Buk obsahuje řadu tříslovin. Jedovaté jsou některé části stromu, a to listy, plody (bukvice), pupeny a kůra. Zelené bukvice jsou jedovatější než zralé, prach z bukového dřeva má rakovinotvorné účinky. Hlavními toxickými látkami jsou saponiny, kyselina křemičitá, thiamináza (rozkládá vitamín B1) a některé aminokyseliny, které působí dráždivě a po pozření mohou vyvolat křeče. Působení toxinů v bukvicích však může zmírnit důkladné vaření.
Také jsem míval rád bukvice-než jsem tyto informace zjistil... :-((
Pochoutka je to možná, ale jako potravina ve výživově významném množství poškozuje zrak. Látku která to způsobuje nyní z hlavy nevím, ale zkuste hledat.
Asi to možná nebude na netu, kdysi jsem to četl v papírové podobě o tom co se konzumovalo v obdobích hladomorů a proč se tehdejší pochoutky nekonzumují i v dobách prosperity. Ano, ta podmínka ve výživově významném množství = tedy v době kdy si musíte vybrat jestli být vetchozraký nebo umřít hlady se rozhodnete podobně jako když jen budete jíst množství, jehož účinky vyrovná jedna tabletka potravního doplňku s luteinem.
"poškozuje zrak... nevím..." Když nevím, tak radši nic nepíšu ...
Stejně mi to ale nedalo a trošku jsem hledal... Ale nenašel jsem nic, že by poškozovalo
Zato jsem našel řadu doporučení, že je zdravé... Mimochodem, nikdy toho nesníme metrák, ale je to jen pochoutka při procházce lesem. S obsahem vápníku.
(všichni zatím vidíme dobře bez brýlí...)
PS: (zaregistroval jsem se, abych nebyl anonym...)
Buk obsahuje řadu tříslovin. Jedovaté jsou některé části stromu, a to listy, plody (bukvice), pupeny a kůra. Zelené bukvice jsou jedovatější než zralé, prach z bukového dřeva má rakovinotvorné účinky. Hlavními toxickými látkami jsou saponiny, kyselina křemičitá, thiamináza (rozkládá vitamín B1) a některé aminokyseliny, které působí dráždivě a po pozření mohou vyvolat křeče. Působení toxinů v bukvicích však může zmírnit důkladné vaření.
Také jsem míval rád bukvice-než jsem tyto informace zjistil... :-((
Já je mám rád i teď, když to vím, ale je to jako s alkoholem. Za abstinenta je i ten, kdo si dá po jednom panáku tak 4× do roka. Když si dáte při procházce pro připomenutí chuti jen 3-9 bukvic, nic se neděje. Pokud by jste měli v době hladomoru konzumovat 0,5 kg/den, je dobré je rozvařit na šlichtu pro vepře.
možná na jednom konkrétním stromu je pořádná úroda jednou za 4 roky, jenže buky nejsou synchronní jako chrousti, tak se každý rok najde nějaký jedinec v plné plodnosti. Ale co mám zkušenost, tak červený buk u zastávky měl za posledních 12 let úrodu každoročně. Vždy se dalo něco najít, než přijel autobus.