Opadávání jablek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.48 (?) 
8.4.2012 10:28

Pane Vysloužile, ak dovolíte, mám pre vás férový návrh: Chápem, že sedenie za počítačom je príjemnejšie a menej namáhavé, ale čo keby ste namiesto rýpania do mojích príspevkov ohľadne jarného rezu broskýň rýpnul hneď po sviatkoch napr. do vášho zatrávneného (zaburineného) sadu? Stačí odstrániť konkurenčnú trávu iba pod korunami a dať jabloniam to, čo si zaslúžia. Verte, že sa potom väčšina z nich vráti k pravidelnej rodivosti a vaši blízki si ešte viac pochutia na výberových plodoch. Viete, že iná ovocná plodina- vinič hroznorodý negatívne reaguje na celoplošné zatrávnenie zhoršením kvality a trvanlivosti vína? Evidentne vám uniklo, že pán Polehla nepestuje jablone extenzívnym spôsobom. Tomu aj odpovedajú fotografie jeho úrod, ktoré sú, prepáčte, bezkonkurenčne krajšie ako tie na vaších snímkach. Som presvedčený, že väčšina pestovateľov sníva o pravideľných úrodách veľkých a zdravých plodov. Snívate o nich istotne aj vy. Dokázal ste to napr. kritikou nevyrovnanosti plodov odrody hrušne Dicolor. Nemusím byť prísny, aby som takisto pochopil, že iná cesta, akou ide pán Polehla, naozaj k úspechu nevedie. Komu česť, tomu chvála. Pán Polehla nás nezaplavuje príspevkami tak často ako vy, ale ak nám napíše, môžem to takmer vždy považovať za návod na úspešné pestovanie. Prajem mu nielen príjemné sviatky, ale aj veľa trpezlivosti a pevných nervov!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 54.27 (?), 8.4.2012 10:44

S panem doktorem Vysloužilem souhlasím, po jeho příspěvku jsem si říkala, no konečně si nepřipadám jako sadařský barbar. Taky nemáme černý úhor, pod částí zákrsků dokonce pěstujeme zeleninu, jahody, část je zatravněná "zaburinovaná" nemlich stejně, seče se pro králíky. Moc nestříkám, spíš vůbec, probírku neprovádím, bych se z toho zblbla. Jablek míváme pěkných a dobrých hojně i v době, kdy kolem moc jablek není. Jediný rozdíl - nových rezistentů mám asi 5, jinak starší a staré odrůdy.

Pro hosta zadávajícího - nenecháváte náááhodou jablka na stromě dlouho - nečekáte na dozrání tam, kde jablka musí dojít v bedýnkách? Kdybych čekala u "panenek" na úplné dozrání, sklídím možná, možná 10.m I když je to jablko, které vydrží v poho do května, sklízet se musí do půlky září. A i to je někty o fous.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 54.27 (?), 8.4.2012 10:45

Ještě dodatek - nepodepsala jsem se - Elena - a letňáky jsou bohužel padající "mršky", zvláště ty nejranější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 8.4.2012 10:49

A co obaleč? Červivá jablka taky padají předčasně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 8.4.2012 13:23

Milý Paľo, tak za prvé, v prvním odstavci jsem postup pala Polehly pochválil, jako správný a nechci s ním polemizovat.
Za druhé, pan 211 37, podle toho, co píše,  jistě nepatří k intenzivním pěstitelům ovoce. Od pana Polehly však dostal radu (jistě dobře míněnou), že jiná cesta, než on popisuje,  k úspěchu nevede. 
   Víte, podobně jako asi zadavatel, chci, aby mi zahrada přinášela především potěšení, pohodu a zdravý pohyb na čerstvém vzduchu.  Sad přirozených tvarů s luční trávou je k tomu jako stvořený. Nezlobte se, ale rozrýt trávník a udržovat černý úhor pod bezmála dvěma sty stromy nehodlám. Nemluvě o tom, že by mi to manželka ani nedovolila.
    Jestli jste četl dobře, střídavá plodnost není problémem mým, nýbrž některých okolních zanedbaných sadů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.38 (?), 8.4.2012 23:40

Milý p.Vysloužile, reagoval som iba na váš príspevok smerom k radám p.Polehlu, nie k celému vláknu. Z toho zrejme vyplynulo vzájomné nedorozumenie. Trocha som tiež zasrandoval, tak ako vy pri broskyniach, ale nenútil som vás porýľovať trávnik naraz pod všetkými jabloňami. Dá sa to robiť postupne alebo s pomocou techniky. Ale v tom vám nechcem radiť. Čo vám prinesie potešenie a pohodu, o tom si rozhodnete iba vy sám. Máte pravdu ohľadne nepozorného čítania. Naozaj vám pri extenzívnom pestovaní v zatrávnenom sade hnojenom slepičincami jablone plodia každým rokom?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.4.2012 8:18

Naozaj vám pri extenzívnom pestovaní v zatrávnenom sade hnojenom slepičincami jablone plodia každým rokom?
Ano, drtivá většina odrůd plodí pravidelně.Sem tam některý stromek odpočívá a má jednou za 2 - 3 roky úrodu menší nebo skoro žádnou.. Určitý sklon k periodicitě mají, Vilémovo, Mutsu,  Gustavovo trvanlivé, Čistecké lahůdkové, Erwin Baur, Kids Orange, Bláhova oranžová, aj , z rezistentů Zuzana, Produkta, Otava, částečně i Vanda.
   Teoreticky ale proti střídavé plodnosti nic nemám. Přijde mi efektivnější sklidit metrák jablek z jednoho stromu a příští rok z jiného než stejné množství trhat každoročně ze stromů dvou. To ale není současná situace. Tak tomu bylo dřív, když byla většina stromů starých a pěstoval jsem odrůdy jako Ontario či Boskoopské, které k pravidelné plodnosti přemluvit nešlo.
   Vzhledem k profilu zahrady (část v prudkém svahu) je použití techniky problematické.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.34 (?), 9.4.2012 14:30

Prebierka nadúrody plodov u tak veľkého počtu jabloní je pre 1 človeka fyzicky nezvládnuteľná. S tým s vami súhlasím. Aj protierózne zatrávnenie svahovitého pozemku dáva tiež zmysel. Napriek tomu by som si pohrál s povrchom pôdy pod korunami a postupne ho opatrne zrýľoval. Aj aplikácia kompostu či iných hnojív by bola efektívnejšia a menej prácna ako vyvrtávať diery do tuhého trávnika za účelom prihnojovania. Berte to ako môj pohľad, či návrh. Nikoho neznásilňujem a nič nevnucujem, tak ako ma vidí náš milý p.Wimpi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 9.4.2012 18:08

   Jsem přítelem svých stromů, ale nejsem jejich otrok. Docela mě baví řezat, roubovat, zkoušet chutě nových odrůd, nebaví mě stříkat, sklízet a vůbec mě nebaví rytí. Že by jabloně dokázaly ocenit obrytí s pohnojením  pod korunami, tomu bez výhrad  věřím. Je špatné, když většina stromů zaplodí málo či vůbec. Jenom jedna věc je ale horší. Když pořádně zaplodí všechny.
   Ruku na srdce, p. Paľo, při vší úctě k věcnému tónu posledních příspěvků (ty smazané ponechme stranou), Wimpi není zdaleka jediný, kdo si myslí, že větší porce tolerance by neuškodila žádnému z nás .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.57 (?), 10.4.2012 9:11

Pane Vysloužile, myslím si, že otrokom sa stávame vtedy, keď niečo dlhodobo necháme v pôvodnom stave a potom sa naraz snažíme situáciu zmeniť. Tak ako napísali viacerí na fóre, nechávam tiež pod jabloňami volnú pôdu. Tento rok som zrušil popri stene aj riadok jahodníku. Keďže pravidelne kosím trávu okolo RD a v záhradke nepoužívam družstevný maštalný hnoj plný semien poľných burín, pôda ostáva počas roka čistá- odpadá námaha s vytrhávaním burín. Rozrušenie škralúpu po letnej búrke či jesenné rýľovanie nepovažujem za otročinu. Pri množstve vašich jabloní je to však pre 1 sadára dosť práce. Práca je však aj vyrobiť do hustého trávnika diery pre hnojenie jabloní. Preferujem voľnú pôdu pod ovocninami- nielen z titulu snadnejšieho hnojenia, ale aj lepšieho prístupu vzduchu a vlahy ku koreňom. Hustý koberec trávy je niekedy prevít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika