Hrušky z obchodu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.199 (?) 
26.1.2017 16:24
Pre 205.204: Z tých menovaných zimných mám Bohemicu, Eriku a Bieloruskú. Erika má len niečo vyše 1 roka, teda ešte nerodila. Bieloruská rovnako, ale tá už zarodila známemu, chuťovo bola veľmi dobrá, trvanlivosť sme overiť ešte nestihli (bolo to len pár plodov, zjedli sa rýchlo). Bohaté skúsenosti mám s Bohemicou, tú pestujem už roky (na dulových podpníkoch). Pocity z nej mám zmiešané, sú roky kedy je chuťovo vynikajúca, ale aj roky keď kvalita pokrivkáva. Zrejme potrebuje istú sumu teplôt a slnečných dní, a to aj v mojej teplej polohe. Skladovať sa dá väčšinou do marca, ale vtedy už stráca na kvalite. Celkove problematika neskorých zimných odrôd hrušiek nie je podľa mňa zatiaľ uspokojivo vyriešená (chýba odroda skvelej chuti a extrémne dlhej skladovateľnosti bez straty kvality, niečo na spôsob Admiralu medzi jablkami, ktorý v tomto exceluje). Isté nádeje vkladám do starej belgickej odrody Hardenpontova, ktorú som vysadil teraz na jeseň. IH P.S.: To že každá sezóna môže byť iná dokladujú aj fotky - je na nich Dicolor (dnes) v ešte dobrom stave, vydržala o mesiac dlhšie než minulý rok, možno vďaka tomu terajšiemu chladnému počasiu.
Dicolor
Dicolor
Dicolor
Dicolor
Bohemica-v dobrom roku sa viac vyfarbí, v horšom je zelenšia
Bohemica-v dobrom roku sa viac vyfarbí, v horšom je zelenšia
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.12 (?), 26.1.2017 20:34
Pre tých čo nakupujú hrušky v obchodoch - portugalská odroda ROCHA. Pôvodom stará (objavená v r.1836), dlhý čas známa iba v Portugalsku, kde tvorí drvivú väčšinu pestovaných hrušiek. Dozrieva zhruba ako Williamsova (koncom aug.-začiatkom sept.), avšak vynikajúca skladovateľnosť v ULO - skladoch a odolnosť na otlačenie z nej urobili sortu ktorá v posledných 15 rokoch expanduje z Portugalska na západ. Dorazila už do Poľska, takže je zrejme otázkou času kedy sa objaví na pultoch predajní u nás. Chuťovo by mala byť excelentná, sfarbením (nie tvarom) v zrelosti pripomína trochu Abate Fetel. Je citlivá na choroby a zrejme aj teplomilná, takže na pestovanie u nás to asi nebude. Ak sa objaví v obchodoch, týchto pár informácií možno trochu prospeje tým čo si hrušky kupujú. IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 26.1.2017 14:35

Já Vám rozumím a jsem rád, že jste sem vložil tento dotaz. Jen se asi uspokojivé odpovědi nedočkáte. Hlavně proto, že se objevují v obchodech plody různé kvality. Zde jsou většinou "zarytí odpůrci", anebo konzumenti právě se špatnými zkušenostmi kupovaných plodů. Škoda, že jsem neměl hrušek více, jelikož teplé září se na kvalitě pozitivně projevilo. Vytáhla se i taková většinou nemastná a neslaná Astra. Na Lucasce jsem měl jeden menší plod, který měl výbornou hruškovou vůni i chuť. U více plodů a za jiného počasí může být výsledek odlišný, to nepopírám. Stejně tak chutné byly i plody příbuzné NELY (Lucasova x Nelisova), která je odrůdou zimní. Lucasky z obchodu byly samozřejmě před tím schlazené, proto je mám ve sklepě stále tvrdé. 

Přispěvek určen zadavateli dotazu na odrůdu Lucasova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mino BA - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 248.44 (?), 26.1.2017 21:40

Hrušky z obchodu sú z prevažnej časti ťažký fail. Ako tak sa zadarí Konferencia, po "odležaní" niektoré Abate Fetel. Jedinýkrát som sa dostal k lahodným Lucaskám, inak až na túto výnimku získali ocenenie - už nikdy viac. Takisto po mnohých pokusoch veľmi slabučké Drouardova, Q-tee, Packham´s Triumph - ani po niekoľkých týždňoch skladovaniach pri izbovej teplote sa ich chuť nikam nepohla, putujú zväčša do hnoja... Williamska z obchodu bolo pre mňa akési nahorklé čudo, ktoré som odmietal zasadiť..až kým svokra z neďalekého sadu nepriniesla niečo neprekonateľne lahodné s tým istým menom (červená verzia na semenáči tu pribudla na jeseň)...U mňa v záhrade Abate Fetel, Novembra (jediný plod, vcelku vydarený), v obchode som ich ešte nestretol. Parížanky zo severu SK (z rodičovských sadov) na pohľad škaredé, ako čert, ale dužina ešte na Vianoce - sladučká dokonalosť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Permatat - (15) - 170.112 (?), 27.1.2017 8:39

Děkuji za diskuzi. Mám na zahradě asi 13 starých odrůd hrušek, ale Lucasova mezi nimi není, místo ní jsem zvolil Dielovu. Chtěl jsem ji tedy jen ochutnat a tak jsem snad poprvé (a zřejmě i naposledy) koupil hrušku v obchodě... Všechny sromy jsou ale ještě malé, jelikož jsem sad zakládal před čtyřmi roky. Aleš, Tatenice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 27.1.2017 8:53

Já naopak špatné zkušenosti s kupovanými hruškami nemám. Jednou selhaly Lusacky, ale třeba B.flašky, Konference nebo Concord popřípadě Williamsky nikoliv. A mají ty Vaše plody nyní máslovitou konzistenci? Jestli jsou stále tvrdé, tak je nechte v teple "dojít". Vůbec nejlepší bude, když budete později posuzovat vlastní plody z Lucasovy, které si také ve správnou dobu sklidíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Permatat - (15) - 170.112 (?), 27.1.2017 9:29

Mě minulý týden došla Madame Verté a jiné už nemám (Teď už mám jen zbytek jablek), tak jsem si koupil jen jednu Lucasku. Byla už žlutá, takže jsem se do ní pustil...  No a abych nemusel nedostatek ovoce řešit, pořídil jsem si 2ha TTP a vysadil sad (jablka, hrušky, slivoně, třešně, višně, ořechy, broskve,...). A tím, že bylo koupené ovoce takové jaké bylo, jsem se jen opět ujistil, že mít kousek země, kde rostou ovocné stromy, je prostě štěstí smiley Jak již tady někdo psal: Taky nejezdím nikam na dovolenou k moři, do aquaparků a jinejch nesmyslů, to všechno mám ve svém šťastném sadu... Jen si musím ještě pár let počkat, až mi ty vysokokmeny trošku zmohutní. Těším se na každé jaro.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 27.1.2017 10:04

Nechci nijak rozšlapávat bábovičku, ale dovolím si dvě poznámky. Až se ten sad dostane do plodnosti, měl by se sklidit. Bude to fuška. A následně se bude muset ovoce uskladnit. A to je mnohdy problém. Proto třeba nijak nejásám nad extrémně dlouhou skladovatelností, kterou někteří hledají. Mám sklep částečně ve skále a koncem zimy tam většina ovoce zplesniví, o uchovatelnosti do jara - léta není řeč. Uskladnit a uchovat v dobrém stavu ovoce z takového (vašeho) sadu je husarský kousek a když to dokážete, smekám sombréro.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.37 (?), 27.1.2017 10:36

Tak, jako nové auto už nikdo neopraví doma v garáži, tak běžným sklepem nemůžeme konkurovat chladírnám s řízenou atmosférou.  
O to s větší chutí jím ovoce přímo ze stromu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Permatat - (15) - 170.112 (?), 27.1.2017 10:57

Ovoce, co naroste na vysokokmenech budu mít většinou pro svou vlastní potřebu (jak s oblibou říkám: Abych měl ve stáří co vůbec jíst...). S uskladněním myslím problém nebude, jelikož mám po předcích statek, kde se ovoce vždy skladovalo. Se sklizní si hlavu zatím moc nelámu, protože mi zřejmě bude stačit sklidit co dosáhnu. Pokud něco zůstane ve vrcholcích korun, tak budou spokojení ostatní obyvatelé sadu...

Jsme taková malá komunita - 4 sady vedle sebe a v plánu máme i nějakou společnou "zpracovnu" (sušárna, marmeládovna,...), kde by jsme případné přebytky pouštěli zájemcům. Sady jsou v přírodním režimu, ale se vší péčí podle moudrých rad starých hospodářů. Taky ještě trochu pamatuju život na statku, tak snad všechno dobře dopadne (jako že nakonec určitě všechno dobře dopadne..:o).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika