Černání plodů



Oldřich - (1) - 82.218 (?) 
10.6.2011 19:11, zobrazeno: 7671x

První úroda mladé hrušně byly nádherné plody, dalším rokem neurodila nic, další rok byly plody scvrklé a letos již krátce po odkvětu tvořící se plody zčernaly (viz obrázek). Přitom letos i vzhled stromu odpovídá nějaké nemoci, listí je méně než u zdravého a nemá svěží zelenou barvu. Může mi někdo poradit, zda se dá strom ještě zachránit a příští rok nějakým postřikem docílit kvalitní sklizně? Děkuji, Oldřich.

Nemocná hrušeň
Nemocná hrušeň
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 75.52 (?), 11.6.2011 7:50

Podle "neduživosti" vzhledu stromu se mi zdá, že bude mít problém s kořeny. Není v moc těžké, jílovité, neprovzdušněné půdě? Není v nadměrném vlhku či mokru? Nejsou zčernalé plody následkem pozdních mrazů? 

Doporučuji především Vaši hrušeň ostříhat a prostříhat - odhaduji tak asi o 1/3 objemu koruny (podle citu), tak, aby zmou předpokládaný poškozený kořenový systém nemusel vyživovat tak velké množství menších větvičšek, ale aby strom mohl dát sílu do menšího množství zdravých (zdravějších) výhonů.

Zkuste lehce přihnojit, použijte mykorhizní přípravek třeba Symbiom apod., můžete zkusit ještě lehce přihnojit postřikem listů dobrým hnojivem k tomu určeným (ale pozor na případné popálení!).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.161 (?), 11.6.2011 9:34

řekl bych, že plody zmrzly mrazem... jsou černé jak bota.. stromek ostříhejte, vždyt ho máte hrozně hustý, nemusíte se bát, střihem stromku pomáháte k tomu, aby vyrazilo mladé dřevo.. když ho nebudete stříhat, tak vám za pár let vznikne nemocná vysoukaná metla...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 238.154 (?), 12.6.2011 12:02
Dobry den! Ja bych nerekl, ze je to mraz. V tehle dobe? vzdyt mrzlo naposled nekdy v dubnu a od te doby by pludky davno a davno opadaly a takhle by se nevyvinuly.. mam na hrusni to same, odruda Madame verte a rikam si, jestli to neni nejaka houbova choroba.. kde tu hrusen mate? jaka oblast a nadmorska vyska? ja na Vysocine, 450m.n.m., mrazy letos nebyly takove, jako v Cechach v nizine. Honzs
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 82.218 (?), 12.6.2011 16:51

Musím se přiznat, že svým příspěvkem jste mě moc nepotěšil, protože se musím vrátit ke svému původnímu podezření, že se jedná o nemoc a ne, jak jsem začal doufat, jen o zmrznutí. Nadmořská výška je kolem 400 m, lokalita ústeckoorlicko. Oldřich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 136.219 (?), 6.7.2011 12:01

Soused má Madame Verte a má stejné přízraky jako máte vy. Mně se objevily na Astře. Já to považuju za strupovitost. První symtomy na listech jsou podobné jako u jabloní, později se objeví černé tečky na listech i na plodech. Pokud se neošetří, je za nějaký čas po hruškách. Letos jsem použil opakovaně oblíbený Baycor, ale později, takže černé skvrny se vyskytly, ale už se dál nešířily. Plody se mně podařilo oproti minulému roku zachránit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika