Gingo



Stránky: 1,  2,  3   
host 
4.11.2003 21:10, zobrazeno: 45344x
Prosím o radu jak vypěstovat ze semen Gingo Giloba.Předem děkuji za radu.???
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Kallwach - (1), 26.1.2004 12:47
Objevil jsem pro Vás článek, který snad pomůže.

Jinan
Ferda

Tento strom asi netřeba příliš představovat, snad každý byl alespoň jedenkráte (za rok) v Pražské botanické zahradě. V tuto chvíli vám proto nejspíš vrtá hlavou, o čem budou následující řádky. O pěstování tohoto nádherného stromu!

Ano, čtete správně. Na druhém víkendu vůdcovského kurzu jsem se seznámil s Kimem, kterému se to povedlo. Stačí zajít do botanické zahrady a přinést si odtud několik semen jinanu, která právě touto dobou dozrávají. Pozor, v botanické jsou celkem tři jinany, ten správný - jediný samec - roste naproti skleníkům, tam co je hájek jehličnanů. Až úplně vzadu u zdi. Teď nastává malé riziko - v botanické je zakázáno chodit mimo cestičky, ale k semenům se jinak nedostanete. Je to pár kroků a touto dobou v botanické skoro nikdo není. Beztak by vám asi nikdo hlavu neutrhl. Semena (peckovice) poznáte bezpečně - vypadají tak trochu jako malé meruňky, ale na rozdíl od nich velmi nepříjemně páchnou (a také se nejspíš nedají jíst). Vezměte si na ně raději rukavice, ale jde to i bez nich (ovšem ruce mně pak páchly i po omytí mýdlem, když jeho vůně pominula). Semena pouštějí šťávu, a tak i igelitka přijde vhod. Doma musíte semena vyloupat z oplodí. Ne každé semeno je dobré, já jsem si jich domů přinesl přes dvacet, ale polovinu jsem vyhodil. Z ještě nazelenalých oplodí se semena špatně loupou a často je nechtěně rozmáčknete, některá bývají špatně vyvinutá. Pak podle Kima zasadíte semena do květináče ne víc jak pět centimetrů pod povrch, přikryjete sklem a dáte do sklepa (já je mám na chodbě). Teď už vám nezbývá nic jiného, než trpělivě čekat a zalévat (jednou za týden až čtrnáct dní). Kim říká, že ze šesti semen mu vyklíčily dvě v květnu, dvě shnily a dvě vyklíčily až teď po roce. První vyklíčená semena zasadil a dnes má dva asi třiceticentimetrové jinánky.

No co na to říkáte, nestojí to za to? Já myslím, že rozhodně ano. Tak se do toho pusťte a na jaře uvidíme, komu se to povedlo. A jestli váháte jen kvůli tomu, že by vám ta smradlavá semena rostla přímo doma, tak se nebojte, protože mladé stromy je nenesou a ani pohlaví se u nich nedá bezpečně určit. Také proto se vysazují pohlaví obě.

Když jsem dopsal tyto řádky, napadlo mě podívat se na internet, jestli tam nenajdu něco o jinanu. A ejhle, našel. A velice mně zarmoutilo, že návod na jeho pěstění je o poznání jiný:

Jak zacházet se semínky Ginkgo Biloby
Na podzim se semínka jinanu dvoulaločného sklízí včetně vnějšího měkkého osemení, které kryje tvrdé osemení, jež v sobě skrývá zárodek v té době ještě ne zcela vyvinutý. K dozrání semínka potřebují ještě asi 1 - 2 měsíce uložení v chladu, pak je třeba semínka vyluštit (tzn. zbavit je dužnaté části). Zde je třeba Vás upozornit, že se jedná o silný alergen. Chraňte sliznice a oči, použijte ochranných rukavic a oděvu! Očištěná a osušená semínka uložte co nejdříve do vlhkého písku na další 2 - 3 měsíce a to v místnosti, kde je pěkně chladno - ideální teplota 3 - 5° C. Koncem března či začátkem dubna můžete semínka vysadit ven a to do hloubky, která minimálně odpovídá jejich výšce, maximálně do hloubky 3 cm.

No, zkuste to, snad se dílko podaří. Myslím, že 1-2 měsíce v písku snad semena s oplodím být nemusí, přece jen se už nějakou dobu válí pod stromem. A hlína nebo písek, v tom snad taky nebude takový rozdíl (ale v hlíně asi spíš přes zimu uhnijí, již po několika dnech jsem na povrchu hlíny objevil plíseň!, takže půjdu kutat písek).

Přeji vám hodně trpělivosti a štěstí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lillianna - (7) - 37.180 (?), 20.10.2008 6:52

Dobrý den,

začátkem léta jsem koupila malinkou rostlinku jinanu - asi 5 cm. Bylo mi řečeno, že ji mám aspoň první 2 roky pěstovat doma, aby venku nezmrzla. Takže teď má rostlinka 10 cm, ale připadá mi, že živoří. Mám ji v květináči doma, má asi 10 lístečků rostoucích z vršku (dodám i foto) a vypadá chudák hrozně unaveně. Piplala jsem ho půl roku - po koupi jsem zjistila, že není vůbec zakořeněný, šel lehce vytáhnout z kalíšku a měl ubohoučký kořínek. Co mám udělat, aby doma přežil zimu? Jakou půdu, do tepla pokoje nebo spíš do verandy? Děkuji moc

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.246 (?), 30.10.2008 16:11

A prozradíte mi, jak rychle tedy vlastně roste /jak dekoho ho dát od od domu/?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 14.4.2004 19:00
Já jsem to zkusil řízkováním, koncem února jsem nůžkami ustřihl rok staré větvičky cca 30 cm dlouhé. Po šikmém seříznutí jsem větvičky zapíchnul asi 10 cm do zeminy a důkladně zalil. Celý květináč i s řízky jsem zakryl mikrotenovým sáčkem a umístil ho na parapet. Nesvědčí tomu moc přímé slunce, maximálně tak 1-2 hodiny denně (jen na ohřátí). Po čtrnácti dnech se z pupenů rozvinuly malé lístečky. Nevím jestli je tento způsob rychlejší, ale u mne se povedlo řízkování stoprocentně (zatím)...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 14.5.2004 10:02
Můžete uvést, jak pokračuje teď po měsíci Váš pokus o řízkování jinanu? Zakořenily Vaše řízky nebo se jednalo jen o efekt rozvití pupenů v teple? Většinou se totiž uvádí, že jinany řízkovat nelze...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 188.162 (?), 1.8.2006 13:15
Vegetativne rozmnozovania ginka je pomale a neefektivne - zatial sa ani mne nepodarilo vypestovat ginko z odrezku, ale stale budem skusat, ci niektori sposob nebude fungovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 110.20 (?), 13.8.2006 15:19
Viac info o pestovani ginka - www.ginko-spg.org.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 82.99 (?), 19.9.2006 15:48
Prosím Vás,před pár dny jsem si koupila jinan dvoulaločny,rostlinka má cca 30cm,zajímalo by mě,jestli ji mám ještě tuto zimu pěstovat doma,nebo ji mám dát ven a zakrýt,aby mi nezmrzla...A neporadili byste mi něco k pěstování,mockrát děkuju!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 88.225 (?), 30.9.2006 12:38
Dobrý den, dostal jsem malou rostlinku jinanu a zatím ji mám v květináči. Poraďte mi prosím, kdy je nejvhodnější doba ji vysadit na zahradu a jaké vyžaduje stanoviště? Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika