky.Právě díky lití to dostane perfektní požadovaný dokonalý tvar a vyšší výhozový tunel, prostě jakkoliv se to navrhne, tak to je, závity jsou přímo v nálitkách např pro uchycení náprav.U plechového výlisku je to limitováno.Co se týká rychlostí, nejde o větší rychlost, ale o poděleni rychlosti, což se hodí u vyšší trávy, kde musíte jet s jednou rychlostí jinak bez pojezdu, nebo pocukávat, nebo na částečný záběr.Honda je skvělá volba, mezi plechy nejlepší, tam je to o prioritach, zda plecháč nebo hliník.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika