Udírna ze starých kamen



host - 203.4 (?) 
14.1.2014 21:28, zobrazeno: 18027x

Dobrý den,

před pár lety sem měl možnost udit ve zděné udírně. Ta možnost už pominula a já se před pár týdny rozhodl něco opět vyudit. Protože je leden a venku zima, tudíž nějaké velké práce venku nehrozí, rozhodl jsem se pro provizorní řešení. Obstaral sem si staré kamna Petry a stloukl na nožičkách budku(udírnu) z dřevěných prken o rozměrech 50x70x80 šxdxv. Kouřovod 1 metr plus koleno do spodku budky. Vím, že zasloužilé uzenáře obráží studený pot, ale chci to zkusit. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Nebo je to jen ztráta času s nevalným výsledkem? Co a jak atd. vím, jen by mě zajímal názor na můj způsob řešení chuti si zas něco vyudit.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 226.182 (?), 15.1.2014 10:51

Zdravím, vyudit se dá prakticky v čem koliv.Jen se obávám že se bude kouřovod ochlazovat a bude dehtovat.Je lepší kouřovod tepelně zaizolovat a zakopat do země.Topeniště bych udělal ze šamotových cihel bez roštu s vrátky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Ptejte se, rpstylle@seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 203.4 (?), 18.1.2014 20:40

Tak "udírna" už je po 2 odpoledne začouzena a zítra jedu naostro. Budu mít možná problém držet teplotu dostatečně nízko(byl sem zvyklý udit na +-70 °C po dobu cca 10-12 hodin), hoří to jak prdlý a moc nechci škrtit přívod vzduchu kvůli dehtování, jedno polínko a držím se nějakých 45 minut mezi 60-80 °C. Zkoušel sem na 2 hodinky poudit kupované klobásky a dobrý-žádná hořkost, žádný nánosy sazí atd., tak držte palce. Na zkoušku mám 2 kila naloženýho bůčku bez kosti, než se bouda zahřeje, nechám ho prohřát ve vodě s česnekem, novým kořením a bobkovým listem(vždycky sem nakládal do láku s česnekem, tentokrát sem na něj úplně zapoměl).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.141 (?), 19.1.2014 10:14

Brzdovy bubon z Iveca, a bedna zo starého počítača /monitora/...

časť udiarne
časť udiarne
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 37.141 (?), 19.1.2014 10:23

Brzdovy bubon z Iveca, a bedna zo starého počítača /monitora/......napravo už terajšia udiareń...

časť 2
časť 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 37.141 (?), 19.1.2014 10:42

Brzdovy bubon z Iveca, a bedna zo starého počítača /monitora/......časť 3

časť 3
časť 3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 203.4 (?), 20.1.2014 10:08

Tak vyuzeno. Maso sem nechal asi hodinku v horké vodě a pak šlo do udírny. Udil sem jen suchým bukem na 60-70 °C po dobu 10 hodin. Možná by to hodinku dvě ještě sneslo. Ale chuťově je výborný, žádnej dehet, neočouzený. První pokus dopadl výborně.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 203.4 (?), 20.1.2014 10:10

Už pověšeno na půdě


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.182 (?), 20.1.2014 11:24

Maso vypadá krásně.At' se Vám daří další uzené dobroty.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika