Jak ošetřit řez - vosk nebo balzám?



ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?)
15.4.2015 12:00

To s tím barevným Balakrylem je zajímavý nápad. Mně osobně to ale nepřijde jako estetický problém. Spíše naopak, ukazuje to, že majitel o své stromy správně pečuje ;-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 67.142 (?), 15.4.2015 10:31, zobrazeno: 20207x

Dobrý den, prosím o radu, jak nejlépe ošetřit strom po řezu. Je lepší vosk nebo balzám? (případně něco jiného?) A je třeba do vosku či balzámu něco dalšího přimíchávat (jako třeba do směsí vlastní výroby uhlí, fungicidy a já nevím co ještě)?

Je vhodné vosk nebo balzám kupovat v marketu? Není tam moc na výběr, mají tam výrobky od Nohelgarden (Stromena) - dá se? Nebo na značce, výrobci příliš nezáleží?

Ještě jsem četla, že lze ošetřovat třeba Balakrylem, že je to výjde levněji. Má Balakryl oproti balzámu ještě jiné výhody, nebo jde jen o tu cenu? (o cenu mi nejde, vzhledem k tomu, že mám jen 4 stromy)

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 15.4.2015 11:44

Pozor! Důležitá informace pro pány tvorstva-každá neošetřená rána - to je ztracená velká štamprla slivovicecrying. Nevěříte? Potom asi abstinujetewink. 1. Štěpařský vosk-jak už sám název napovídá, jeho prvotní, hlavní účel je pro štěpování. Dá se využít i na oš. jinak vzniklých ran, ale při nižších teplotách se s ním špatně pracuje. 2. Stromový, sadařský balzám-pohodlná aplikace, stejně jako vosk obsahuje látky, které urychlují hojení, nevýhodou je, že obzvláště větší pacient další 2-3 roky prozrazuje zákrok-každé zatřené místo je dlouho do dálky viditelné-takže estetické mínus. A když máznete pupenec, tak se ten nerozvine- lepivá síla je velká. 3. Balakryl-při zvolení-namíchání správného odstínu není ani po velkém zákroku téměř stopa, většinou vyhoví hnědá-i to, že se rána takovou barvou natřená ve dne zahřívá, má svůj pozit. efekt. Jednoduchá aplikace-štětcem. Takže, podtrženo+sečteno, 1,2nebo3 je VŽDY lepší, než 0. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 15.4.2015 12:00

To s tím barevným Balakrylem je zajímavý nápad. Mně osobně to ale nepřijde jako estetický problém. Spíše naopak, ukazuje to, že majitel o své stromy správně pečuje ;-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 15.4.2015 12:17

Estetiku jsem zmínil v souvislosti s šedomodrými balzámy, často jsem volán k pomoci se stromy, kde jsou lidi na vážkách-vykopat?, zachránit?, pokud zachránit, tak se vší parádou-někdo připlatí za balzám a nevadí mu, že strom svítí do dály jako dalmatin, jiný-spíš jiná- raději, když po rozsáhlém zákroku je minimum stop. Prostě jako chlap nebo žena po operaciwink. Jo a přehnaná šetrnost někoho svádí k použití synt. barev-to nééécrying, to raději nezatírat, nebo ještě lépe neřezat, nepěstovat! S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.131 (?), 15.4.2015 12:11

Na větší rány na starém dřevě je lepší balzám, pokud chcete ošetřit po řezu jednoleté výhony třeba u peckovin, je lepší štěpařský vosk (třeba balzám z Hlubny se na jednoleté výhony vůbec nesmí používat, spálí je).

Balzám oproti Balakrylu obsahuje složky, bránící tomu, aby rány napadly houby.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 15.4.2015 12:26

Ještě existuje i varianta v otázce nezmíněná, totiž nedělat nic. Před časem jsem někde četl nějaký článek, kde autor srovnával řezy ošetřené různými způsoby s řezy neošetřenými vůbec. Závěrem článku bylo, že ať uděláte tak nebo tak, případně neuděláte nic (žádné ošetření), tak to vyjde nastejno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 92.38 (?), 15.4.2015 12:40

Asi tak. Zřejmě mají všichni pravdu,, ale já bych to tak nedramatizoval. Každý živý organizmus je od přírody vybaven hojícími mechanizmy proti poranění. Ty malé rány se obvykle zahojí a mnohdy nejlíp bez jakéhokoli zásahu. Co se estetiky týče, takový Tervanol má takovou barvu, že zatřená rána splývá s kůrou i při pohledu zblízka. Jinak nevidím velký rozdíl v zatíracích materiálech, důležitější než zatírání ran jsou zásady řezu. Tedy velké řezy nedělat horizontálně, aby na nich nestála voda, řezy se silným tažněm dělat na kroužek a nenechávat pahýly, u slabých tažňů naopak nechávat Zahnovy pahýly, ponechávat dostatek listové plochy nutné k proudění hojivé mízy atd. Zásadní chyby nenarovná sebepečlivější nátěr. Na druhé straně u velkých vysušujících ran - např. okousaná či srncem odřená kůra, vyřezané rakovinné a mrazové rány - je zatření obnažených pletiv žádoucí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 15.4.2015 12:53

přírodní zacelující látky jsou smola a latex 

Některé rostliny si ochrannou vrstvičku vytvoří samy (zasmolení ran jehličnanů a pod.) jiným je třeba pomoci. 

Pokud esteticky upravujete mrtvé dřevo, je použitelná jakákoliv barva chránící jej před vlhkostí a spórami hub (třeba i ten Balakryl). Jestliže ale ošetřujete živé pletiva a chcete jen posílit obranyschopnost, pak musíte volit látky strukturou blízké charakteru ošetřené dřeviny. Na dřeviny ronící smolu se dají použít vosky a fermežoolejové barvy a naopak na stromy ronící sladkou mízu a latexové mléko je lepší použít Latex, Tervanol,...  Na ošetření stromů se dle možností vyvarujte použití přípravků se Styrénem a Akryláty. To už je lepší nedělat nic, nebo smíchat pálené vápno s kravincem. Nejhorší verzí je použití tak silné desinfekce, že ta pak brání vytváření všeho včetně hojivého kalusu.

Pokud potřebujete něco univerzálního na nátěr zahradního nábytku i stromů, volte LATEX RAL 6029. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 15.4.2015 13:28

Máte někdo zkušenosti s balzámem Eko-Derma? Je na bázi akrylátu, ale podle výrobce neobsahuje látky toxické pro rostliny. Je u něj také nebezpečí popálení mladých rostlin jako u balzámu z Hlubny? A proč se nedoporučují přípravky na bázi akrylátu, čím je to škodlivé? Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.126 (?), 15.4.2015 13:46

Po zkušenostech používám bílou fermežovou barvu ale hlavně nožem zahladit ránu ale je to vidět z dálky, to mě ale nevadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika