"Japonské" javory - Řez a přesazování



Jan Vykrent - (3) 
3.7.2007 10:05, zobrazeno: 45719x
Potřebuji nutně přesadit vzrostlý "japonský" javor (listy tmavě červené nepříliš "jemné", výška 4,5 m, obvod hlavního kmene ve výšce 0,5 m: 58 cm, stáří odhaduji na 20 let). Těsně nad zemí se "větví" do tří kmenů (hlavní a dva slabší, které mají u báze praskliny a odlupující se kůru, asi důsledek namrznutí - nevím, zda se to dá ošetřit či jsou tyto 2 kmínky už odsouzeny k uhynutí). Spodní větve se mírně sklánění k zemi, ale i přesto je do výšky cca 2 m úplně holý, má "metloidní" tvar, navíc jsou na jedné půlce od proběhlé demolice blízkého domu dosti poškozené větve (průměru 5 cm) - zlomené či zalomené "s patkou" u hlavního kmene. Pár slabších větví je úplně uschlých (asi zmrzlých v zimě). Strom ale i přes všechny zmíněné "defekty" působí dojmem, že by se po odborném zásahu mohl vzpamatovat. Pozemek, na kterém se javor nachází, bude dozajista v brzké době prodělávat radikální úpravy a javor bude do října/listopadu nepochybně zlikvidován. Mám tedy dotaz, zda ho mohu nyní (červenec) přesadit a provést radikální řez (z výšky 4,5 m na výšku 2,5 až 3 m, aby měl minimum listoví a nevypadal jako koště), včetně ošetření zalomených větví. A nebo raději počkat do listopadu a doufat, že se s ním nic nestane? Abych ho svým nynějším zásahem nezlikvidoval já sám.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 1.3 (?), 3.8.2007 13:04
Váš javor je už hodně dospělý, já bych ho přesadila až po opadu listí, tj. na podzim, nebo brzy z jara, kdy ještě neraší nové listy a pak ho zřejmě hodně zalévat, aby neuschnul a určitě nesázet na místo, kde pálí slunce, spíš do polostínu. Stříhat větve v období vegetačního klidu, tj. po opadu listí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jan Vykrent - (3), 9.8.2007 9:58
Tak jsem se dozvěděl od skutečného odborníka, že mnou popisovaný javor bude starý min. 25 let a že se u nás zřídkakdy dožívají 30 let. Pak prý usychají. Ať už to pravda je či nikoliv, tak rozhodně mi nebylo doporučeno takto starý a "mohutný" strom přesazovat, byla by to nepochybně jeho zkáza. I když jak mnozí z vás ví, Korejci co staví automobilku Hyundai v Nošovicích přesazovali obrovské množství nejrůznějších listnatých stromů starých 50 a více let s úspěšností 90%, protože stály na ploše budoucí automobilky. Podle jejich filozofie totiž "nelétají třísky, když se les kácí". A jinak japonské javory nesnáší taky hluboký řez. Budu muset tu svou garáž postavit asi jinde a nebo si najmout Korejce. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 14.100 (?), 23.4.2010 14:58
Vůbec bych se přesazení nebál. podstatné je zajistit dostatečně velký kořenový bal, tím myslím co se týče vlásčitých kořenů. Tedy vyzvedávat natolik opatrně, aby nedošlo k rozpadnutí balu před transportem. Vhodná je bandáž např. smršťovací fólií, pytlovinou a tak. Objem balu by měl odpovídat alespoň 1/3 objemu koruny po redukci. Řez je u Javorů opravdu nutné provádět mimo mízní dobu. Právě Javory snášejí poměrně masivní redukci kořenového balu. Mají víceméně plochý kořenový systém, takže není nutné kopat tak hluboko. Připravil bych (provedl řez) korunu na podzim, po opadu listí a na jaře, ve chvíli, kdy jsou pupeny již nalité ale ne ještě otevřené (nutno vypozorovat) je nejlepší čas na transport (strom bude v mízní eufórii a přeprava pro něj nebude takový šok, v nejlepším to ani nepostřehne). Místo navrhnout nejlépe v místě kam nemůže pražit polední slunce na jemné listoví, nejlépe poblíž vodního toku (mají rádi vlhký vzduch). Do jámy pod bal nasypat drenáž (štěrk) a zásyp balu nejlépe štěrkem s rašelinou (dobře propustná, kyselá, vlká půda. Doporučuji najít si na netu články na téma Yamadori. Počítejte s nelidskou dřinou pro 2- 4 zdatné chlapy. Takovým stromům se ze země moc nechce... Hodně štěstí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 226.9 (?), 14.5.2010 10:52

Potřebovala bych poradit, co s javorem dlanitolistým Butterfly, který mi zjara narašil a v současné době mu začínají usychat jak pupeny, tak i větvičky. Není zasazen přímo do země, mám ho ve velkém květináči. Díky za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika