Opadávání jablek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
10.4.2012 9:41

Jistěže, černý úhor má své výhody a pro produkční výsadby je metodou volby. Luční trávník má přednosti jiné. Brání erozi půdy, jejímu vysychání, dá se po něm chodit i po dešti, padaná jablka a švestky jsou čisté, třešně tolik nepukají. Ale hlavně - trávník je krásný a báječně se v něm leží!  Při tom, jak po odkvětu pampelišek je všude bíle nastláno, jak bršlice a pýr vystřelují své oddenky na metr daleko, nevěřím, že by černý úhor zůstal přes rok bez plevelů.
   Vrtání děr má ještě jiný význam. Pod asi 15cm vstvou ornice (drnu) je těžká vlhká jílovice. Pouhým obrytím bych zkypřil pouze tu úrodnou vrstvu. Navrtáním děr se snažím nejen zabránit tomu, aby všechny živiny snědla tráva, ale taky zúrodnit a provzdušnit i tu jílovitou spodinu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.47 (?), 10.4.2012 14:44

O príjemnosti trávnika viem tiež svoje. Najlepšie je chodiť po ňom bosky ráno, keď je orosený. Pod jabloňami hustý koberec trávy zabraňuje prístupu vzduchu a vlahy ku koreňom. Tam sa mi osvedčila voľná pôda občas skyprená motyčkou. Semená burín nelietajú vo vzduchu ako výtrusy húb. Pokiaľ si ich nedonesiete do záhradky s hnojom, v priebehu roka sa vám pôda pod jabloňami nezaburiní. Pozrite na moje staršie snímky jabloní na fóre.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.4.2012 18:10

Semená burín nelietajú vo vzduchu ako výtrusy húb.
Každý středoškolák ví, že vzduchem se šíří mnoho, možná většina semen plevelů - smetánka, pcháč, peťour a mnoho dalších. Říká se tomu odborně anemochorie. Co s tím mají společného fotky jabloní, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.56 (?), 10.4.2012 22:10

Účelovo ste nepochopil, že dolet semien burín vo vetre je ďaleko kratší ako dolet spór, askomycét, peritécií a iných pôvodcov parazitických ochorení. Na snímke jabloní je vidieť pôda bez burín. Okrem občasného vypichnutia púpavy a ojedinele kuračky sa s bežnými druhmi burín v záhradke nestretávam. Napriek tomu, že sa šíria aj vetrom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.38 (?), 8.4.2012 23:28

Paní Eleno, skúste špecifikovať, ake predstavy som podľa Vás mal na mysli? Rád by som to pochopil. Domnievam sa, že ste si pomýlila adresáta Vášho príspevku. K stokilovej odrode "zadávajícího hosta" som sa nevyjadroval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 8.4.2012 14:16

Jdouce letmo okolo vmísím se do debaty. On ten dotaz patří do kategori těch, za něž by tazatelé měli dostat po kebuli. Neb postrádá jakékoliv informace, z nicchž by se alespoň zdálky dalo usoudit, co se děje a je rozbuškou pro slušný flamewar. Už to že jabloň má snad metrák jablek a dozraje jich 5 kg je hodně nepravděpodobné. Tazateli nelze než schválit jeho záměr s vykácením stromu. Je to řešení účinné a definitvní. Tedy moje rada zní: zlikvidujte to. Nebudete muset nic stříhat a zbavíte se problémů s opadanými jablky. Pár jablek si po celý rok vždy pohodlně koupíte v hypermarketu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 77.140 (?), 12.4.2012 9:13

Dávat příklady mladým zahrádkářům o intenzivní péči o stromy jako otročině mě opravdu nepřipadá správné.Jen jsem napsal jak to dělám a co mě přináší výsledky.Je na každém jak se rozhodné a co bude preferovat.Je jedno zda trávu nebo úhor, obojí je správně.Přizpůsobí se jen skladba výsadby (podnože, tvary atd.)Péči potřebují oba způsoby.Ještě se zmíním o probírce plodů.Odpor chápu o vyšších tvarů nebo rozsáhlé výsadby (neproveditelné) ale u nižších tvarů zákrsků, vřeten,čtvrtkmenů mě přístup o časové náročnosti zaráží.Je to opravdu náročnější ale stále smysluplnější než stejný čas věnovat úklidu po hromadných propadech před sklizní nebo v červnu. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 12.4.2012 10:41

O tom, že Váš postup, pane Polehlo,  je správný nikdo nepochyboval a v prvním odstavci jsem to taky uvedl.
Říkáte: "Jen jsem napsal jak to dělám a co mě přináší výsledky.."
Ano, v tom případě je to v naprostém v pořádku. Jenomže Vy jste v to prvním příspěvku napsal trochu jinak:
"Zdá se vám to pracné? ANO ale jiná cesta k úspěchu nevede." Proto jsem si dovolil zareagovat

Samozřejmě souhlasím s tím, co jako zkušený pěstitel víte a píšete o vysokých a nízkých tvarech. Předpokládal jsem, že zadavatel, píše-li o metráku jablek, měl na mysli spíš ty větší stromy. 
   Nejsme zde ve škole mladých zahrádkářů. Je zcela na úhlu pohledu každého majitele zahrady, zda v ní chce   relaxovat nebo intenzivně pěstovat ovoce. Sám za sebe si myslím, že lze s trochou kompromisu skloubit obojí. Bohužel stále víc se kolem sebe setkávam s lidmi, kteří kvůli obavě z nutných prací kolem ovocných dřevin raději stromy vykácejí a místo nich vysejí bofixový trávník, vysadí tuje, konifery, bazén a pergolu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.61 (?), 12.4.2012 14:16

Zdravím Vás pane Vlastimile! Váš dnešný vstup opäť tradične vystihuje podstatu problémov s pestovaním jabloní. Ono naozaj záleží na tom, ako vážne berieme svoje hobby či lásku k živej prírode. Pre toho, kto sa z nej teší, neexistuje slovo otročina. Spravidla sme limitovaní plochou pozemku určeného na pestovanie. Ak by som ho mal veľký, pestoval by som jablone jedine v tvare štíhlých vretien, pričom jednotlivé odrody by som štepil na stredne vzrastné podpníky, napr. MM106, na ktoré by som navrúbľoval vložku z odrody Pinova. Je neuveriteľné, ako každým rokom táto sorta spoľahlivo a bohato rodí. Pod korunami stromov by som nechal čierny úhor. V tomto naozaj inú cestu k úspechu- kvalitným výberovým plodom- nevidím. Výskum stresového vplyvu celoplošného zatrávnenia na kvalitu ovocia a produktov z neho je ešte len v začiatkoch.

A čo povedať na názor "stále víc se kolem sebe setkávam s lidmi, kteří kvůli obavě z nutných prací kolem ovocných dřevin raději stromy vykácejí a místo nich vysejí bofixový trávník, vysadí tuje, konifery, bazén a pergolu."? Máme na našej ulici tiež takého novousadlíka, ktorý jablone vyrezal, zrejme preto, že ich nevedel pestovať a preferuje pohodlie. Máme tu ale aj mladých ľudí, ktorí okolo novostavieb vysádzajú ovocné stromky. Nie som pesimista a nepovažujem sa za snoba, aj keď mám tiež "bofixový" trávnik (v poslednej dobe už len vypichujem púpavy vypichovačom), pestujem tuje, konifery, stolový vinič na pergole nad záhradným vlastnoručne postavaným krbom, chovám koi-kaprov v jazierku pred domom a cez leto sa kúpeme s vnúčikom v sezónnom nadzemnom bazénku vyhrievanom prostredníctvom plastového strešného kolektora. Čierny úhor pod jabloňami si rád a bez frflania okopem, občas vyberiem daakú tu burinku. 50 metrov od nás sú síce spustnuté záhrady starousadlíkov, ktorým zbúrali domy, ale semená lebedy, amarantu, paliny, slaku, pcháča a.i. k nám na túto vzdialenosť nedoletia. Práve vďaka susedom s "bofixovými" trávnikmi je udržovanie povrchu pôdy bez burín v záhradke bezproblémové. Prajem Vám tiež, nech Vás žiadna námaha nezastaví!smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 77.141 (?), 12.4.2012 14:48

Tak, tak ovocnářů, kteří se nebojí zapotit bohužel ubývá.Táké to vidím kolem sebe.Kam to směřuje vystihl pěkně pan Vysloužil.Začíná převažovat relaxační využití než pěstitelské. Jistě to tak funguje i u Vás pane Pal'o.Raději se hrabu v zemi, to mě baví.Snad se přístup k půdě vylepší.Nikdo vám nedá takovou kvalitu jako svoje vypěstováné ovoce, zelenina nebo brambory.Vadí mě jak se v posledních letech zachází s půdou.Místo aby živila národ, plodí kukuřici do bioplynových stanic.Je to mimo téma tak končím. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika