Přesazení vzrostlého smrku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
      
Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) 
19.2.2007 21:36
přesazení taktovelkého smrku je dlouihodobá záležitost, minimálně an rok. v oprvním roce se z jara okolo smrku v určité vzdálenosti, odkope zem přesekají se všechny kořeny  ajáma se zasype novou výživnou kyprou zeminou.
Do té strom druhý rok prokoření a vytvoří mnoho kořenů, takže se zvýší procento možnosti  ujmutí na novém stanovišti. Poté druhým rokem z jara. se najme firma která má stroj specializovaný z přesazování tak vzroslých stromů, která strom pomocí vleké zvláštní "lžíce"  "vykousne" ze země, lidé bal obalí pletivem a převeze se an jiné místo, ani po téte složité operaci se ale nemusí ujmout a nevímmjak to bude u smrků a kor tak vzrostlých, bojím se, že u nich to nepujde.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
         
host - 77.39 (?), 20.2.2007 23:21
Výše popsané způsoby jsou správné, ale užívají se při přesazování vzrostlých ovocných stromů. Jehličnany se přesazují a ujímají mnohem hůř. U 7 metrového stromu to ani nezkoušejte, napodaří se Vám jej ani ukotvit proti větru. Smrky rychle rostou, je lepší zasadit nový.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 203.15 (?), 23.6.2010 6:00

Zdravím Vás všechny, co se týče přesazování vzrostlých stromů, není to žádný problém, já takový stroj vlastním, jen jde o to dostat se s ním ke stromu a potom už je to velmi jednoduché. Přesadím jakýkoliv strom až do průměru kmene 20cm metr nad zemí. A s výškou stromu taky nemám problém, převezu ho i s velkým balem kamkoliv a tam jej zasadím zpět do země. Opakuji - mám na to speciální stroj z Ameriky!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 214.225 (?), 11.12.2014 2:54

Jenom rýčem a lopatou to také jde ale je to pěkná dřina. S tím příkopem to sedí a průměr asi 4 metry. Stáří našeho smrku je asi 13 let. Neboť jsme jej každoročně zatrhávali, je velmi hustý a vysoký asi jen 4 metry. Celý jsem ho podkopal a našel nejsilnější kořeny, U nich jsem to co nejhlouběji vyryl a uřízl. Uřezané kořeny jsme zatřeli mazanicí dřevěného uhlí s mlékem Na kmen jsem uvázak kurtnu a manželka osobním autem smrk vytahla. Přetáhli jsme ho se sousedy ručně bez balu,  na jiné místo. Usadili jsme jej do štěrku a zasypali hlínou. Je to druhý strom. První se bez problému chytil, tak uvidíme na jaře. Do dvoru nešlo najet žádnou technikou, na zahradě jsme použili bagr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 251.47 (?), 7.1.2015 13:16

Dobrý den,

po přečtení příspěvků obdivuji odvahu, neboť s přesazením vzrostlých stromů, které na to nejsou pravidelně po mnoho let připravovány je velmi riskantní. 

1. již změna stanoviště, hlavně změna oslunění nebo změna světové strany je pro strom velmi stresující. - vzniká silný opad jehlic může nastat popálení pokud se nedodrží stejný směr světelných podmínek jako na předchozím stanovišti 

2. asi největším problémem je porušení kořenového systému při vytvoření balu - vzrostlé stromy, které vysazují firmy pocházejí z okrasných školek, kde podle druhu se každý rok provádí 2/4 oborávky kořenového systému pro,,donucení,, tvorby kořenů jen do určité velikosti. - mnohým problémem balových stromů a jehličnanů je při manipulaci s balem vyvyklání báze kmene - nejspodnější část kmene a následné přetrhávání a narušení zbytku balu. 

3. velmi důležité je spravné a pevné ukotvení jakéhokoliv vzrostlého stromu u jehličnanů si prosím uvědomte o kolik vzroste váha rostliny pokud na ní napadne sníh. 

- doporučuji nejen ukotvení balu již ve výsadbové jámě a prakticky se řídím definicí co 1m to 1 pevné ukotvení ať již u njižších exemplářů ke kůlu ale u vzrostlých sazenic doporučuji kotvy a ocelové lanka. 

Mimojiné dá se vzrostlý strom vykopat i ručně ale zcela jistě budete potřebovat pro uchování a nerozpadnutí balu drátěnky pro vytvoření balu.. z nouze jsme přesazovali Jírovec cca bal 1,2m šířky a hloubky 70cm pomocí školkařské folie (pevnější netkanná černá textilie) která se podsunula opatrně pod bal a dohromady s 4 pracovníky jsme ji vyjmuli z jámy předchozího stanoviště. Bez mechanizace. I to lze ale je to otročina (když nebyly stroje tak i tak se to dříve dělalo). 

když se vrátím k přesazování jehličnanů má již zmiňovaný smrk velkou výhodu a to plochý mělký kořenový systém (ujmutí při širším balu reálné ponechat mnohem více kořen. systému.) 

doporučuji po výsadbě nemilosrdně pokud rostlina nebyla zakoupena jako balová v garden centru zcela odstranit přehušťující větve sníží to vypařovaní vody a následný šok 

přistínění v horkých dnech vlhkou bílou netkanou textilií také pomůže 

při výsadbě použít zcela určitě substrát pro jehličnany v poměru 1:1 s původní zeminou na bývalém stanovišti. s přídavkem podpůrných látek pro zakořennění symbiotické houby aj..

takže máte můj obdiv když to zkoušíte. může to být 50 na 50 jestli to dřevina zvládne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 198.200 (?), 10.6.2011 16:32

Zkuste se obrátit na firmu OK GARDEN.  Viděl jsem jak na Pankráci v Praze přesazovali mega velkou Pseudotsugu pomocí jeřábu APB, který má dokonce nahrané video na svých stránkách. Nebo na firmu BAOBAB ti přesazovalis lavný strom v Liberci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.39 (?), 10.6.2011 17:41

Kolik set tisíc nebo miliónů stálo přesazení onoho jírovce ("kaštanu") v Liberci a jestli to byly účelně vynaložené peníze tam nepíšou?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 75.52 (?), 11.6.2011 7:18

Minulou otázku jsem měl zaměřenou na peníze ("peníze jsou vždy až na prvním místě", že? :-), ale měl jsem se zeptat: v jakém stavu jsou přesazené stromy nyní? Jak se na novém místě uchytly a zregenerovaly? Prosperují, anebo živoří? Víte o tom někdo něco bližšího?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika