Černý bez a výrobky z něj (s cukrem)?



host - 72.86 (?) 
14.5.2012 9:38, zobrazeno: 4131x

Bez černý je zdravý, ať už se jedná o květy či plody. Zásadní kámen úrazu výrobků z něj je to, že do vyráběných marmelád, džemů či sirupů přidáváte cukr a to nemalé množství (zpravidla na 20 květů či 1 litr plodů 1kg cukru). To je prostě úděsné množství!

V dnešní době snad již málokdo neví, že cukr je možné považovat za JED pro lidský organismus (při pravidelném užívání, byť v "rozumném" množství). A kdo to neví, ať si doplní znalosti, neboť jinak dělá velikou chybu.

Pokud vám skutečně záleží na zdraví, vyhněte se cukru! Existuje jedno prastaré alternativní sladidlo - včelí MED, který je ve srovnáním s cukrem jako "den a noc". Bohužel ale i u medu je třeba být pozorný, neboť to, co se prodává v supermarketech jako "med", má s medem pramálo společného. Dokonce menší prodejny rádoby zdravé výživy prodávají tyhlety s prominutím sr.ačky. Proto si najděte spolehlivý zdroj medu - konkrétního včelaře. A žádné výmluvy prosím, když se chce, tak to jde. ;-)

Je velikou chybou státu, že více a významněji nepodporuje naše včelaře.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 211.181 (?), 21.5.2012 20:23

S tím cukrem je to pravda pravdoucí. Doma mu říkáme " bílý jed" a proto sladíme zásadně medem od známého včelaře. Jen, bohužel do meruňkové marmelády musím dávat cukr. Ovšem dávám ho sotva polovinu doporučené dávky již leta a světe div se, no to úplně stačí... toto by si měly uvědomit zejména školní jídelny a necpat dětem k různým " svátkům" sladkosti typu "zdravých" tyčinek a sušenek a místo toho by jim měly paní kuchařky nabídnout ovoce nebo zeleninový salát... ale to je už jiné téma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.5.2012 21:39

Jako včelař takovému emotivnímu nadšení fandím,  ale z objektivního hlediska jsou Vaše slova poněkud přehnaná a důkazy nepodložená. Med je skutečně (asi v jednom objemovém procentu) obohacen vitramíny, minerály, kyselinami a enzymy, které jsou nepochybně zdraví prospěšné. Vzhledem k vysoké energetické hodmotě medu je i jeho konzumace ve větším množství problematická. Z více než 80%  obsahuje jednoduché oligo a disacharidy  - fruktóza 30-38%, glukóza 26-33%. sacharóza 1-10%.  Ve vlivu na kazivost zubů je med ještě škodlivější než cukr.
   To samozřejmě nemění nic na tom, že med je obecně zdravější než cukr, že bychom měli domácí včalaře podpořit a kupovat med od nich a ne ty zahřívané a pančované napodobeniny z marketů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 211.181 (?), 22.5.2012 21:10

Samozřejmě, že si plně uvědomujeme, že med má také velkou energetickou hodnotu, ale taky proto jsme opatrní i na slazení medem. Ono se nic nemá přehánět. Máte pravdu, že si taky uvědomujeme, že je třeba naše včelaře podpořit a nekupovat ty " srágory" ze supermarketů. Že je ale slazení medem lepší a chutnější, to je pravda. Nesmí se ale narvat do horkého čaje a pod...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.2 (?), 21.5.2012 23:33

Bylo by fajn sem dát vyzkoušené recepty na cokoli z černého bezu s medem. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika