Žloutnutí mladých listů



PavelO - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 76.46 (?) 
7.4.2014 9:05, zobrazeno: 11772x

Zdravím vás u baráku mám mladou jablůňku. Krásně roste, ale teď jsem si všiml že spodní patro má listy které žloutnou. Myslíte že je ro chloróza? Nebo to bude něco jiného. Na fotce mám v detailu jen listek, ale žloutne postupně celé spodní patro.

Jo a mám tam listy jakoby puchrovité.

Nevíte někdo co s tím.





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.4.2014 10:14

Nažloutlé listy moho být náznakem chlorózy, ale nic hrozného to není, postupně kořenící stromek se s tím obvykle vypořádá. Puchrovitý list vypadá jako postižený chladem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.32 (?), 25.4.2014 20:51

Zdravím

Váš problém je opravdu fyziologická porucha. Je možné, podle toho jak píšete, že máte jabloň u domu, že některý její kořen narazil na nadbytek vapna třeba z opravy a nebo stavby domu kde jak známo zednící uklízí stavební odpad do země poblíž domu.  Zde Vám pomůže teď na jaře přihnojit ledkem a při prvním postřiku na ochranu rostlin přidat do postřiku Kristalon plod a květ na listy a stromku to doda co mu chybí rychlou cestou přes listy a obejdete tím také zablokované kořeny vápnem. Stává se, že u podvyžívených listú se už barva nezmění, ale rozhodující je chování a vybarvení nových rodících se listů. Někdy se i podobně vybarvují mladé listy prošlé chladným šokem. Zde se, ale barva listu po odeznění stresu vrátí do normy. Ale pro Váš klid postříkejte stromek Kristalonem plod a květ. (né startem) .

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Miroslav Srba - (19) - 203.231 (?), 2.5.2014 14:02

To je zajímavé, Vlado, to jsem netušil. My máme na zahradě problémy s nedostatkem vápníku. K několika stromkům vysazeným před dvěma lety jsem proto zaryl drcený vápenec. A na jednom z nich jsem letos také pozoroval žluté listy. Že bych to tedy s vápencem přehnal? Nebo je příjem vápníku kořeny problematický a je lepší doplňovat ho na list ve formě Ca(NO3)2?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.236 (?), 19.5.2014 1:06

Zdravím

Než odpovím tak chci říci, že mi stromky dělají zatím stále radost. Musím se pochlubit, že i některé zakvetly, ale květy jsem jim nemilosrdně odstranil. V květnu jsme měli tady v noci takový tajuplný fofrmrazík, že silně namrzly i rostliny schované pod sklem a teploměr v normální výšce ukazoval celou noc kolem 5' C.  I když je mi jasné, že jakmile klesne teplota večer k 7'C, že je většinou 100% jistota výskytu. A to bylo i jasné, že teplota stale klesala ke 3' C v normální výšce. Teď to bylo zajímavé, že ve výšce naší hlavy bylo celou noc pomalu 6'C a tráva při východu slunce neměla šedivce tak se za pár dní objevily mrazové škody na zelenině a to i zakryté. A i poškození listú silněji vykazovala odruda Chodské i když ostatní odrudy byly bez příznakú. Jinak mimochodem se z toho také dostává dobře.  Bohužel pro mě je smuté, že Chodské je u mě pionýrská odruda a to i v širokém okolí ve Slezsku i přes její vysoký existenční věk.

Co se týká vztahu vápníku ke kořenúm jabloní, tak tam je vztah netečný a bez zájmu i přesto, že koruna a hlavně plody vyhlásily poplach na jeho nedostatek. Vápník špatně přechází přes buněčné membrány ve stopce plodu a i v kořenech to má komplikované a to i kdyby stromek rostl v sudu s hašeným vápnem tak bude stále problém. Zde je jediná možnost jak zařehnat krizi tím, že pošleme vapnik postřikem přímo na listy a plody a hlavně u citlivých odrud na vápennou blokaci provádíme pouze lehké udržovací řezy a hlavně silně omezíme hnojení dusíkem hnojivy s rychlým jeho uvolňováním. (ledky) 

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 19.5.2014 15:02

Už to zde bylo vícekráte řečeno.
Nedostatek vápníku, např. u jabloní, bývá nejčastěji zapříčiněn přehnojením dusíkem nebo draslíkem i vysoká zásoba hořčíku v půdě bývá problematická, vyskytuje se však zřídka.Vysoká zásoba N nebo K v půdě blokuje příjem Ca. Zde pak pomůže v daném roce hnojení Ca na list. Listových vápenatých hnojiv je už celá řada. U jabloní od konce července by se měly používat pouze Ca hnojiva bez dusíku, nebo s jeho minimálním obsahem.

Co se týče chlorozy, opět se to zde omílalo. Příčína nedostatek Fe. Může ho způsobit nadměrný obsah fosforu a zejména vápníku v půdě, zhutnělé těžké půdy, mokré a studené půdy, poškození kořenů i další vlivy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika