Klobásy opět nakyslé



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 228.133 (?) 
23.2.2015 6:57, zobrazeno: 81990x

Zdravím, jse už zcela bezradný a proto se obracím s následujícím dotazem. Patřím mezi začínající, zkoušel jsem udit zatím jen 3x, ale pokaždé bez požadvaného úspěchu. Včerejší uzení klobás není opět ok, klobásy jsou takové zvenku nakyslé, ikdyž uvnitř jsou dobré. To střívko se ale pomalu nedá jíst, ještě teď mi je šoufl, když si na to vzpomenu. Pár informací: udírna je dřevěná s odděleným topeništěm a kouřovodem 1 metr. Kouřovod má nyní sklon na metru 5cm. Včera jsem udil na pootevřeném komínku na 1/3, aby vlhkost mohl ajít pryč. Udírna si myslím byla dobře vysušena. Ohříval jsem ji 1,5 hodiny, což si myslím je dostatečné. Topeniště (dvířka)defacto spíše uzavřené, otevřen pouze kruhový přístup vzduchu. Pootevření dvířek pouze na zvýšení teploty. Topení spíše malým plamenem. Jinak uzení: 45min na 80°a poté ca 6 hodin při 60°- 70°. Dřevo jsem si na včerejší uzení opatřil pro jistotu opravdu super. 6 let vysušený buk. Přesto výsledek není takový jaký jsem čekal a jsem z toho už dosti zklamaný. Pro info posílám obrázek udírny. Za případné rady budu velmi vděčný. Jurka.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 23.2.2015 8:13
Příčinou je malý přístup vzduchu do topeniště. Z webu - suchá destilace dřeva: Principem výroby dřevěného uhlí je suchá destilace dřeva, což je jeho částečné spalování za nedokonalého přístupu vzduchu. Tlumeným zahříváním dochází k rozkladné destilaci: výchozí surovinou je dřevo, výsledkem je dřevěné uhlí, uniká dřevný plyn, který obsahuje CO2 (oxid uhličitý), CO (oxid uhelnatý), CH4 (metan) a H2 (vodík). Jako destilát zůstává dřevný ocet, dřevní líh a dřevný dehet....
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 228.133 (?), 23.2.2015 8:51

Zdravím, předně díky za tip. A jak toto odstranit? Topit stále s pootevřenými dvířky? To by se ale teplota dost těžko hlídala - byla by stále vyšší. Tak nevím jak z toho ven. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 23.2.2015 10:01

Tlumí se na straně kouřovodu a výdechu z udírny. Sám popisujete chybu jako že chcete, aby se vnitřek udírny dobře odvětral otevřením komínku.

Někdy se dává do udíren na nejspodnější rošt jutovina nasáklá vodou. Ta jednak tlumí tah, protože jde přes celou plochu jako klapka, tak i rozptyluje a chladí kouř ale zejména se na vodu v ní váže přebytek dehtu a kyselých složek kouře.

A další, v udírně se netopí na maximální tepelnou účinnost spalovacího procesu, ale někdy se naopak dřevo, třísky či piliny přikládají mokré, aby více dehtovaly (tedy produkovaly aromatický kouř) místo spalování na čistý CO2. Tedy musíte mít připravené dřevo suché i namočené. To mokré je pro regulaci intenzity kouře a snižování teploty povrchu žhavého jádra. To suché pro roztopení a udržení teploty žhavého jádra.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.130 (?), 17.4.2015 21:44

Tak nevím, ale udím vše a na buku v dřevěné udírně z palubek 18mm 1x1x v2m topeniště hned vedle. Výhody - malá spotřeba dřeva, do zlatova barva, nikdy kyselé natož černé. Nevýhody - přikládání co 20 min malé polínko, pro hlídání teploty, nemožné uzení studeným kouřem 20°C třeba na týden. Na to si přidej vyvíječ - generátor studeného kouře pro udírny cca 9000 Kč. Jinak dobře vyhřát kouřovod, následně udírnu. Jinak je to černé, kyselé a kdo ví co všechno. Dřevo vysušené 2 roky a nemočit. Hlavně tam nedávat při uzení smrkové, nevysušené a dub.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 156.194 (?), 17.4.2015 21:55

Já udím na studeno slaninu a s kyselým uzením sem se taky potýkal. Byl to vždy problém přílišného množství dřeva v topeništi a pak následným přidušením teploty. Mám malou dřevenou udírnu, něco jako zakladatel vlákna, kouřovod cca 2m zateplený vatou a malé, železné topeniště. Udím následně-rozehřát udírnu na cca 80st-půl hodiny, pak vložit maso a udit již jen pomalu na nízkou teplotu, aby kouř maso jen ovíval, hlavně málo dřeva. Kouř z udírny musí vycházet bílý, nikdy ne zabarvený do žluta či moc šedý, to už je problém s dehtováním a je zle. Naučil mě to starký ze Slovenska, protože sem chtěl dobrou slaninu na hlaušky. A pozor slanina či klobásky se pak musí minimálně 14 dní větrat-já to větrám na půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 72.149 (?), 18.4.2015 9:43

Protože o tom již bylo psáno dost v jiných vláknech doporučuji se podívat na:

- fórum Kulináři

- toto video

- toto video

Celý problém vidím v tom, že se snažíte stejným postupem jako při uzení teplým kouřem docílit kouř studený. Doufám že nejen vám, ale i mnohým z těch, kteří se pokoušeli radit, shlédnutí uvedených odkazů bude užitečné.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 39.91 (?), 19.1.2016 10:31

S tím dubem nemáte pravdu, je zde vidět že nevíte o čem píšete, cca před 3. týdny jsem udil 10 kg klobás dle návodu p. Hynka zde na internetu, vše uzeno na dubu, který jsem měl cca 8 let uschován v suchu, nyní asi 2 měsíce složen vedle boudy na vzduchu, klobásy vinikající, žádáná kyselost, žádný papuch, žádné očouzení. Samo, že byl dub holý be kůry. Udírnu mám zděnou, uvnitř bednění z palubek, na uzení studeným kouřem jsou zapotřebí klapky, mám dvě těsně za topeništěm a na vývodu z udírny, kouřovod 120 cm sklon nahoru 5 cm. Všechno jde, jen nehanit když nevte!!!

Závěr?? Udit na dubu se dá viz publikace od Egon Binder UDÍRNY A UZENÍ

Uzení na dubu
Uzení na dubu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 214.10 (?), 8.1.2016 18:16
Pokud udíte 6 hodin nakyslá chuť střeva je toho výsledek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 72.149 (?), 25.1.2016 10:38

Ukazujete fotku udírny, t.j. té krabice, která má na úspěchu, nebo neúspěchu ten nejmenší podíl. Rozhodující je způsob vzniku kouře a jeho hustota a také postup při uzení. Při spalování musí být přiváděn vzduch jen "svrchu", t.j. žádný rošt. Pokud jde vzduch pod rošt, pak je největší teplota odspodu a ve vrstve nad dochází k destilaci. Hořet to musí zvenčí dovnitř, a hodně vzduchu. Dá se udit i při teplotě 5°C, ale kouř musí být slabý jako když hoří odloženy 2-3 cigarety. Vždy udit cca 6-10hod a pak větrat nejméně stejnou dobu. Pak zase přiudit a tak dál. Proto to tak dlouho trvá. Teplota kouře se neudělá chlazením horkého průchodem nějakou rourou, ale přimícháním studeného vzduchu, t.j. naředěním kouře. Jak tu někdo již napsal, že používá doutnající špalek v otevřením ohništi.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika