Hnojení květin, zeleniny a ovoce, kdy a jak



host - 54.34 (?) 
21.9.2009 13:59, zobrazeno: 16412x
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně hnojení. Mám na zahrádce záhonky s květinami a travinami, dále pak zeleninové záhonky, kde pěstuji mrkev, petržel, rajčata apod., pak mám ovocné stromky a maliny, borůvky, ostružiny... Ráda bych se zeptala, kdy mám půdu hnojit, co můžu použít na květiny, co na zeleninu a ovoce. Je mi jasné, že např. borůvky mají speciální hnojivo, jak je to ale se zeleninou? Ráda bych použila něco více přírodního (nemám možnost sehnat přírodní hnůj), tak jsem uvažovala o granulovaném hnoji, ale pokud vím, ten se nesmí použít např. pod mrkev, kvůli dusičnanům. Co tam mám dát? Hodně mi na obsahu dusičnanů záleží, protože to pěstuji především pro moje malé dítě. Loni jsem používala pouze kompost (všude) a při výsadbě rajčat hnojivo na rajčata, paprik na papriky, jahody na jaře speciálním jahodovým, borůvky borůvkovým atd. Teď bych ráda připravila půdu na příští rok (chci trochu předělat zeleninové záhony) a nevím jak s hnojivem. A květiny? Mám na ně použít znovu kompost nebo i třeba cererit? Nikdy jsem nepoužívala a moc to neznám. A kdy se má hnojit? Do kdy nejpozději? Prosím o rady zkušenější. Děkuji Petra H.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 201.151 (?), 21.9.2009 15:03

Dobrý den, jsem začátečník, nevím jestli poradím dobře, ale chystám se na podzim vyhnojit hnojem (může být i granulovaný) záhony, na kterých budu příští rok pěstovat rajčata a okurky. Stromy a keře obsypu kompostem. Na jahody a růže jsem dala síran draselný. Borůvky se pohnojí až na jaře. Cererit bych použila až a jaře, dusíkatá hnojiva se na podzim nedoporučují.  Existují i přímo hnojiva určená pro podzim. A kompost, myslím, neublíží ničemu.

Taky mám malé dítě, jsem příznivcem bio potravin, ale naprosto nechápu, jak bych mohla docílit toho aby na zahradě něco rostlo a nemuselo to stříkat a hnojit?:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 21.9.2009 20:50

Dobrý večer, také se připojím k diskuzi a popíšu jak hnojím já.Zeleninové záhony, na podzim zarývám kravský hnůj pokud nemám tak kompost, ke květinám dávám cererit ke každé rostlince neboť je mám vkůře, k růžím hnůj nebo kompost, na lilie pohodím hnůj, také na reveň,keře, jehličnany,trochu cereritu nebo i kompost, jahody po sklizni ořežu přihnojím cereritem přihrnu a už nehnojím ani na podzim ani na jaře.Vše co teď na podzim přesadím nehnojím pohnojím až na jaře.A ještě k tomu že nechápete že se nic bez chemie neurodí, že musíme vše stříkat ať jsou to plísně a pod. nebo různé breberky, já taky nechápu, ale bohužel je to tak.Já si pamatuji že rodiče hnojili jenom hnojem aže by něco stříkali nevím.Zdraví Marie a začátečník nejsem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.205 (?), 22.9.2009 7:22

Dobrý den, paní Marie,

moje zkušenost je taková, že skoro všechny choroby a škudce si přinesu do zahrady s novými nejčastěji koupenými rostlinami ze zahradnictví.

Růže ze Sobotky, jsou absolutně zdravé.Je to asi výjimka. Nicméně se neubráním tomu, aby se za několik let nenakazily rovněž od jiných mých růží.

Pěkný den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 143.205 (?), 22.9.2009 7:07

Existuje něco jako následnost plodin, které se po sobě pětují na jenom místě v po sobě jdoucích letech.   nelze proto jednoduše poradit.  Zkuste litaraturu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 22.9.2009 19:49

Dobrý večer, máte uplnou pravdu ale myslím, že to platí hlavně o zelenině, okopaninách a pod. ale plísně, padlí,houbové choroby avše ostatní mají kytky stromy růže prostě všechno, amyslím,že letos je to hrůza.Někde jsem četla, že se choroby šíří vzduchem nevím, ale věřím tomu.Zdraví Marie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 247.1 (?), 2.8.2013 16:49

Já doporučuji bio hnojivo Atami BloomBastic 100ml. Je dražší, ale vysoce koncentrované, takže se ho ředí minimální množství a vydrží nadlouho. Lze používat i těsně před sklizní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 182.227 (?), 2.8.2013 17:05

Hm, máte pravdu.Nač každý den jíst, stačí si občas líznout a musí Vám to stačit.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika