protulák / šrucha zelná



host - 6.105 (?) 
13.9.2008 23:09, zobrazeno: 17282x

Nevíte někdo zda se to dá pěstovat u nás.Běžně to roste v řecku, tam si to bezděky trhají a jedí asi jako u nás "zaječí zelí".Rostlina obsahuje profanované omega3 mastné kyseliny a je na ně prý bohatší než rybí tuk.Podle foto mi to připomíná něco čemu můj děda říkal hořčice, podle nahořklé chuti.Je to jedno a to samé.dík

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 91.162 (?), 14.9.2008 1:23

Ne protulák, ale portulák. Pěstovat by ho určitě bylo možné, jenže kde vzít osivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.190 (?), 12.3.2009 10:43

Loni se mi štrucha zelná poprve objevila na zahradě jako plevel.S likvidací jsem měl dost práce. Je to úporný plevel.Umí si kolem sebe udělat prostor a dusí vysazené rostliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
IvanaP - (10) - 181.73 (?), 12.11.2009 12:47

Na jižní Moravě roste všude ve vesnicích mezi dlažbou - zajeďte si vyrejt. Na chuť je výborná, hořká je jen ojediněle.  Chci ji taky, můžeme se domluvit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 237.86 (?), 3.8.2010 11:56

Před léty jsem si donesl a přesadil jednu rostlinu. Dnes nevím jak se jí zbavit.Při tom snad ami nevykvete, natož aby dozrály semena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 100.7 (?), 11.2.2011 8:25

Také se nám rozmnožila poslední dobou na zahradě, před pěti lety jsme ji neznali. Přečetla jsem si, že:

Její poddruh – subsp. sativa – se pěstuje převážně v teplejších oblastech světa jako salátová zelenina i jako zelené koření do polévek (tzv. portulák).

Tak nevím, zda bychom měli ten náš úporný plevel konzumovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 40.135 (?), 11.2.2011 8:51

Zdravím.

Konzumovat se dá a podle zkušenosti to bude tak, že jak ji začnete jíst, budete jí mít za chvíli nedostatek. Tak to říká známý, co si začal vařit špenát z přebujelé bršlice kozí nohy. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.170 (?), 11.2.2011 9:26

Také se mi objevila na zahradě a nemohu ji zlikvidovat.  Je to plevel. Nedoporučuji si ji zanést do zahrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 121.238 (?), 11.2.2011 12:04

podla na je ako burina takmer neskodna, je suchomilna a udrzuje vlhku podu v miestach, kde by bol len prach... typicky sukulent. Nikomu neprerastie cez hlavu.  co sa tyka jedenia, mna dostal fakt, ze je jeden z mala primarnych zdrojov omega nenasytenych... Ryby ich maju z morskych rias

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 128.202 (?), 30.12.2011 8:50

dobry den.o šruše jsem se dozvěděla na podzim.trpím nemocí cervikální dystonie, což je ubývání dopaminu v mozku, to same jako u parkinsna.jsem z vesnice a srucha mi zaplevelila kus zahrady.jak já na ni nadavala.zjistila jsem ale, že obsahuje dopamin, tak potrebný na mou nemoc.ochutnala jsem ji a neni to vůbec špatné.je trošku nakyslá.myslím, že nikomu neublíží a pokud nám dává zdraví, tak hurá do ní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika