Černí broučci v kočičí srsti



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 64.23 (?) 
15.7.2008 15:44, zobrazeno: 168007x

Dobrý den, máme doma 2 dospělé kočky a 2 dvouměsíční koťata. Před 4 dny jsem si všimla, že koťatům v srsti běhají placatí cca 2-3 mm velcí broučci. Jsou tmavě hnědí až do černa. Těch broučků tam mají hodně a srst mají plnou černých teček (vajíčka nebo hovínka?). Jakmile se koťatům rozhrne srst, broučci se rychle rozeběhnou do srsti a schovají se. Neskáčou. Koťata nejsou vůbec neklidná. Naopak polehávají a pospávají, jako by byla unavená. Prohlížela jsem dospělé kočky a nic jsem na nich nenašla. Buď mají v srsti těchto broučků málo a nepodařilo se mi je objevit nebo je nemají. Ani ty černé tečky jsem nenašla. Přitom však líhají společně s koťaty. Koťata také rády líhají v záhonech s květinami, jinak pobývají venku a spí ve sklepě. Do bytu kočky nepouštíme. Může to být nějaký parazit z hlíny? Nebo jsou to všenky či blechy(ale neskáče to)? Také chováme slepice. Může to být parazit od nich?Jak dlouho tyto parazity koťata mají nemohu přesně uvést, neboť jsme byli týden na dovolené (o kočky se starali rodiče). Před odjezdem na dovolenou koťata byla čistá.
Byla bych vám velice vděčná za vaši odpověď, neboť mám 2 malé děti a ty koťata dost často chovají. Chovaly je i po návratu z dovolené, než jsem zjistila ty parazity. Pak jsem to zakázala. Zajímalo by mě, zda je to přenosné i na člověka. Mám obavy, aby se nám to nedostalo na děti a do bytu.  Děkuji moc za vaše odpovědi

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 3.4 (?), 15.7.2008 16:05
Možná vši?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 15.7.2008 16:34

Nejlépe zajet ihned k veterináři. Prohlédne a prodá určitě přípravek proti parazitům. Na nic bych nečekala sama si s tím stěží poradíte.Přípravky které prodává veterinář těžko v obchodě koupíte.Jssou pravda o něco dražší, ale účinější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 153.130 (?), 15.7.2008 16:49

Nečekala bych a opravdu jela hned k veterináři. Je třeba zakročit dřív než se to začne množit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 16.7.2008 23:45

Může se jednat o všenky.  Existuje mnoho antiparazitik.  V lékárně Vám určitě poradí, které je nejvhodnější.  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 5.86 (?), 20.11.2008 21:18

Dobrý den, zrovna válčím s tím samým problémem. Mám kočku (15 měsíců), stejné brouky jako popisujete, jsem jí našla poté, co jsem jí našla - ve 3 týdnech. Po nastříkání Frontlinem brouci i tmavě hnědé kousky zmizely. Teď po více než roce se opět brouci objevili, vypadají jako vši a rychle se pohybují srstí. Myslím, že Frontline je účinný na tyto parazity, proto ho doporučuji vyzkoušet. Jinak moc zdravím a přeji hodně pěkných hcvil s Vašimi kočičkami. Marie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 131.51 (?), 20.11.2008 22:29

Myslím, že se tomu říká neodborně čmelíci, odborně nevím. Mají to třeba i slepice. Stalo se nám kdysi, že jsme koupili vykladené slepice z drůbežárny, kde čmelíci nebyli a ony se jich neuměly zobáky zbavovat, takže když je dostaly od našich původních, doslova jim sežrali na těle všechno peří a oslabili je jednak tím, jednak pravděpodobně neustálým svěděním. Slepice jsme pak myli šampónem na psy proti parazitům a ty, které se té koupele dožily, to vydržely a naučily se od původních zobáky čmelíky ničit, takže další koupele nepotřebovaly. Totéž jsme dělali s kočkami, tam ale zdravé kočky umí čmelíky udržet na malém počtu, dostanou to jen kočky oslabené nebo koťata. Pokud jsem si stačil všimnout, na člověka čmelíci nejdou.  Jinak si myslím, že pokud zvíře snese koupel a potom sušení, že je nejlepší ten šampón, protože prostředky proti tady tomu jsou jedy, které organismus zvířete zatěžují, sice málo, ale zatěžují. U šampónů ta zátěž zmizí po opláchnutí, u různých posypů a postřiků nebo u protiparazitního obojku je ta zátěž pořád. Zdravému zvířeti - kotěti by mělo stačit jednorázové zničení těchto cizopasníků k takovému zlepšení zdravotního stavu, že by je další po nějaké době namnožená dávka parazitů už neměla nijak zvlášť zpomalit ve vývoji či dokonce ohrozit. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 20.11.2008 22:47

Podle mého názoru jde o blechy. Čmelík kuří je roztoč, nikoliv brouček. Čmelík je maličký (obvykle kolem 0,5 mm, napitý do 1 mm), má světlou barvu (běžně bílý až nažloutlý, po napití rudý - plný krve, kterou vypil).

Tmaví "broučci" hemžící se v srsti, po kterých zůstávají hnědá až černá hovínka, jsou blechy. Blecha v srsti neskáče, ale prolézá v srsti, a ro velmi rychle. Skáče pouze tehdy, když potřebuje přeskočit na jiné zvíře, nebo když se ocitne mimo svého hostitele a potřebuje buď najít nového hostitele, nebo když prchá v ohrožení.

Ta hovínka (černé nebo hnědé tečky) se po namočení obvykle zbarví červeně  - rozložená krev. (To je jedno z pomocných poznávacích znamení blech.)

To, že jsou na koťatech a ne na dospělých kočkách je typické - chutná jim "mladá krev" - jdou s oblibou především na tvory, kteří mají nějak sníženou imunitu, což mláďata v každém případě jsou.

Asi nejlepší z prostředků, které se u nás proti blechám prodávají, je Frontline.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.18 (?), 21.11.2008 0:08

Černí broučci  v kočičí srsti jsou všenky, měly je tchánovy kočky. Blecha vypadá jinak. Tihle broučci v srsti vysloveně rejdí... veterinář doporučí prostředek proti nim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 21.11.2008 0:55

Blecha samozřejmě vypadá jinak než všenka :-)

Neviděla jsem konkrétní případ a tak je pravda, že těžko můžu hádat jen podle vágního popisu. Nicméně všenka je obvykle světlá (bíložlutá, šedožlutá) a ne černá, jak zněl dotaz. Naproti tomu blecha je tmavá (hnědá, narezlá či černá, podle druhu.)

Blechy se v srsti hemží mimořádně rychle (podobně jako všenky), takže to není rozlišovací znamení.

Všenka podobně jako veš klade vajíčka, přichycená  na chlupy, tzv. hnidy  - takže napadení všenkami poznáte podle nich. Blechy hnidy nemají. 

Ještě znovu k těm černým tečkám (trusu?) - všenka nesaje krev, ale živí se šupinkami kůže atd. Tmavé tečky by tedy v srsti při napadení všenkami neměly být. Doporučuji znovu zkusit ty tmavé tečky jemně namočit - jestli se rozpouštějí do rudé barvy, tak jde opravdu s největší pravděpodobností o blechy, protože v trusu je natrávená krev, kterou sají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika