Sekačka na 3 ha zahradu



host - 209.65 (?)
10.12.2010 13:58

JX90CB je určitě dobrá (ale ta váha 67 kg). Pokud s ní budete jezdit celou šichtu a máte na objíždění nějaké překážky (členitost zahrady), budete cítit každé kilo . Už jenom naplněnej koš trávou u HRX která váží 42 kg sama o sobě je citelně znát.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
host - 129.178 (?), 9.12.2010 21:58

Mám hektarovou zahradu, polovina trávník golfáček a druhá s keři, skalkami apod. co si vymyslela manželka. Po různých sekačkách s "kráčející obsluhou" jsem stejně zakoupil rider 11C a mám pokoj. Je to i pěkné povožení a hlavně úspora času

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.65 (?), 10.12.2010 13:58

JX90CB je určitě dobrá (ale ta váha 67 kg). Pokud s ní budete jezdit celou šichtu a máte na objíždění nějaké překážky (členitost zahrady), budete cítit každé kilo . Už jenom naplněnej koš trávou u HRX která váží 42 kg sama o sobě je citelně znát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 10.12.2010 14:51

Abych se přiznal, tak mne ta váha taky trochu překvapila. Samozřejmě počítám s tím, že pojezd bude dobře fungovat (u jakékoli sekačky), takže by snad ta váha nemusela být tak rozhodující.

Při hledání nerůznějších výrobců a typů (včetně výrobců, kteři tu v diskusi ještě ani nebyli zmíněni) jsem u několika výrobců narazil i na sekačky s otáčivými předními kolečky (s možností aretace). Máte někdo takovýto typ sekačky? Jak se s ní pracuje oproti klasickému "kočárku"? Jste s ní spokojeni? A co sekačky, se zadními kolečky většími? Ty by měly být taky lépe řiditelné, ne?

(U problému obsekávání záhonů, keřů stromků, balvanů... mne napadlo ještě jedno řešení: na takovouto práci pořídit menší, lépe manévrovatelnou sekačku a velké plochy posekat pořádným "dělem", o němž je tu řeč. - To je ale asi jen utopie a momentální nápad.)

ZJeště jsem se vrátil ke studování dalších výrobců, mimo mnou již včera zmíněné H. a JD, a ještě je nezavrhuji: HQ, Etesia apod.

A ještě jedna poznámka, o níž jsem již zkraje diskuse mluvil: já nejsem investor a nebyla mi sdělena částka, která bude investována.

Za každou poznámku a připomínku k tématu všem děkuji.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.214 (?), 10.12.2010 17:19

Mám tak trochu obavu, že bez orientační cenové hladiny bude diskuse i nadále silně teoretická.

Nelze srovnávat profi stroje Etesia s běžnými komerčními (max. s již zméněnou profi Hondou hnanou kardanem místo řemenu) značkami.

O sekačkách s otočnými předními kolečky a velkými zadními tu jsou obsáhlé diskuse, tak si je pohledejte a pak zase diskutujme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 13.12.2010 16:39

Cenová hladina: jistě se pohybujeme v řádu několika desetitisíců korun, to je jasné. Zatím jsem cenovou hladinu nijak neomezoval.

Už v zakládajícím příspěvku jsem poptával i sekačky používané v komunální sféře, tedy takové, co vydrží těžší, dlouhodobý provoz, tím jsem měl tedy na mysli profi nasazení stroje.

Vzhledem k tomu, že jsem dříve vlákna o technice moc nesledoval, tak mi diskuse o otočných předních kolečkách a velkých zadních kolečkách unikly. Pokusím se je v záplavě vláken vyhledat a přečíst.

Jde o doporučení velmi dobrého stroje za který se můžetze osobně zaručit - zkušenosti...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 197.53 (?), 20.12.2010 12:54

Pokud by byla možnost nákupu dvou kočárků (menší na obsekání členitých ploch a větší na plochy), zkusil bych Viking MB 858 s motorem Kawasaki 11,5 kW OHV, 56 cm záběr, 3 stupňová převodovka se zpátečkou, hmotnost 109 kg, unikátní ochrana hřídele motoru proti ohnutí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 174.89 (?), 24.12.2010 7:29

Nezlobte se na mě, ale celou tuto diskuzi beru jako žert - nebo zkoušku, za zde radí fundovaní odborníci.

2 ha plohy je totiž 20 000 m2, to znamená, že i při záběru sekačky 56 cm je třeba posekat pruh dlouhý 40 km (40 000 m x záber 0,5 m, protože nikdy záběr nebude využit naplno.) Při rychlosti sekačky 4-5 km/h to znamená 8-10 h čisté jízdy svižnou chůzí.

Jak zde bylo psáno, trávu je třeba sbírat, obsluha se za 8 hodin musí napít, minimálně naobědvat, je třeba dolévat benzín, vysekat kraje křoviňákem a hlavně si musí obsluha odpočinout - nevěřím, že kdokoli v létě při 30 st. C vydrží běhat přez poledne za sekačkou. Proto bych čas nutný pro sekání odhadl na 3 pracovní dny (při obsekávání plotu takto velké zahrady křoviňákem možná i dny 4). Pokud někdy někdo sekal trávu na jaře, tak ví, že z jara sekat užitkový trávník jedou za 14 dní je na hraně - tráva dost vyroste, je hustá, a posekat zjara 14 dní starý trávník není sranda.A co bude tazatel dělat, když kvůli dešti nebude moci sekat nedej bože celé tři sekací dny? Bude sekat celý týden po odpolednách, nebo již nesekatelnou trávu poseče na 3 ha křoviňákem??? V rodině sečeme 4 zahrady, celkem ca 0,7 ha, máme maličký rider a dvě silné sekačky s náhonem a profesionální křoviňák HQ. Mimimálně jednou za sezonu tráva na jedné ze zahrad přeroste a posekat jí není legrace - občas musí přijít ke slovu i křoviňák - a to při sečení trávu ponejvíce ani nemulčujem, pouze ji sekačka vyhazuje do boku. Sekačky nejsou žádná ořezávátka, jedna je Husquarna R 152 SVH, druhá Elektrolux se záběrem 56 cm (zadejte to vyhledávače a vykoukne na vás). A protože mám zkušenosti i s poměrně silnými rotačními sekačkami a se sekáním relativně velké plochy, tak vám radím poradit zadavateli, aby koupil sekačku elektrickou s cenou max, 1.500 Kč. Plochu 2 ha udržovat rotační sekačkou se záběrem max. 56 cm (větší snad ani nejsou) totiž není prakticky možné. Proto při zakoupení el. sekačky za pár stovek zvnikne zadavateli nákupem nevhodné techniky (rozuměj jakékoli ruční rotační sekačky) nejmenší škoda. 2 ha se totiž udržují povětšinou zemědělským traktorem, pokud to má být sekáno se sběrem tak profi traktůrkem (ale spíše bych volil rider a mulčoval), nepřístupné svahy pak vysečte křoviňákem. Nebo se prostě smiřte s tím, že na nepřístupné zahradě nelze mít anglický trávník a plochu mulčujte Vari, DAKRem nebo podobným strojem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 184.104 (?), 24.12.2010 11:37
Lepe bych to nenapsal. Do nedavna jsem s tatou udrzoval zahradu 2700m2 letos pribyla do inventare druha cca 3000m2 zahrada a silne uvazuji o koupi rideru nebo trakturku. Udrzovat takovou plochu sekackou (byt s pojezdem a zaberem nad 50cm) mi prijde neekonomicke - mrhani casem a energii. Posekat celou zahradu (2700m2) mi zabralo skoro cely den - muze se zacit az se odpari / vsakne rosa. Na vetsi casti zahrady jsou ovocne stromy, ktere je nutne obsekat... pravidelne vysypavat kos... atd. Zdejsi polemiku bych prirovna k vyberu kvalitniho ryce pro obdelavani 3ha pole. Ale abych byl vecny: Pokud trvate na rucni sekacce s pojezdem a ne trakturku tak bych uvazoval o Herkules SH 70 BL. Vyhoda: silny motor (11HP) zaber 70cm. Nevyhody - nevhodne do cleniteho terenu, cena.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 3.1.2011 17:35

Děkuji za štědrodenní příspěvky. Vyjádřím se k nim:

1. Není to žert ani pouhý průzkum, ale realita.

2. Ve svých příspěvcích jsem již uvedl, že tuto plochu sekáme a uvedl jsem i další udaje o svažitosti, členitosti apod.

3. Počet a plocha udržovaných zahrad se během několika let postupně zvětšovala z nějakých 1000m2 na současnou celkovou rozlohu cca 20.000 m2 udržovaného trávníku. Celou dobu byla sekána "kočárkovou" sekačkou s košem a s pojezdem. Takže vím, co to obnáší, že to trvá několik dní, než jsou zahrady posekány...

4. V posledních cca 6 letech jsme sekali sekačkou Viking 555; nnyní ji to už (skoro) zmohlo a bude potřeba ji nahradit. Je počítáno opět s rotační sekačkou s pojezdem... a tak zde kladu otázku: JAKÝ TYP DOPORUČÍTE?

5. Hercules SH 70 BL je uveden jako mulčovač - nemá sbírání; navíc Vámi uvedená nevýhoda: nevhodný do členitého terénu.

6. HQ R 152 SVH a ELECTROLUX 56cm jsem si ještě nevyhledal (ale za chvíli to udělám).

7. Ještě jednou zdůrazňuji, že dávám přednost osobní zkušenosti, doporučení typu, se kterým máte dobré osobní zkušenosti, třeba i z komunálí sféry (sekání veřejné zeleně, parků, sídlišť apod.)

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 3.1.2011 18:32

U Elektroluxu jsem žádnou sekačku nenašel (buď neumím hledat - a to je docela možné :-) - anebo to byl žert? :-(

Josef.

(Stále mne ještě čeká najít a pročíst diskuse o sekačkách s otočnými předními kolečky a o sekačkách se zadními kolečky většími.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika